Een ton sur ton interieur? Interieurexpert Bart Appeltans geeft zijn ultieme tips…

Je bent er voor of je bent er niet voor. 50 shades of beige! Een opvallende trend die ook dit najaar verder zijn weg zal vinden in menig interieur.

Sommigen noemen het saai, anderen noemen het rustgevend. Alhoewel kleur erg in trend is in onze interieurs – en ook in de mode – zien we het totaal tegenovergestelde ook terug hoogdagen kennen. Een monotoon zacht interieur waar vele tinten wit, beige en greige elkaar afwisselen. Gecombineerd met de juiste materialen, vormen en texturen kan dit soort interieur je laten voelen alsof je zweeft op een wolk en ligt weg te dromen van zomerse bestemmingen. Indien goed uitgevoerd vind ik dit soort interieurs zalig. Maar het lijkt eenvoudiger dan dat het is. Ik geef je alle aspecten mee waaraan te denken als je een ton sur ton interieur gaat samenstellen!

Witte tinten hebben net zoals andere kleuren vaak een ondertoon. Wat geliger, een groenige schijn, warmer bruin of meer grijzig. Let erop dat je tinten kiest met eenzelfde ondertoon. Vaak wordt er nog wit gebruikt met een te gelige ondertoon, het zogenaamde ‘eierschaal’ van twintig jaar geleden. Vermijd deze tinten in dit concept, ze zien er snel te ouderwets uit.

Kies in al je steense materialen dezelfde lichte tint en dezelfde ondertoon. In een showroom kan je tien lichte tegels langs elkaar leggen, maar zal je toch zien dat ze erg verschillend kunnen zijn qua ondertoon. Hou je gekozen verfkleuren erbij op een grotere staal, en kies je tegel aan het raam bij voldoende daglicht. Alleen zo krijg je de beste combinatie samengesteld.

Durf bij houten meubels te gaan voor een extra witte beitsing of kleuring. Vaak wordt een natuur eik gekozen, maar in een doorgedreven ton sur ton interieur mag het hout echt wel fel gewit zijn. Dit zorgt voor het rustgevende karakter.

Kies stoffen en tapijten met een ruwere weving in verschillende beige tinten. Je speelt niet zozeer met verschillende kleuren, maar kiest in éénzelfde kleur verschillende texturen en glansgraden. Op die manier krijg je met een ton sur ton kleurenpalet, toch een boeiend geheel.

Kies wittinten met eenzelfde ondertoon

Denk vooral in structuren en probeer zo min mogelijk oppervlaktes plat en effen wit te laten. Een zachte verfstructuur op de wand, meubels in licht hout of een geveegd effect zijn goede opties. Omdat je geen accenten legt met contrasterende kleuren dien je grote oppervlakken op een andere manier boeiend te maken. Werken met lijsten of grote 3D-gepleisterde vormen op de wand of het plafond kunnen hier ook mee helpen.

Wit en beige gebruiken staat niet gelijk aan alles steriel houden. En dat is nu een vaak gemaakte fout. Ook een wit of beige interieur kan je aankleden om het gezellig te houden. Gebruik witte gekalkte bloempotten, ruwe houten schalen, droogtakken, kleine patronen op stoffen en afgeronde vormen. Allen dragen ze bij aan een warmere sfeer.

Werk te allen tijde met warme verlichting. Maximum 3.000 Kelvin, liefst 2.700 Kelvin. Is de Kelvin waarde hoger? Dan wordt de kleur van je licht veel te koel, en dat wil je absoluut niet in deze stijl van interieur!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier