Vakantie: wat nu met mijn gezonde eetgewoonten?

Voor velen staat de vakantie voor de deur. Betekent dat carrément dat gezonde eetgewoonten opgeborgen kunnen worden? Niet met onderstaande tips!

 

Kies bewust

Een croissant bij het ontbijt, een rijkelijke lunch, een roomijsje likken als tussendoortje of wat dacht je van een aperitief met borrelhapje voordat je aan tafel gaat? Om dan te eindigen met een heerlijke dessert na het diner. Het is vakantie en dan mag het wat extra zijn. Overdrijf alleen niet. Sta even stil bij wat je in je mond steekt. Beperk de extra’s tot maximum één per dag en maak bewuste keuzes zoals een waterijsje in plaats van een roomijs, stukjes meloen als aperitiefhapje of eventueel een alcoholvrije aperitief.

Tourists in a street of Rome eating ice cream

 

Drink water

Veel mensen zoeken de zon op tijdens de vakantie. Dat betekent vaak dorstiger weer. Geef de voorkeur aan water. Frisdranken en vruchtensappen bevatten veel suikers en lessen weinig de dorst. Is water saai? Niet als je het pimpt met kruiden en stukjes fruit.

Healthy Lifestyle. Happy Woman With Glass Of Water. Drinks. Heal

 

Vergeet de tussendoortjes niet

Tussendoortjes worden wel eens overboord gegooid op vakantie. Hou regelmaat aan – 3 hoofdmaaltijden aangevuld met 1 à 2 tussendoortjes – om grote honger te voorkomen. Voorzie gezonde snacks voor onderweg, op het strand of op de hotelkamer. Groenten en fruit zijn meestal overal ter wereld te vinden en zijn een prima tussendoortje.

 

Blijf in beweging

Profiteer ervan: nu heb je tijd om meer te bewegen. Mogelijkheden genoeg om actief te zijn op vakantie: maak een strandwandeling, huur een fiets en maak een fietstocht, doe boodschappen te voet of neem een frisse duik in het zwembad. Kom uit die luie stoel! Ontdek de omgeving want dagelijks bewegen helpt om je gewicht op peil te houden.

Family cycling outdoors in summer

 

Voedingsmiddel Beweging om het aantal kcal te verbruiken
1 magnum (310 kcal) 37 minuten fietsen
1 waterijsje (45 kcal) 5 minuten fietsen
1 glaasje zoete witte wijn (170 kcal) 43 minuten wandelen
1 Gin Tonic (110 kcal/glas) 27 minuten wandelen
1 pintje bier (112 kcal/glas 28 minuten wandelen
3 handjes chips (165 kcal/30 g) 20 minuten fietsen
1 blokje brie (60 kcal/20g) 7 minuten fietsen

 

Gezonde keuzes op restaurant

Tijdens de vakantie wordt er vaker op restaurant of bij vrienden gegeten. Ook daar kan je slimme keuzes maken met volgende tips:

  • Zet het brood buiten handbereik.
  • Beperk het aantal gerechten. Zijn het toch meerdere gerechten, kies dan twee voorgerechten i.p.v. een voor- en hoofdgerecht. Zo blijven de porties beperkt.
  • Vraag saus en dressings apart in een schaaltje zodat je zelf een beperkte hoeveelheid kan opscheppen.
  • Geef de voorkeur aan gestoomde, gegrilde of gekookte gerechten.
  • Kies regelmatig een salade met veel groenten of vraag een extra portie groenten.
  • Wissel alcohol af met water.
  • Neem fruit als dessert of deel het dessert met iemand.

 

Gezonde start na de vakantie

Zijn er toch vakantiekilo’s bij? Geen paniek! Neem onmiddellijk, eenmaal thuis, de draad terug op. Zorg voor een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding als basis. Plan beweging in en maak opnieuw een gezonde start.

Prettige (en gezonde) vakantie!

Diëtiste en diabeteseducator Nathalie Antonis

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier