Voor dat heerlijke vakantiegevoel: lekker buitenkoken met je kroost

Genieten van de kleine dingen en qualitytime doorbrengen met je kroost kan ook door een geïmproviseerde buitenkooksessie op poten te zetten. Je kinderen staan gegarandeerd te popelen om je te helpen! Wel even je voorzorgen nemen natuurlijk: laat je kinderen nooit alleen bij het vuur (en zet altijd een emmer zand klaar om te blussen). Veel plezier en hou het veilig. Smakelijk!

Een echte kampbarbecue

Manlief weet vast wel nog enkele bakstenen bij elkaar te scharrelen. Dat zijn de bouwstenen van deze ‘selfmade’ barbecue. Leg de bakstenen tegenover elkaar in twee rijen, zodat je er een rooster kunt opleggen. Leg nog vier stenen extra onder de hoeken van je grill om voldoende ruimte te creëren tussen het rooster en de gloeiende kolen. Heb je geen barbecuerooster, gebruik dan eventueel dat van je oven. Leg in het midden een laag houtskool, aanmaakblokjes en een beetje geduld doen de rest. Maak op voorhand samen met de kids een lekkere maaltijdsalade zodat je al je aandacht kunt richten op het vlees. Leg een groot picknickdeken op de grond om samen gezellig te genieten van al dat lekkers.

De zelfgemaakte buitenkeuken

Installeer een plank op een paar schragen. Verdeel de plank in drie zones. De eerste zone dient als werkblad om je groenten op te snijden, de tweede zone richt je in als ‘natte’ zone. Een teiltje in een fel kleurtje – want het oog wil ook wat – dient als ‘ersatz’ gootsteen. Een plastieken tafelkleedje voorkomt dat de houten plank zeiknat wordt. En de keukenkraan, die vervang je door de tuinslang. Op het andere uiteinde, de derde zone, zet je een eenvoudig kooktoestel op gas. Je vindt deze toestelletjes in elke campingwinkel of doe-het-zelfzaak. Meer heb je niet nodig om een ‘outdoor’ eetfestijn te houden. Laat de kinderen de groentjes snijden en wassen. Is het bloedheet buiten, dan is een watergevecht tijdens deze kookfase niet uitgesloten. En de afwas? Die doe je ook lekker buiten, allemaal samen, zonder excuses.

Koken op een open vuur

Koken op een open vuur is in Spanje heel populair. Maak een vuurtje met een paar houtblokken. Zet er een rooster op poten boven om je kasserol of tajine op te zetten. Eénpansgerechten in een terracotta ovenschotel zijn hiervoor ook uitermate geschikt (je kunt de schaal best even voorverwarmen in je oven op een lagere temperatuur). Zet de pot boven het open vuur en doe er een scheutje olie in. Bak het vlees rondom goed aan. Doe er groenten in grove stukken bij en zet het geheel onder water. Hou kleinere kinderen in deze fase op een veilige afstand! Laat de pot een paar uur pruttelen tot alles goed gaar is. Terwijl je wacht, kun je gezelschapsspelletjes spelen en/of heerlijk aperitieven. Controleer wel af en toe eens of er nog voldoende vocht in de pot zit.

Marshmallows bij een kampvuur

Hiervoor heb je een tiental grote stenen nodig. Leg ze in een cirkel en maak in het midden een vuurtje met een paar houtblokken. Ga lekker rond de cirkel zitten en rooster marshmallows in het vuur. Zitbankjes maak je van omgekeerde bier- of limonadebakken. Wordt het een beetje fris buiten, zorg dan voor een paar fleecedekentjes.

Koken in de kruiwagen

De kruiwagen (geen geverfd exemplaar en zonder plastiek, dat spreekt voor zich) is een prima metalen bak om te koken met dennennaalden. Aan de Atlantische kust in Frankrijk koken ze traditioneel mosselen op deze toch wel aparte manier. Leg een bodem van minimaal 30 centimeter droge dennennaalden in de kruiwagen. Laat de kinderen de mosselen netjes naast elkaar op een rooster leggen (op hun zijkant). Leg dit rooster op het ‘bedje’ van naalden. Bedek de mosselen met droge tijmtakken en leg hierover nog een dikke laag droge naalden. Maak het vuur aan op verschillende plaatsen en laat de mosselen garen. Het beste gebruik je kleine mosselen want anders blijven ze te rauw. Ook hier geldt: hou de kinderen op een veilige afstand!

(Tekst: Dominique Lips – Beeld: Getty Images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier