Tip van de week: op bezoek in Gallo-Romeinse musea

Archeologen spitten met engelengeduld het verleden op. Tongeren wordt beschouwd als de oudste stad van België. Het bekendste Gallo-Romeins museum van het land bevindt zich in het centrum van de stad. Wij gaan op zoek naar enkele minder bekende musea waar schatten uit de ondergrond worden tentoongesteld.

Door Marijn Follebout

1. Caesar op het plein – Velzeke

Velzeke is een kleine deelgemeente van Zottegem in de Vlaamse Ardennen. In de Romeinse tijd was dit dorpje een soort van ‘tankstation’ op een kruispunt van twee Romeinse wegen. Het beeld van Julius Caesar op het Romeins Plein spreekt boekdelen. Langs de Paddestraat, de kasseiweg die wereldberoemd is bij wielertoeristen, ligt het Archeocentrum Velzeke. Hier kan je gratis de permanente tentoonstelling over het Gallo-Romeins verleden ontdekken. Ook de prehistorie en de Merovingers komen aan bod. De tijdelijke expo over de pioniers van de luchtvaart is betalend en kost 7 euro.

www.pam-ov.be

2. Boten uit de klei – Ath

Wie vanuit Velzeke de Viae Romanae volgt naar Bavay in Frankrijk, passeert Ath in Henegouwen. In het centrum van de Reuzenstad bevindt zich een Gallo-Romeins museum in een oude tekenacademie. De twee pronkstukken van de collectie zijn de meer dan 2.000 jaar oude aak en prauw die perfect bewaard bleven in de klei van Picardisch Wallonië. De boten werden gevonden in Pommeroeul, waar de Gallo-Romeinse nederzetting zich nabij de rivier La Haine bevond. Rufus, de virtuele bootsman, loodst je door het museum over het dagelijkse leven bij de Gallo-Romeinen.

www.espacegalloromain.be

Bij de aanleg van een aardgasleiding werden meer dan 170.000 vondsten gedaan”

3. Grootste campagne ooit – Maldegem

De aanleg van een 80 kilometer lange Fluxys-aardgasleiding door West-Vlaanderen was de aanleiding voor de grootste opgravingscampagne ooit in die provincie. Tussen 2014 en 2016 werden niet minder dan 200 nieuwe sites blootgelegd en meer dan 170.000 vondsten van de steentijd tot de Tweede Wereldoorlog gedaan. Daar zit ook aardig wat materiaal uit de Gallo-Romeinse tijd tussen. De gratis toegankelijke expo Gif Mo Goaze met zo’n 100-tal objecten reist West-Vlaanderen en omstreken rond op de haltes van het pijplijntraject. Vanaf 17 december tot 21 januari te zien in de bib van Maldegem.

www.gifmogoaze.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier