Het feestmenu van De Zondag: Krokante champignons met aïoli

Met de feestdagen in aantocht, serveren wij de komende weken een heus feestmenu voor onze lezers. Amylia van Cookameal trapt vandaag af met een lekker voorgerechtje (en aperitiefje). De komende weken word je verder nog getrakteerd op een hoofdgerecht en overheerlijke desserts.

Geen feest zonder hapjes, veel hapjes! En dit jaar mogen deze krokante champignons met aïoli niet ontbreken op jouw feesttafel. Eenvoudig klaar te maken en o zo lekker.

Dit heb je nodig (hapje voor 4 personen)

Krokante champignons

• 500 g champignons

• 120 g bloem

• 3 eieren

• 120 g panko

• 1 tl lookpoeder

• 1 tl oregano

• peper en zout

• 2 el olijfolie

Aïoli

• 1 ei

• 1 eigeel

• 1 el mosterd

• 1 el citroensap

• 3 tenen look

• peper en zout

• 200 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

Krokante champignons

• Maak de champignons schoon, snij de steeltjes kort en snij eventueel grote champignons doormidden

• Kruid de bloem met peper en zout, doe dit in een kommetje

• Kluts in een tweede kommetje de eieren

• Meng in een derde kommetje de panko met 1 tl lookpoeder en 1 tl oregano

• Haal de champignons door de bloem, vervolgens door het ei en dan door de panko. Zorg dat de champignons langs alle kanten bedekt zijn met de drie lagen

• Besprenkel de gepaneerde champignons met olijfolie

• Zet de gepaneerde champignons in het mandje van je airfryer

• Tip: Je kan ze ook in een friteuse klaarmaken, bak ze dan in twee porties

• Stel de tijd in op 12 minuten (200°C) en draai ze halverwege de tijd even om

• Bak de gepaneerde champignons knapperig bruin

Aïoli

• Pel de look en doe die samen met het ei, de eierdooier, de mosterd, het citroensap in een hoge maatbeker

• Mix met een staafmixer tot een gladde massa

• Zet de mixer onderaan op de bodem, voeg beetje bij beetje de olie toe ga langzaam naar boven

• Blijf mixen tot je een dik romig geheel krijgt

• Proef en kruid bij met peper en zout

Nog meer lekkers voor de feestdis:

Dit heb je nodig (non-alcoholisch aperitief voor 4 personen)

• 80 ml gembersiroop

• 400 ml granaatappelsap

• 4 limoenen, sap

• 200 ml pompelmoessap

• 200 ml gemberbier

• garnituur: ijsblokjes (10-tal), granaatappelpitten, schijfjes pompelmoes, plakje gember, munt

• Tip: Leg granaatappelpitten en een blaadje munt in een ijsblokjesvorm en giet er water bij. Even invriezen en je hebt de mooiste ijsblokjes. Kleurrijk en feestelijk!

Zo maak je het

• Meng alle ingrediënten voor de punch in een grote kom of kan

• Zet in de koelkast tot je de punch gaat serveren

• Voeg ijsblokjes toe, schijfjes pompelmoes, plakjes gember en verse munt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier