Bastilla met kip

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag proeven we de bastilla met kip van Asma (27) uit Wommelgem.

Onze lezeres van de week is een enthousiaste lieve mama van drie jonge kinderen (twee zoontjes van 4 jaar en 1,5 jaar, en een dochter van 6 maanden). Momenteel viert ze de Ramadan, een tijd van vasten en ook van extra tijd besteden aan familie. Asma: “De samenhorigheid in deze maand is echt heel bijzonder. Samen zijn met ons gezin, of samenkomen met familie om te genieten van ‘iftar’ (de maaltijd die genuttigd wordt direct na zonsondergang) is echt ongelooflijk warm en gezellig.”

Asma laat ons mee genieten van een van haar favoriete hapjes: bastilla met kip. “Dit gerecht, dat je serveert als hapje of voorgerecht, is echt een explosie van smaken. Het vraagt wat voorbereidingstijd, maar het is helemaal niet moeilijk. De kip en de kruiden zijn een heerlijke combinatie en de krokante bite van de amandelen maakt het helemaal af”, vertelt ze enthousiast.

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

Ui: 4 uien in dunne ringen, 1 el zonnebloemolie, 1 tl roomboter

Kip: 2 el olijfolie, 400 g kippendijen, 1 ui (fijngesnipperd), 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1 tl kurkuma, ½ tl gemberpoeder, ½ tl kaneel, koriander, peterselie, peper en zout, 300 ml water, 1 tl honing, 1 pak filodeeg

Amandelen: 150 g gepelde amandelen, olie om te frituren

Garnering: extra kaneel, poedersuiker, amandelen (grofgehakt)

Tip: Je kan ook één grote bastilla maken, gebruik dan een springvorm om je bastilla in te vormen en te bakken.

Zo maak je het


Ui

• Verhit de zonnebloemolie en de boter in een pan.

• Bak de ui op een heel zacht vuurtje ongeveer 20 minuten, tot ze heel zacht zijn geworden.

Kip

• Verhit een ruime pan met de olijfolie op een middelhoog vuur.

• Doe de ui, de kruiden en de kippendijen in de pan.

• Bak de kippendijen rondom aan.

• Voeg het water toe en breng aan de kook, laat vervolgens 20 minuten zachtjes sudderen.

• Haal de kip uit de pan en laat afkoelen (belangrijk: giet de saus in de pan niet weg).

• Trek de kip vervolgens los met een vork.

Amandelen

• Frituur of rooster de amandelen in olie tot ze goudbruin worden.

• Plaats de amandelen op keukenpapier en dep ze goed af.

• Laat de amandelen afkoelen en maal ze vervolgens fijn in een hakmolen.

• Voeg de gemalen amandelen, de honing en kip toe aan de saus in de pan.

• Meng alles samen voor de vulling van je bastilla.

Bastillavormen

• Verwarm je oven voor op 200°C.

• Snij de filodeegvellen in vier.

• Neem drie vellen en plaats ze op elkaar, bestrijk elk vel met een beetje zonnebloemolie. Tip: dek de rest van het filodeeg af met een doek zodat het niet uitdroogt.

• Schep in het midden enkele eetlepels van de vulling (3 à 4 afhankelijk van de grootte).

• Vouw de overhangende randen deeg naar binnen en zorg dat de vulling goed ingepakt is, dek eventueel af met een extra vel filodeeg.

• Als de vulling goed ingepakt is, draai je de bastilla om en leg je hem met de gevouwen kant omlaag op een met bakpapier beklede bakplaat.

• Bestrijk elke bastilla nog wat extra met zonnebloemolie.

• Bak de bastilla 12 à 15 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.

• Werk de bastilla naar smaak af met extra kaneel, poedersuiker en amandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier