The Starlings debuteren nu echt met eerste plaat vol eigen nummers: “Ik moest kunnen praten over dat grote verlies”

Album nummer twee, maar toch noemen Kato Callebaut en Tom Dice ‘The Seaside’ hun eerste echte plaat. Meer dan op ‘Don’t Look Back’ vonden ze immers hun eigen geluid, een eigen stem.

Dit is jullie ‘echte debuut’, dus. Hoezo?

Kato: “Natuurlijk stonden er ook eigen nummers op onze eerste plaat, maar toch vooral nummers uit ‘Liefde voor muziek’. En hoe hard we daar onze eigen draai ook aan hebben gegeven, het zijn en blijven covers. Deze plaat bestaat alleen maar uit eigen liedjes en vormt zo veel meer een geheel.”

Tom: “Er is één sound. Als je het album van nummer één tot nummer tien beluistert, zit je op één trip. Dat komt omdat alles in dezelfde periode is opgenomen, en we heel bewust voor één bepaalde sound en kleurenpalet hebben gekozen.”

Voor alle duidelijkheid: als jullie het over ’the seaside’ hebben, dan is dat niet de Belgische betonkust?

Kato: “In dit geval niet, neen.”

Tom: “We hebben opgenomen aan de Noorse kust, maar toch: veel nummers zijn geschreven aan de Belgische kust, in Oostende, waar we drie maand hebben verbleven. Vandaar dat de zee een rode draad door het album is geworden. ‘Rome’ hebben we zelfs aan de Amalfikust geschreven, toen we daar vorig jaar op huwelijksreis waren. Onbewust kwam dat thema dus altijd terug. Dat water moet ons een soort rust geven, vermoed ik. Het heeft ons in elk geval deugd gedaan daar te zijn.”

Voor het eerst klinken The Starlings zelfs opgewekt. Je hebt ‘de code gekraakt’?

Kato: “Dat is heel spontaan gebeurd. Mensen associëren ons inderdaad nogal met wat tragere songs, terwijl we eigenlijk best happy mensen zijn.”

Terwijl het zeker voor jou niet de gemakkelijkste jaren zijn geweest. Je verloor je mama en een ongeboren kindje.

Kato: “Dat is zo. 2021 is een jaar dat ik niet snel zal vergeten, met veel ups, maar ook veel mindere momenten die de plaat mee hebben gevormd. Die positieve songs blijven het belangrijkste, maar soms kun je niet naast gebeurtenissen waar je niet gelukkig van wordt.”

Tom: “Misschien hebben we net daarom wat vrolijkere nummers geschreven, omdat dat op zich deugd deed.”

Hoe ga je om met die dingen. Ga je meteen schrijven, of lukt dat net niet meer?

Kato:What It’s Like To Feel Okay was het eerste dat er uit kwam, twee maanden na de dood van mijn moeder. Maar die twee maand kreeg ik er echt niets uit. We zijn nu eenmaal mensen die schrijven over wat ze meemaken, maar als het zo heftig is, kon ik dat duidelijk niet. Het deed te veel pijn, kwam te dicht. Daarom moest dit nummer zeker ook op de plaat, want ik vind het heel belangrijk om open te zijn over zo’n gevoelens, en ik wil ook de boodschap geven dat je niet moét zwijgen over de zware onderwerpen. Dat maakte het zelfs lastiger voor mij, dat anderen het onderwerp uit de weg gingen. Ik móét daar net over kunnen praten. Gelukkig heb ik een heel mooie vriendengroep waar ik veel steun aan heb gehad. En natuurlijk ook een heel lieve man, die mij er door heeft getrokken. De pijn is nog altijd niet weg, maar nu, een jaar verder, heeft ze wel een plek gekregen.”

‘The Seaside’ is nu uit op Universal. The Starlings spelen op 29 mei in de Lotto Arena in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier