Tip van de week: Op bezoek in de voetbaltempels

Een eenvoudig spelletje ‘balletje trap’ in een middelbare school in Melle leidde tot een miljoenenbusiness. Voetbal wordt gespeeld op heilige grasmatten waaromheen een gigantische tempel is gebouwd. Elke zondag juichen duizenden er hun club naar de overwinning. Een blik achter de schermen is ongemeen boeiend.

1. Kans op verlengingen bij Club Brugge

Het Jan Breydelstadion in Sint-Andries bij Brugge wordt gedeeld door de clubs Club Brugge en Cercle Brugge en is het tweede grootste stadion van België. Het stadion werd gebouwd in 1973 en is eigendom van de stad Brugge. Het onderging ondertussen al heel wat veranderingen, vooral in aanloop naar Euro 2000. “De Stadion Tour duurt negentig minuten, met kans op verlengingen”, klinkt het laconiek. Tijdens het bezoek wordt stilgestaan op elf unieke locaties, zoals het Club Museum, de VIP-loges, de perszaal, de spelerstunnel, … Een online aanvraag voor het bezoek is verplicht en kan zowel door groepen als door individuelen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee. Dat geldt ook voor jeugdbewegingen en hun begeleiders.

www.clubbrugge.be/stadiontour

2. Over het muurtje bij KRC Genk

Het stadion van KRC Genk heeft al vele namen gekend. Het vroegere André Dumontstadion werd verbouwd tot de state of the art voetbaltempel die het vandaag is. Nu gaat de plek als Cegeka-stadion door het leven, naar het gelijknamige IT-bedrijf. Een rondleiding duurt maar liefst drie uur. Dat komt omdat je start in Goalmine, een interactief voetbalmuseum waar je zowel door de geschiedenis van de club als door de geschiedenis van voetbal in het algemeen reist. Daarna neemt de gids je mee langs alle belangrijke plekken in het stadion. Een rondleiding op afspraak is enkel voor groepen vanaf vijftien personen. Je kan als individu deelnemen aan een Open Stadiontour elke eerste zaterdag van de maand om 13.30 uur. De volgende tour is op zaterdag 3 december. Reservatie is niet nodig.

www.goalmine.be

De gids neemt je mee langs alle belangrijke plekken in het stadion”

3. Binnenkijken in de Hel van Sclessin

Hoewel voetbalclub Standard Luik bezoekers uit alle hoeken van het land trekt, is de voertaal uitsluitend Frans bij een bezoek. Het stadion werd gebouwd in 1909, maar onderging al talloze ingrepen. Het stadion ligt in de wijk Sclessin die op zijn beurt weer omringd wordt door zware industrie. De rondleiding duurt gemakkelijk anderhalf uur en laat je de loges, de spelersbank, de koudwaterbaden, de perszaal, de gevangenis en de politiepost zien. Een rondleiding kan enkel voor groepen vanaf 15 personen tussen dinsdag en vrijdag om 10 uur of 14 uur en kost 3,50 euro per persoon.

www.standard.be (en doorklikken op stadion)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier