Vogelnestjes in de oven

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week, een heerlijke Vlaamse klassieker van lezeres An (42) uit Sint-Lenaerts.

Lezeres An verwent ons vandaag met een echte Vlaamse klassieker: vogelnestjes in de oven. Vogelnestjes zijn gehaktballen met daarin een gekookt eitje, geserveerd met een eenvoudige tomatensaus. “Ik leerde dit gerecht maken van mijn Moeke. Op familiefeesten of etentjes serveren we deze vogelnestjes met een knipoog naar haar … en het liefst met kroketjes natuurlijk. Een feest voor groot en klein!”

“Vogelnestjes met kroketjes: een feest voor groot en klein”

Vers en lekker koken doet An het liefst voor haar vrienden en familie. Vooral dessert maken is haar ding. “Tiramisu, chocolademousse, rijstpap, broodpudding, … ik ben dol op desserts maken. Ook koekjes of cake bakken met mijn nichtjes en neefjes vind ik helemaal geweldig!”

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Vogelnestjes:

• 4 eieren

• 700 g gemengd gehakt

• peper en zout

• 60 g paneermeel of panko + wat extra

• olijfolie

• boter

Tomatensaus:

• 50 g boter

• 50 g vloeiende bloem

• 70 g tomatenpuree (1 blikje)

• 500 ml rundbouillon

• peper en zout

Zo maak je het

• Verwarm je oven voor op 180 °C

• Kook de eieren gedurende 8 minuten

• Pel de eieren

• Kruid het gehakt met peper en zout

• Verdeel het gehakt in bollen en duw deze plat

• Verpak elk ei in een portie gehakt

• Tip: Maak je handen vochtig en druk het gehakt goed aan

• Leg het paneermeel in een kom en rol hier de vogelnestjes door

• Giet een scheutje olijfolie in een ovenschaal

• Schik hier de vogelnestjes in en beleg elk vogelnestje met een klontje boter

• Plaats de ovenschaal in je voorverwarmde oven gedurende 30 à 35 minuten

• Schep tussendoor het braadvocht over de vogelnestjes

• Maak ondertussen de tomatensaus

• Smelt de boter en roer de bloem erdoorheen zodat je een roux krijgt

• Neem de pan van het vuur en giet er geleidelijk aan al roerend de bouillon bij

• Voeg de tomatenpuree toe en roer goed

• Proef en kruid bij met peper en zout

• Serveer de vogelnestjes met de tomatensaus

Tip: Heerlijk met aardappelpuree en gestoomde groenten

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier