Tover de kinderkamer om tot tienerkamer met de tips van Bart Appeltans

De zomervakantie is gedaan en alle kids hebben hun nieuwe schooljaar ingezet! En sommigen onder hen maken ook de overstap naar een nieuwe school. De stap van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar is toch altijd net iets spannender. Je jonge tiener begint een nieuwe fase in zijn leven, in een nieuwe omgeving, nieuwe leerkrachten en hopelijk veel nieuwe vrienden. En deze leeftijd is voor velen ook het geschikte moment om een al te kinderlijke inrichting van hun eigen kamer om te vormen naar die van een echte tiener.

Hierbij een checklist waaraan je allemaal kan denken!

De speelzone maakt plaats voor een relaxzone. Tieners zitten graag wat te lezen, muziek te luisteren of te surfen op hun smartphone. Een zithoekje met zitzakken, poefs, een leuk zeteltje of zelfs enkele paletten met zitkussens erop kunnen dienst doen als een leuke chillplek. Gooi er nog een hoop knappe kussens bovenop en je scoort gegarandeerd!

Studeren en werken voor school worden belangrijker en er zal meer tijd in gaan kruipen. Als ze graag studeren op hun kamer, moet het bureaumeubel misschien wat groter worden. Een goeie ergonomische stoel zorgt voor wat extra comfort. Een knappe bureaulamp en voldoende opbergruimte maken de studeerhoek af!

Een kinderbed van 80 a 90 cm breed wordt door velen maar al te graag vervangen door een breder bed. 140, 160 of 180cm breed zijn de standaard maten. Als de kamer groot genoeg, zal je je tiener hiermee een groot plezier doen!

 © Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto

Geef je tiener inspraak over de kleur of het behang dat op de muur gaat

Al te kinderlijk behangpapier of flauwe kleuren zijn vaak niet meer populair. Geef je tiener inspraak over de kleur of het behang dat op de muur gaat. Hun stempel kunnen drukken op hun eigen ruimte is erg belangrijk!

Verwerk hun hobby’s of interesses in het interieur van de kamer. Een cool sportobject aan de muur, een muziek- of beautyhoek, ruimte voor te personaliseren zijn vaak een succes.

Voorzie ruimte voor posters en foto’s. Tieners beleven veel avonturen en ontdekken hun eerste grote concerten, fuiven en vriendenuitstappen. Ze houden ervan om hun leefwereld te tonen. Ook posters van idolen zijn nooit ver af. Je hebt dus twee keuzes. Of je offert een wand op om bezaaid te worden met punaises en kleefbuddy’s. Of je voorziet een groot leuk prikbord, metalen magneetstrips of andere leuke fotopanelen.

Voorzie voldoende ruimte voor kledij. Sportkledij, hobbykledij, fuifkledij, vrijetijdskledij, er komt heel wat bij. Voor vele tieners is kledij vaak belangrijk. Een grotere kleerkast, bergruimte onder het bed of hun eigen kleine dressing scoren daarom goed.

Een logeerplek voor vrienden of vriendinnen kan erg handig zijn. Als je dus een nieuwe zetel of bed zou kopen kan je hiermee misschien al rekening houden. Een bed met eronder nog een extra uittrekbare matras, of een sofabed dat je kan uitklappen geven je meteen die extra flexibiliteit.

Geen ruimte in de kamer? Misschien kan die ongebruikte zolder, tuinhuis of leegstaande bureaukamer wel een toffe plek worden voor je tieners, waar ze zich kunnen afzonderen en helemaal hun eigen ding kunnen doen!?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier