Hidden gems: 6 x speakeasy bars dichtbij huis

De term Speakeasy is een Engelse aanduiding voor een gelegenheid waar illegaal alcoholische drank werd verkocht. Tijdens de drooglegging in de VS van 1920 tot 1933 werd alcohol verboden. Speakeasy’s zorgden ervoor dat er, weliswaar illegaal, alcohol geconsumeerd kon worden. Dit soort bars lagen dus verscholen achter boekenkasten en koelcellen en vereisten meestal een specifiek wachtwoord.

Vandaag verwijst de term naar cocktailbars met een beperkt aantal zitplaatsen waar mixologen je smaakpapillen verrassen. Benieuwd hoe het er in zo’n bar aan toegaat? Deze speakeasy bars zijn de moeite van het ontdekken waard.

Plumette / Brussel
Denk aan rustige muziek uit de jaren 50 en 60, een warm interieur en kwaliteitsvolle cocktails. Plumette is de perfecte cocktailbar voor een eerste date om cosy tegen elkaar aan te kruipen. De ruimte geeft een knusse sfeer omdat er slechts plaats is voor een kleine 20 man. Hun menukaart bestaat uit classics en signature cocktails. Bekijk hier meer.
Instagram

FRANQ LeClef / Antwerpen
Speakeasy bar LeClef opent van tijd tot tijd zijn geheime deuren. Om te weten wanneer de bar weer toegankelijk wordt, houd je best de website en social mediakanalen van hotel FRANQ in de gaten, want daar verschuilt de bar zich. Hotel FRANQ bevindt zich in een 18e eeuws bankgebouw en huisvest nog steeds de originele bankkluis. Tijdens de vorige editie werden gasten ontvangen door een mysterieuze bankdirecteur en kregen ze een tip om de ingang van de bar te vinden. Houd de website en de social media van hotel FRANQ in de gaten en ontdek wanneer de volgende editie plaatsvindt.  Reserveer hier je plekje.
Instagram

Jiggers / Gent
Jiggers in Gent is de perfecte bar voor zij die wel wat meer willen dan de traditionele cocktail. De cocktailbar ligt in het historische centrum van Gent, serveert uitzonderlijke cocktails met lokale en huisgemaakte ingrediënten. Het menu is gebaseerd op het seizoen van het moment, de stemming van het Jiggers barteam en de vibes die leven in de stad. Gault & Millau beschrijft de bar als “één van de belangrijkste gangmakers in ons land” en benoemde Jiggers als Cocktail bar of the Year in 2022.
Instagram

La Pharmacie Anglaise / Brussel
De Brusselse grandeur vind je zowel aan de buiten- als binnenkant van La Pharmacie Anglaise. Het handelshuis dat dateert uit de 19e eeuw was vroeger aan de achterzijde verbonden met een groot gebouw dat als opslagruimte en laboratorium werd gebruikt. Het interieur heeft een traditioneel balkenplafond en opmerkelijke Vlaamse neorenaissance apothekers meubelen uit 1900 waaronder eiken lambrisering.  Met een indrukwekkende decor en een al even indrukwekkende cocktailkaart verwelkomt La Pharmacie Anglaise je voor het perfecte aperitief. De kieskeurige cocktail liefhebber wordt tot in de puntjes verwend.
Als Mick Jagger deze plek uitkiest voor een cocktail wanneer hij in Brussel is voor een cocktail, weet je dat je goed zit.
Instagram

1833 / Antwerpen
De naam van deze bar verwijst naar het jaartal en 1833 en is enkel open na reservatie. Bij binnenkomst word je terug gekatapulteerd naar deze tijd en lijkt het wel of je een set van Peaky Blinders op stapt. De bar is gevestigd in de rijpingskelders van brouwerij De Konick. Naast cocktails kan je er ook kennismaken met verschillende bieren zoals de gedistilleerde Duvel. Het vintage 1920 decor, ingericht met unieke decorstukken leent zich tot de perfecte setting voor een gezellige avond met familie, vrienden of je partner. Reserveer hier je plekje.
Instagram

The Butcher / Amsterdam 
Gelegen in de Albert Cuypstraat vind je The Butcher, een populaire gourmet bugerbar. Voor wie hier nog niet eerder van hoorde, komt de speakeasy bar achterin het restaurant als een complete verrassing. Zoek de deur aan de achterkant van het restaurant, bel de zoemer en wacht. Eenmaal binnen, kom je in een donkere ruimte terecht met elegante groene barkrukken rond een centrale bar. Het menu bestaat uit signature drinks, een trendy assortiment aan cocktails en een selectie punches om te delen. Om exclusiviteit te garanderen is de capaciteit beperkt, dus moet je van tevoren reserveren en het geheime wachtwoord krijgen om binnen te komen.
Instagram

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier