Ontbijtbabbel met radiopresentator, Ketnet-wrapper en kersvers musicalster Sander Gillis: “Momenteel kan het in mijn leven niet slecht gaan”

Voor MNM-presentator Sander Gillis kan het najaar al niet meer stuk. Afgelopen woensdag trapte hij met collega Laura Govaerts een nieuw radioseizoen op gang en binnenkort schittert hij als Broeder Tuck in de sprookjesmusical ‘Robin Hood & Ik’. “Mocht je dit aan mijn 16-jarige ik vertellen, dan had die het niet geloofd.”

In de nieuwe zomerbar van de VRT, onder die iconische toren en tussen de gigantische schotelantennes, ontmoet ik de goedlachse en uiterst sympathieke Sander Gillis, de man die de avondspits nu al voor een tweede seizoen draaglijk maakt (of toch voor wie naar MNM luistert). Ons gesprek begint met een primeurtje: Sander staat binnenkort op de planken in de musical Robin Hood & Ik , die vanaf 9 oktober achtereenvolgens in Gent, Hasselt en Antwerpen te zien zal zijn. “Ik denk oprecht dat ik nog heel hard ga moeten afzien om dit tot een goed einde te brengen. Voor mijn zang en dans zal ik echt nog heel veel steun nodig hebben om op niveau te geraken. Maar ik heb enorm veel goesting en dat is ook al de helft van het werk. ( lacht )”

Gelukkig heb je wel al een beetje musicalervaring.

“Op mijn palmares staat inderdaad Ketnet Musical, wat ik ook al heel eng vond, maar dat toch veilig aanvoelde omdat ik daarin gewoon Sander van Ketnet was. Dat was wel echt enorm plezant. Ik ontdekte daar een aspect van mezelf dat ik niet kende. Ik genoot van de stress vooraf, van de zaal die zich begon te vullen, van de verwachtingen. Ik voelde me levend, hyperalert en compleet gefocust. Het was te vergelijken met de presentatie van het gala van de gouden K’s, die ik al een paar jaar voor mijn rekening neem. Je leeft dan even in een soort van ‘high’.”

Een musical over Robin Hood, de geruchten gaan dat dat je op het lijf geschreven is.

“Eigenlijk wel. Een tweetal maanden geleden is mijn oma overleden en achteraf was er een soort familiefeest bij haar thuis. Daar bladerden we door familie-albums en zag ik plots een foto van een prachtig Robin Hood-kostuum dat mijn oma voor me gestikt en genaaid had. Met daarbij een prachtige brief van mezelf, vol schrijffouten, waarin ik het steeds had over Robin Goed. Ik dacht dat het Robin Goed was, omdat hij zo goed was. Hij stal van de rijken en gaf het aan de armen.”

Ik amuseer me nog steeds te pletter bij Ketnet, maar ik heb er wel alles gedaan dat op mijn to-do-lijstje stond

Musical is best een pittig genre: je moet kunnen dansen, zingen én acteren. Gaat dat lukken?

“Ik zal ongetwijfeld diegene zijn die een extra repetitie wel kan gebruiken. ( lacht ) Bovendien heeft Broeder Tuck een klungelig kantje. Dat voelt dan toch aan als een soort vangnet. En het is voor kinderen, als Ketnet-wrapper geeft me dat toch iets meer gemoedsrust. Mochten ze me gevraagd hebben om in zo’n grote, klassieke musical mee te spelen, zou ik wellicht nee gezegd hebben. Ik voel me sowieso al een beetje een indringer in dat wereldje. Ik heb een vriendin die musical studeert en voor elke plek op een podium moet vechten. Mij wordt dit in de schoot geworpen, dat voelt wat oneerlijk.”

Je bent afgelopen woensdag begonnen aan een nieuw radioseizoen van ‘Gillis & Govaerts’. Ook daarvoor was de goesting weer groot?

“Enorm! Superspannend was dat, zeker na zoveel weken van voorbereiding. Vorige week zat ik echt met een broek vol goesting. We maken ook iedere show ‘from scratch’, we beginnen telkens met een leeg canvas. Dat houdt je enorm scherp en fris.”

Je bent nu 28. Sta je in je carrière waar je hoopte te staan?

“Ik ben ongelooflijk tevreden. Sterker nog, elke keer dat ik die VRT-toren zie, word ik vrolijk. Momenteel kan het echt niet slecht gaan in mijn leven ( klopt op de houten tafel, red.). Als ik al eens een baaldag heb, dan zoom ik uit en besef dan heel snel dat ik de job heb die ik altijd wilde, dat ik zalige collega’s heb, dat ik hier de liefde heb gevonden ( Sander is samen met collega Cato Peeters, red. ). Ik kan echt niet ongelukkig zijn.”

Misschien nog wat tv-werk in de toekomst? Hoe ambitieus ben je op dat vlak?

“Ik heb wel tv-ambities, maar ik durf die niet goed uit te spreken. Om carrière te maken in de tv-wereld moet je ook een portie geluk hebben. Maar ik droom daar zeker van. Ik hoop echt dat ik later bij Eén aan de slag kan. Maar de sterren moeten dan precies goed staan. Nu is niet dat moment. Mijn hart ligt nu bij MNM en bij Ketnet.”

Toch zal er wel een houdbaarheidsdatum op je Ketnet-carrière staan.

“Dat is ook zo. Ik voel ook wel dat ik daar stilaan aan het afronden ben. Nu al is MNM veel meer prioriteit. Maar ik amuseer me nog steeds te pletter bij Ketnet en voel me nog ‘part of the team’. Maar ik heb er wel alles gedaan dat op mijn to-do-lijstje stond.”

‘Robin Hood & Ik’ speelt vanaf 9 oktober 2021 in Capitole Gent en aansluitend in het Trixxo Theater Hasselt (vanaf 23 oktober) en Stadsschouwburg Antwerpen (vanaf 29 oktober). Tickets en info vind je op www.deepbridge.be .

De tv-tips van Sander

Het nieuwe tv-seizoen is afgelopen week losgebarsten, tot grote tevredenheid van Sander Gillis. “Ik weet dat het in mijn leeftijdscategorie heel hip is om geen tv-abonnement meer te hebben en alles via streamingdiensten en apps te bekijken, maar ik hou echt nog van lineaire televisie. Ik vind ook dat we in een land wonen waarin fantastische televisie gemaakt wordt. En dus kijk ik best veel tv. Waar ik naar uitkijk dit seizoen? Ik zag fragmenten van een Play4-programma dat De Klopjacht heet, waarin een team van professionele speurders op zoek gaat naar mensen die zich verstoppen. Dat idee vind ik fascinerend, daar kijk ik dus wel naar uit. Net als naar Homo Universalis , de Ketnet-editie. Dat gaat heftig zijn, want voor elk van de 24 afvallers is dat een drama. Zelf heb ik trouwens twee grote ‘guilty pleasures’: Ment TV en Dobbit. Daar word ik oprecht heel enthousiast van. Al die Vlaamse charmezangers op Ment TV, heerlijk. Ik wil zelf ooit een nummer maken, met een bijbehorende clip die dan op Ment TV wordt gespeeld. Dan heb ik het leven uitgespeeld, volgens mij. ( lac ht )”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier