Slapstick van het betere type

Ben Segers is alom tegenwoordig de laatste tijd. Terwijl hij in de cinemazalen nog richting Tomorrowland trekt met zijn Safety First-buddies, loopt hij samen met Axel Daeseleire zijn eigen lompe zelve vakkundig voorbij in het nieuwe Vier-programma ‘Auwch_’.

Toegegeven, de start van ‘De Mol’ is opnieuw helemaal aan mij voorbij gegaan. Deels omdat het mij niet aanspreekt, deels wegens nijpend tijdgebrek. Wat dan wel weer tot de verbeelding sprak, was het vlak na het mollenmania geprogrammeerde ‘Auwch_’, naar verluidt een fictiereeks rond alledaagse en pijnlijke situaties.

Het blijft altijd iets vreemds, acteurs die gewoon ‘zichzelf’ spelen in een fictieve omgeving. Denk maar aan ‘Amateurs’ met Stany Crets. Maar als de heren van Daeseleire & Segers Entertainment met een nobel reddingsplan gaan aankloppen bij Studio 100, lijkt dat ‘zichzelf’ gewoon een veeg stipje aan de horizon. Maar laat dat de pret zeker niet drukken. Wie het waagt om zich ergens aan te melden als het komische duo Peppi en Kokki, heeft sowieso al een dikke streep voor.

Op het eerste zicht een ietwat makke verhaallijn, al hoeft die enkel de rol van rode draad op zich te nemen. Pas als Studio 100-opperhoofd Gert Verhulst een sms’je krijgt van Veronique De Kock, gaan de poppen echt aan het dansen. Hoe zeer Daeseleire en Segers de aandacht ook op hun idee willen vestigen, de grootste rollen zijn weggelegd voor mevrouw De Kock, een geleend vestje en een vlek afkomstig van wat een hond aangevangen heeft met zijn korrelmaaltijd. Op het vestje, welteverstaan, niet van Veronique. En dan komt er nog eens een oude vriendin (en voormalig escorte, nota bene) ten huize Segers logeren. Als in het bijzijn van Veronique De Kock blijkt dat die vriendin ook Gert Verhulst niet vreemd is, wordt het al helemaal mooi.

(foto Vier)
(foto Vier)

Ben Segers maakt in ‘Auwch_’ een serieuze indruk, maar heeft te pas en te onpas nogal wat last van puberitis, een aandoening waarbij een volwassen man plots weer een jongen van 15 wordt. Axl Daeselaire is op het eerste zicht dan weer de Man Met Overzicht. Al lijkt ook zijn aandacht af en toe af te glijden als er ronde vormen verschijnen. Los van de modernere context kun je twee personages moeilijk nog dichter bij Peppi en Kokki neerpoten. Misschien net daarom dat ‘Auwch_’ wel aanspreekt. Het heeft iets van een klassieke slapstick, geheel inclusief een aantal voorspelbare plotwendingen. Maar het is de wisselwerking tussen de ‘echte’ karakters die net die slapstick tot een gênant geloofwaardig geheel verheffen. In dat verband trouwens een dikke pluim ook voor Gert Verhulst en Veronique De Kock. Het acteurslandschap waar je jezelf moet spelen én tegelijk ook moet doen alsof je een relatie hebt, ligt waarschijnlijk erg dun gezaaid.

‘Auwch_’ doet eigenlijk ook waar ‘Echt Niet Ok’ met Tom Waes en Cath Luyten, momenteel niet in slagen: herkenbare gênante situaties echt luchtig maken. ‘Een feest van herkenning van mannen, een zucht van herkenning voor vrouwen’, luidt de baseline van de serie en daar is geen woord van gelogen. Al zullen heel wat vrouwen de serie ongetwijfeld ook als een feest ervaren. Al was het maar door Ben Segers in marcelleke en ballenknijper op het scherm te zien paraderen.

Het is de wisselwerking
tussen de ‘echte’ karakters
die de slapstick tot een
gênant geloofwaardig
geheel verheffen

Nu alleen hopen dat de humor ook de hele reeks overleefd, want het blijft wel een erg dun lijntje. Hopelijk wordt het niet zo’n serie waar alle geniale flitsen in een paar afleveringen gebald zitten, terwijl de andere afleveringen het met heel wat minder moeten stellen. Maar in dat geval is er ongetwijfeld nog altijd de gespeelde onhandigheid van Segers en zijn ietwat macho aandoende tegengewicht van Daeseleire om de boel wat op te leuken. En nu maar hopen dat de boekskes geen lucht krijgen van de flirt tussen Verhulst en De Kock…

‘Auwch_’, elke maandag om 21u50 op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier