Sergio Herman in Project K: “Ik heb er al voor minder mijn keuk’n uit geshot hoor, Koen”

Nooit gedacht dat we ooit medelijden zouden hebben met Koen Wauters, maar tijdens de tweede aflevering van Project K was het toch prijs. Met dank aan Sergio Herman, die de wonderboy van Clouseau en vtm allerminst spaarde tijdens een spoedcursus koken in zijn restaurant. Hij lag nachten wakker van de stress, oefende zich de pleuris om een ‘lekker gherechje’ van Sergio in de vingers te krijgen, maar werd in ruil getrakteerd op uitspraken als “’t Is te hoop’n dat je het niet verneukt, hé vriend”, “ik heb er al voor minder mijn keuk’n uit geshot hoor” en “dat smaakt naar niks, je moet er wel kloot’n in steek’n, hé”.

Na de Formule 1-rit van vorige week onthulde Koen een tweede jongensdroom: knabbelen van een levensgroot peperkoeken huis, zoals in het sprookje van Hans en Grietje. Als architect en aannemer had hij aan niemand minder dan Sergio Herman gedacht. En de topchef zag dit wel zitten, maar in ruil moest Koen een gerecht bereiden én het bovendien serveren aan drie VIP’s uit de culinaire wereld die niet mochten merken dat het door iemand anders dan Sergio was samengetoverd. Voorwaar een hele opgave voor iemand die amper een spiegelei kan bakken.

Da’s een beetje lullig, hé

Het gerecht bestond uit asperges met gerookte paling op een stukje gebakken briochebrood, begeleid door beurre noisette, een gepocheerd ei, kervelcrème en een vichyssoise. En uiteraard piekfijn afgewerkt met onder meer bieslook en enkele eetbare bloemetjes. Toen Sergio het voordeed, leek het bord wel een schilderijtje. Koen, die nog nooit van beurre noisette (geklaarde boter) en vichyssoise (een klassiek soepje op basis van aardappel en prei) had gehoord, filmde alle werkzaamheden met zijn smartphone, tot verbijstering van de chef: “Da’s een beetje lullig hé? Zo’n filmpje maak’n, dat slaat helemaal nergens op.” Maar het filmen ging onverstoorbaar door.

Koenkeuken2

Met bril, snor en ‘potske’: ideaal voor een pittazaak

Na oefensessies bij Wout Bru en met de traiteurtweeling Stefaan en Christophe Boxy (het culinaire equivalent van Jansen & Janssen uit Kuifje) mag Koen dan eindelijk aan de slag in restaurant The Jane. Hij verneemt er dat hij mag koken voor Bartel Dewulf (eigenaar van Belgocatering), Sepideh Sedaghatnia (topsommelier) en Gert De Mangeleer (chef van driesterrenrestaurant Hertog Jan). Omdat de keuken open is en de VIP’s niets verdachts mogen merken, krijgt de zenuwachtige gelegenheidskok een bril, snor en een ‘potske’ aangemeten. Hij paste zo perfect in een groezelige pittazaak, maar was tussen de afgeborstelde keukenbrigade van The Jane even onopvallend als een boerenknol middenin een kudde zebra’s.

Beev’n en zweet’n

Hoewel Sergio aangekondigd had dat hij niet zou helpen, kon hij het na enige tijd niet meer aanzien en gaf doorlopend aanwijzingen: “Je moet die asperges afdek’n, anders gaan ze uitdroog’n. Nu start’n met de mousseline te tik’n en de kruid’n te triër’n, Koen. Goed concentreer’n nu hé en tempo zet’n. Neen, niet te veel saus spuit’n, ze gaan dat zien, ‘t zijn freaks hoor!” En Koentje maar beev’n en zweet’n.

Uiteindelijk slaagde hij erin drie mooie bordjes te serveren, maar helaas hadden Sepideh en Bartel door dat zijn creaties onmogelijk van de hand van Sergio konden zijn. De asperges waren niet perfect geschild en de saus was te papperig. Sergio ontsnapte dus aan de bouw van een peperkoeken huis Maar dat Gert De Mangeleer dacht dat zijn gerecht met gamba’s door Koen bereid was, zal de Zeeuwse brulboei allesbehalve leuk gevonden hebben…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier