Een proper huis, met een baby

Een baby in huis? Dan wil dat niet zeggen dat je huis er voortaan altijd rommelig bij ligt. Met deze tips slaag je er moeiteloos in om de dagelijkse schoonmaak te integreren in de dagelijkse routine met een baby.

Hulp van de zon

Met de komst van een baby heeft men vaak meer wasgoed en minder tijd om de was te doen, laat staan te strijken. Wie geen droogkast heeft, kan de was op lage snelheid zwieren om hem daarna aan kapstokken te laten drogen. Een baby is ook synoniem aan vlekken: een heel nieuwe uitdaging. Vlekken van wortelpuree bijvoorbeeld gaan er moeilijk uit. Zonnestralen zijn een natuurlijke witmaker voor witte kleding: na het wassen gewoon in de zon laten drogen en de oranje vlekken verdwijnen.

Stel prioriteiten

Jonge ouders willen hun baby beschermen, ook tegen vuil. Ze proberen hun huis zo schoon mogelijk te houden. Toch moeten ze beseffen dat het zeker aanvaardbaar is wanneer niet alles in huis perfect is. Prioriteiten stellen is essentieel. Het belangrijkste is dat keuken en badkamer proper zijn en dat deze regelmatig schoongemaakt worden. Dit kan makkelijk met meerdere poetsdoeken en een schoonmaakmiddel. Door de poetsdoek in vier te vouwen in plaats van er een bolletje van te maken, wordt het schoonmaakoppervlak vergroot. Als alle kanten van een doek gebruikt zijn, pak je gewoon de volgende. Hierdoor is het niet meer nodig de poetsdoek constant uit te spoelen en bespaar je heel wat tijd.

Juiste volgorde

Van zodra baby’s beginnen te kruipen, moeten de vloeren schoon zijn. Kinderen houden ervan hun speelgoed te verspreiden over het hele huis. Het is dan ook aan te raden op te ruimen vooraleer je begint met schoonmaken. In dit geval is een speelmat die met een koord gesloten kan worden en zo wordt omgevormd tot een zak, bijzonder handig. Verzamel het speelgoed op de mat en zet de zak weg. Daarna kan je  stofzuigen en dweilen. Het ideale alternatief voor het gebruik van schoonmaakproducten is een stoomreiniger. Hierdoor kunnen de kinderen weer lekker kruipen op een vloer die werd schoongemaakt zonder chemische producten.

Nette indruk in een oogwenk

Grootouders, ooms en tantes, en vrienden willen natuurlijk allemaal het nieuwe gezinslid komen bewonderen en kondigen hun bezoek aan. In plaats van dan aan een grondige schoonmaak te beginnen, is er een eenvoudiger oplossing. Stof afnemen en rommel opruimen kan snel en makkelijk wanneer de baby slaapt. Begin met het verluchten van de kamer waarin je de gasten zal ontvangen. Maak afvalbakjes leeg, haal kranten, boeken en speelgoed weg en verwijder vingerafdrukken van gladde oppervlakken. Kruimels op de vloer kunnen in geen tijd verwijderd worden met een draadloze rolveger. In plaats van alle kamers schoon te maken, sluit je gewoon de deuren. Gasten kunnen helpen het huis schoon te houden door hun schoenen uit te trekken en zo het vuil buiten te houden.

 

(Bron: Kärcher)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier