Stephanie Coorevits gaat op zoek naar geluk … Experiment 6: Monday Funday

Deze zomer gaat onze gastredactrice & geboren pessimist Stephanie Coorevits op zoek naar het geluk. Ze doet dit aan de hand van verschillende experimenten. Vandaag experiment nummer zes.

Tell me why I don’t like mondays / Tell me why I don’t like mondays / I want to shoot / the whole day down.

Vroeger dacht ik dat dit een liedje was over en voor mensen (of katten) die het niet zo hadden begrepen op maandagen. Tot ik een paar jaar geleden te horen kreeg dat de werkelijke betekenis iets morbider was. Soit. Feit blijft: veel mensen hebben last van de sunday blues. De kans is dus groot dat terwijl je dit leest, je nauwelijks nog van jouw vrije dag zal genieten omdat je al met jouw hoofd bij de deadlines, saaie vergaderingen of vervelende collega’s van morgen zit. Jammer want een vrije dag is en blijft een vrije dag. Hoe komt het toch dat die eerste dag van de week zo’n verschrikking is? Het antwoord ligt voor de hand: we proppen vrijdag en zaterdag vol met leuke activiteiten en sparen alle saaie karweitjes voor zondagavond en maandag. Terwijl er in feite geen reden is om deze dagen zo stiefmoederlijk te behandelen. Wat, zo vroeg ik me af, als we van monday een funday zouden maken? Toegegeven, bijna iedereen werkt op maandag en aan de boemel gaan tijdens de kantooruren wordt in de meeste bedrijven niet als gangbaar beschouwd. Maar een maandag bestaat uit meer uren dan die acht die je doorgaans op je werk doorbrengt. Tijd voor mijn allerlaatste experiment:

Experiment nr. 6: gedurende de hele zomer plan ik op maandagavond iets wat ik doorgaans voor het weekend zou sparen.

De testsituatie: thuis of op verplaatsing, afhankelijk van wat ik wil doen.

Maandag 8 juli: het is een droge dag in het begin van de vakantie. Ik nodig een paar vrienden van Het Vriendje uit om te komen barbecuen. ‘Maar het is maandag?’ vragen er zich een paar vertwijfeld af in de WhatsApp groep. ‘Eten jullie niet op maandag misschien?’ antwoord ik. (Maar dan vriendelijker want ik wil heel graag dat de vrienden van Het Vriendje mij leuk vinden.) Tegen deze logica kan niemand iets inbrengen dus ’s avonds hebben we gezelschap. Iedereen neemt iets mee om te drinken/ te eten (ik mag dan wel op een queeste naar geluk zijn, dat maakt van mij het OCMW nog niet) en het wordt een veel gezelligere avond dan mocht ik alleen thuis gebleven zijn met de tv en een mand strijk als gezelschap.

Maandag 15 juli: Mijn beste vriendin verblijft met haar kindjes aan zee in een stacaravan. Ik spreek met een paar vriendinnen af om in de late namiddag naar zee te rijden en haar te bezoeken. Het plan is om te aperitieven op het strand met een glaasje champagne. Het is tenslotte maandag! Feest! Natuurlijk regent het non-stop en zijn we gedwongen om met zijn allen in de caravan te blijven. Zo erg is dat niet want nu kunnen we heel de tijd trailer trash grapjes maken en ook: er is champagne.

Maandag 22 juli: Het weekend was aan de zware kant dus Het Vriendje en ik besluiten het rustig aan te doen. We gaan samen zwemmen (leuk én gezond) en ’s avonds is het filmavond. Ik maak wat lekkere hapjes klaar en we houden een picknick in de zetel. Er bestaat namelijk geen enkele wet die voorschrijft dat je enkel hapjes mag eten op vrijdag.

Maandag 29 juli: We worden uitgenodigd om bij vrienden te gaan eten. Ik weet dat dit slechts toeval is maar ik maak mezelf graag wijs dat Monday Funday nu al een begrip geworden is in mijn contreien. Ik maak mezelf ook graag wijs dat uit de volgende lottotrekking zal blijken dat ik de grote winnaar ben.

Maandag 5 augustus: Ik kom terug van een weekendje met mijn siblings en heb Het Vriendje al een paar dagen niet gezien. Aangezien onze relatie nog pril is, vinden we dat genoeg reden om een Jour D’Amour te houden (zie maandag 22 juli).

Maandag 11 augustus: Ik verblijf in Spanje. Maandag, donderdag of zaterdag: elke dag is even leuk wanneer je op reis bent.

Conclusie

In het begin voelt het bijna als een soort van rebellie aan: feesten op een maandag! De hele dag heb ik iets om naar uit te kijken en op dinsdag geniet ik na van de leuke avond die ik had. Toegegeven, de etentjes en uitstapjes zijn niet zo wild als tijdens het weekend, waarmee ik niet bedoel dat etentjes bij mij steevast ontaarden in een orgie. Ik wil enkel zeggen dat er dan geen tijdslimiet op staat. Een maandagfeest blijft beschaafd omdat je weet dat er de dag erna gewerkt moet worden. Maar dat doet niets af aan het feit dat ik mijn week steevast goed inzet. Monday Funday: ik kan het iedereen aanraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier