Limoncello

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Vandaag serveert Tine (47) uit Neeroeteren limoncello.

Onze lezeres van de week staat bekend om haar heerlijke limoncello. “Het recept kreeg ik lang geleden van een Italiaanse vrouw. Het was haar familierecept voor limoncello. Het is erg eenvoudig, en zo ontzettend lekker… Ik heb sindsdien al héél veel limoncello gemaakt, gedronken en uitgedeeld!”, vertelt Tine enthousiast.

“Hier staat altijd een flesje koud. Om tijdens het weekend zelf van te genieten of om te delen met vrienden na een gezellig diner. Het is ook een heerlijk zelfgemaakt cadeau waar iedereen altijd blij mee is.”

Wanneer we Tine bellen is ze druk in de weer met haar kleinzoon. Tine: “Mijn kleinzoon (1,5) is mijn grootste oogappel. En we tellen ondertussen af naar ons tweede kleinkind deze zomer. Samen en koken en koekjes bakken? Daar kijk ik echt enorm naar uit!”

• Je kan hetzelfde recept ook klaarmaken met sinaasappelschillen, dan krijg je orancello.

• Hoe kouder je limoncello drinkt, hoe lekkerder. Je fles én je glaasjes bewaar je daarom best in de vriezer.

• Gooi de geschilde citroenen niet weg, maar pers ze uit. Vries het citroensap in in een ijsblokjeshouder, zo kan je er gerechten mee op smaak brengen, citroenwater of limonades maken, …

“Dit familierecept kreeg ik lang geleden van een Italiaanse dame”

Dit heb je nodig

• 10 citroenen

• 1 liter pure alcohol

• 1,5 l water

• 1,1 kg suiker

Zo maak je het

• Schil de 10 citroenen met een dunschiller, het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen

• Stop de schillen met 1 liter zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-)pot

• Zet de pot 12 dagen op een donkere plek, schudt de pot af en toe op

• Doe de suiker en het water in een kookpan

• Verwarm al roerend tot de suiker volledig opgelost is

• Laat deze suikersiroop afkoelen tot kamertemperatuur

• Zeef de citroenschillen uit de alcoholoplossing

• Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar

• Giet je huisgemaakte limoncello in flessen

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier