Pure nostalgie: 10 iconische wagens uit de film- en tv-wereld

Afgelopen weekend overleed George Barris na een slepende ziekte in Los Angeles. George wie?

De naam George Barris doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar onbewust zijn we allemaal bekend met zijn werk. Barris is namelijk de auto-ontwerper die onder meer verantwoordelijk is voor KITT uit de eighties-serie Knight Rider én de Batmobile uit de originele Batmanserie. Zijn werk voor films en series werd zodanig populair dat beroemdheden als Elvis bij hem kwamen aankloppen om een wagen te ‘customizen’.

Dé perfecte gelegenheid dus om om tien iconische wagens uit de geschiedenis van de film en tv-series van onder het stof te halen:

De Batmobile '66.
De Batmobile ’66.

De Batmobile

Ongetwijfeld één van de meest iconische filmwagens ooit. De Batmobile ’66 uit de originele serie is van de hand van George Barris zelf. Hij had de Lincoln Futura al een tijdje in zijn garage staan, maar bouwde die om op vraag van ABC Television tot het vervoersmiddel van Zijne Gevleermuisde. De Batmobile veranderde doorheen de jaren en afhankelijk van het medium – stripverhaal, film, televisiereeks, spelletje, … – talloze keren van uiterlijk.

David Hasselhoff en KITT.
David Hasselhoff en KITT.

KITT

De originele KITT (de afkorting voor Knight Industries Two Thousand) is een omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am uit 1982. De sprekende wagen van Michael Knight (David Hasselhoff) werd gebouwd door Charles Grainman. George Barris gaf de wagen een update voor latere seizoenen van het bijna mythische programma Knight Rider. Geen wonder dat de populariteit van de Trans-Am plots de hoogte in ging.

De Aston Martin DB5 is de bekendste Bondcar.
De Aston Martin DB5 is de bekendste Bondcar.

DB5

James Bond heeft altijd al een neus gehad voor mooie voertuigen, maar zijn meest iconische is ongetwijfeld de Aston Martin DB5. De echte DB5 is slechts in een 6-tal Bondfilms te zien: Goldfinger, Thunderball, GoldenEye en kleinere verschijningen in Tomorrow Never Dies, Casino Royale en Skyfall. In de jaren 60 was de DB5 een toonbeeld van vooruitstrevende autotechniek. Geen wonder dus dat spion nummer 1 er maar al te graag gebruik van maakt.

De DeLorean kon ook vliegen.
De DeLorean kon ook vliegen.

The DeLorean

De DeLorean DMC-12 is een unieke sportwagen waarvan de deuren naar boven toe open gaan, wat hem meteen een futuristische look geeft. Ideaal dus voor dé kaskraker Back to the Future waar hij ingezet wordt als tijdmachine. Leuke link met George Barris: Barris maakte ooit een replica van de wagen om promotie te maken voor zijn bedrijf. Hoewel hij nooit aangaf dat het om de originele DeLorean ging, leverde het hem toch een conflict op met Universal Studios.

De natte droom van iedere jongen.
De natte droom van iedere jongen.

GMC Vandura

De GMC/Chevrolet Vandura werd ongelooflijk populair bij jonge bestuurders door de tv-hit The A-Team. Groot genoeg om een heel team, inclusief de kolos B.A. Baracus, én een lasapparaat in te vervoeren en wendbaar genoeg voor spectaculaire achtervolgingen. Tot op heden blijft het één van de wagens waardoor bij jongens het hart een beetje sneller gaat kloppen.

Herbie kon al eens van mening verschillen met zijn bestuurders.
Herbie kon al eens van mening verschillen met zijn bestuurders.

Herbie

De schattige Volkswagen Kever met het nummer 53 en rood-wit-blauwe streep mag zeker ook niet ontbreken in dit rijtje. Net als KITT in Knight Rider, heeft ook deze vierwieler een eigen willetje, wat de films en tv-series soms de meest onverwachte wendingen gaf. Daarnaast is zijn baanvastheid uitmuntend, wat dan weer ideaal is voor een race.

Geen roadmovie zonder een mooie wagen.
Geen roadmovie zonder een mooie wagen.

Thunderbird

Geen goeie roadmovie zonder een coole bak, moeten de makers van Thelma and Louise gedacht hebben. Wanneer de twee vriendinnen beslissen om de sleur te doorbreken, trekken ze op pad met hun oude, blauwe Ford Thunderbird cabriolet. Het grootste deel van de film speelt zich dan ook af in de wagen, tot hij eindigt met een freeze waarbij Thelma and Louis (ondertussen notoire criminelen) met hun auto in het ravijn duiken.

De krachtpatser uit Dukes of Hazzard.
De krachtpatser uit Dukes of Hazzard.

General Lee

Nog zo’n auto waarbij de bloeddruk van de meeste jongens de hoogte in schiet. General Lee uit The Dukes of Hazzard is een knaloranje 1969 Dodge Charger, op maat gemaakt voor flitsende stunts, achtervolgingen én de ultieme aantrekkingspool voor jongedames. Op het dak een Confederate Flag en een claxon die de eerste twaalf noten van ‘Dixie’ toetert… wat kan een mens nog meer wensen?

De Ectomobile van de Ghostbusters.
De Ectomobile van de Ghostbusters.

Ecto-1

Who you gonna call? Ghostbusters uiteraard met hun Ectomobile – kortweg de Ecto-1. Deze limousine-achtige 1959 Cadillac Miller-Meteor is hét transportmiddel voor alle spokenjagers en al hun materiaal. Naar het schijnt was de originele wagen een echt wrak en moesten er talloze herstellingen gebeuren vooraleer de Caddy zijn uiteindelijke vorm kreeg.

De 'gestreepte tomaat', nog steeds één van de beste undercoverwagens.
De ‘gestreepte tomaat’, nog steeds één van de beste undercoverwagens.

The Striped Tomato

Nog zo’n iconische droomwagen: de Ford Torino uit 1974 waar politieagenten Starsky en Hutch mee rondrijden. De rode wagen met witte streep wordt nog steeds aanzien als één van de beste undercovercars uit de filmgeschiedenis. Ook hier had George Barris een hand in. De wagen kreeg zijn naam in de aflevering ‘Kill Huggy Bear’. Hutch gaf hem de bijnaam ‘Gestreepte tomaat’ nadat Huggy Bear de auto ‘een tomaat met bretellen’ noemde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier