Recept: Matt Preston’s röstiwafels met bacon

Met het nieuwe boek van culinair journalist en tv-persoonlijkheid Matt Preston blaas je je gasten culinair van hun sokken. Althans, dat is wat de auteur belooft. We nemen de proef op de som met een heerlijk recept voor röstiwafels met bacon.

“Het is misschien niet slim, en ook niet goed voor de garantie, maar ik gebruik keukenapparaten vaak voor dingen die niet in de handleiding vermeld staan”, opent Matt Preston. “Zo gebruik ik mijn broodrooster graag om pizza op te warmen of om er vissticks in te bakken. Doe dit thuis niet, tenzij je bent ingewijd in de geheime kennis die nodig is om dit veilig te doen! Ik maak deze röstwafels in een wafelijzer en ze smaken dan ook nog eens lekker.”

DIT HEB JE NODIG (4 personen)R+ûSTIWAFELS

* 8 plakken bacon of gerookt ontbijtspek
* 3 aardappels, geboend
* 60 ml olijfolie

ZO DOE JE HET

* Verhit een wafelijzer op de middelste stand, leg de bacon ertussen en verbaas je over het gemak waarmee het vet wegsijpelt tussen de vakjes.

* Bewaar dit vet om je pan mee in te vetten als je een volgende keer popcorn maakt. Heerlijk!

* Bak de bacon verder op de hoogste stand.

* Rasp ondertussen de aardappels boven een kom gezouten water. Laat 3 minuten rusten.

* Giet de geraspte aardappel af, leg hem tussen twee dubbele lagen keukenpapier en druk er zo veel mogelijk water uit. Hoe droger, hoe krokanter de wafels.

* Vet het wafelijzer in met een beetje olijfolie. Schep ongeveer een kwart van de geraspte aardappel op de onderste plaat. Sluit het wafelijzer en bak de
röstikoekjes 12 minuten. Je kunt de wafel naar wens na ongeveer 8 minuten keren, zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Vet het ijzer weer in en bak de rest van de wafels.

* Serveer de bacon erbij. Gebakken ei is er ook lekker bij.

ALTERNATIEF RECEPT MET VIS

Laat de bacon weg en vet je het wafelijzer in met gesmolten boter en serveer je de röstiwafels met gerookte zalm en een schep zure room waar je wat geraspte mierikswortel en een beetje dille door hebt gedaan.

 

9789021559513_hr

 

 

Matt Preston’s kookboek, €24,99,

uitgegeven bij Kosmos Uitgevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier