Cipolle sott’aceto sott’olio (Italiaanse opgelegde ajuinen)

Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt lezeres Els uit Gent haar recept voor Italiaanse opgelegde uien.

Lezeres Els is een bezige bij. In haar vrije tijd zet ze zich, naast een portie sport- en sociale activiteiten, in voor het goede doel met Il Pozzo della Farfalla. “Samen met een toegewijde Italiaanse familie hebben we in Togo ondertussen vier levensreddende waterputten gerealiseerd en verschillende beroepsopleidingen mogelijk gemaakt. Nu zetten we ons in voor de finalisatie van een opleidingscentrum, een stap naar een nog betere toekomst voor de lokale gemeenschap”, vertelt Els enthousiast. “Als team in België zijn we trots om deel uit te maken van dit waardevolle project en verkopen we tijdens de eindejaarsperiode huisgemaakte Italiaanse lekkernijen zoals limoncello en deze Cipolle sott’aceto sott’olio.”

“Deze opgelegde ajuinen zijn overheerlijk bij het aperitief op een toastje”

En van deze laatste lekkernij deelt Els vandaag het recept dat ze kreeg van La Mamma Anna. Els: “Deze opgelegde ajuinen zijn overheerlijk bij het aperitief op een toastje, maar je kan ze ook gebruiken als frisse toets bij heel wat andere gerechten.”

Italianen leggen altijd in grote hoeveelheden hun groenten op. Ze verwerken hun oogsten in de zomer en leggen ze deels op om er zo een heel jaar van te genieten.

Tip: ideaal om als klein geschenkje mee te nemen tijdens de feestdagen!

Dit heb je nodig

2,5kg ajuinen

500 ml azijn

500 g suiker

60 g zout

200 ml zonnebloemolie

10-tal takjes verse oregano

Extra: weckpotten

Zo maak je het

Pel de ajuinen

Snij de ajuinen in hele fijne ringen, gebruik hiervoor een mandoline

Doe ze in grote schone glazen (weck)potten

Maak een mengsel van azijn, suiker en zout

Verdeel dit over de potten

Sluit de potten en zet ze op een koele, donkere plaats

Draai 4 dagen lang elke ochtend en avond de potten om

Giet op de vijfde dag het te veel aan azijn weg

Meng de zonnebloemolie met de oregano

Giet dit mengsel over de ajuinen. Belangrijk: zorg dat ze volledig bedekt zijn, voeg indien nodig een beetje extra olie toe

Laat de opgelegde ajuinen nog één nachtje trekken in dit mengsel

Klaar om te serveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier