Tourist LeMC hoopt minstens één MIA-nominatie te kunnen verzilveren: “Heel blij dat de categorie urban zoveel aandacht trekt”

Donderdag worden in Paleis 12 in Brussel de Music Industry Awards – of MIA’s – uitgereikt. Met zeven nominaties zou hiphopfenomeen Zwangere Guy wel eens de grote slokop kunnen worden, maar ook Tourist LeMC – die tijdens de show ook zelf optreedt – hoopt minstens één van zijn twee nominaties te verzilveren.

De dertiende editie van de MIA’s wordt een knaller van formaat. De presentatie is in handen van Steven Van Herreweghe, maar het is toch vooral uitkijken naar de optredens van onder andere Clouseau, Balthazar, Zwangere Guy, Niels Destadsbader en Tourist LeMC. “Ik mag helaas nog niks verklappen over de show”, zegt die laatste. “Het moet een verrassing blijven in welke hoedanigheid ik op het podium zal staan.” De Antwerpse muzikant hoopt zelf ook in de prijzen te vallen. Hij is genomineerd voor ‘Hit van het jaar’ en in de categorie ‘Urban’. Dat zouden zijn vierde en vijfde MIA uit zijn carrière kunnen worden. “Het valt heel moeilijk te voorspellen wie er gaat winnen in die categorieën. Ik hoop toch op minstens eentje, maar de concurrentie is bijzonder sterk. Het zijn geen kleine garnalen en ze verdienen het ook allemaal.”

Je staat in die twee categorieën tegen onder andere Zwangere Guy, die wel eens de grote winnaar zou kunnen worden.
Klopt, maar je moet ze natuurlijk ook nog verzilveren. Een paar jaar geleden was ik zelf vijf keer genomineerd en won ik ‘maar’ twee keer. Natuurlijk is het al een gigantische verdienste om zeven nominaties op zak te hebben. En ik moet zeggen dat ik zelf ook wel fan ben van Zwangere Guy. Hij is echt ‘urban as fuck’. Ik zou graag zelf winnen, maar het is geen schande als je verliest van zulke mensen. Het zijn allemaal topartiesten.

Hoe belangrijk zijn die prijzen voor een Belgische artiest?
Je kunt alles kapotrelativeren, maar ik probeer de MIA’s toch gewoon te zien voor wat ze zijn: dé muziekprijzen van Vlaanderen. Er is niks anders dan die MIA’s. Als je daar prijzen kunt wegkapen, dan is dat toch heel mooi. Of het ook een impact heeft op een carrière? Zover wil ik niet gaan. Toen ik genomineerd was voor ‘Beste album’ en niet won, heeft dat album constant in de top 10 gestaan. Dus in dat opzicht is de winst relatief. Winnen is mooi voor de eer, maar het levert geen carrièreboost.

Wat opvalt is de sterke categorie ‘Urban’ dit jaar. De tegenstand – met Brihang, Zwangere Guy en blackwave. – is niet min.
Ik ben heel blij dat die categorie zoveel aandacht trekt. En eigenlijk is dat ook wel verdiend. Het is ooit wel anders geweest. In Nederland is urban echt gigantisch populair, in België is er nog wat werk aan de winkel. Maar we komen er wel. In Brussel en Vlaanderen komt er nu weer een goede lichting urban artiesten aan.

Hoe ziet de rest van 2020 er voor jou uit?
In de zomer ga ik weer veel optreden. In OLT Rivierenhof bijvoorbeeld, wat ik echt een van de meest magische plekken vind om te spelen. En we doen ook weer wat festivals. Ondertussen probeer ik ook nog wat muziek te maken. Tot die tijd hou ik me bezig met The Voice, waarin ik een van de coaches ben geworden.

De awardshow MIA’s, donderdagavond 6 februari live op Eén.

(foto Jesse Willems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier