Vijf hoogtepunten van de gastregio van het Vakantiesalon van Brussel: De Ardèche, verleider met veel troeven

De Ardèche is dit jaar gastheer op het Vakantiesalon van Brussel. Gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is het de ideale vakantiebestemming voor de sportieve meerwaardezoeker die de zuiderse invloeden wil mixen met een stevige geut natuur, cultuur en Franse savoir-vivre. Dit zijn vijf niet te missen hoogtepunten.

1.De Gorges de l’Ardèche

Met de Gorges de l’Ardèche kan de Ardèche pronken met één van de mooiste kloofdalen van Europa. De rivier l’Ardèche slingert zich 32 km lang als een krolse kat een weg door een ronduit adembenemend klovendecor, vol natuurlijke bogen – als de Pont d’Arc – en woeste stroomversnellingen, wit gekleurde rotsen en tot 300 m hoge rotswanden.

2.Karakterdorpen Balazuc en Vogüé

Al wat in Frankrijk pittoresk is, wordt er gelabeld als ‘Les plus beaux villages de France’. In de Ardèche voegen ze daar nog een extra signatuur aan toe: Les Villages de Caractères. Een van die pareltjes is Balazuc, een bergdorp/adelaarsnest boven op een rotsplateau, met zicht op de rivier Ardèche. Een andere aanrader is Vogüé, aan de oevers van rivier. Dit dorp wordt overheerst door een nagenoeg intact kasteel dat boven het schilderachtige middeleeuwse dorp en de rivier uittorent.

3.De Caverne du Pont d’Arc

De Grotte Chauvet in 2014 uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed is één van de belangrijkste en meteen meest indrukwekkende laat-paleolithische beschilderde grottencomplexen ter wereld. De Caverne de Pont d’Arc biedt iedereen de gelegenheid om dit unieke grottencomplex te ontdekken, want dit is een kopie op schaal 1:1 nagebouwd. Stalactieten, stalagmieten, alles is identiek aan het origineel, net als de duisternis, de vochtigheid en de kou. Asjemenou.

4.Het Parc des Monts d’Ardèche

Mits een beetje overdrijving en dichterlijke vrijheid, kunnen we de Ardèche omschrijven als één immens natuurpark. Dit is dan ook een regio met een hoog wandelgehalte. Maar een gebied steekt er toch wat bovenuit: het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche. Gelegen in het westelijk gedeelte van de Ardèche, daar waar de Ardèche de oostelijke uitlopers van het Centraal Massief omhelst, vind je een bergachtig gebied vol winderige hoogvlaktes, vulkanische landschappen, wilde rivieren, granietvlaktes en uitgestrekte kastanjebossen.

5.Beklim de Mont Gerbier-de-Jonc

Aan bergen geen gebrek in de Ardèche, maar de Mont Gerbier de Jonc is met zijn relatief korte klim ongeveer 30 minuten voor iedereen toegankelijk. Om het in wielertermen uit te drukken: de klim telt 150 hoogtemeters. Deze berg, in feite een uitgedoofde vulkaan, heeft van ver iets weg van een forse molshoop. In realiteit is ze 1.551 m hoog, goed voor een adembenemend panoramisch zicht over de regio. (door Igor Vandenberghe)

De Ardèche is dit jaar de gastregio op het Vakantiesalon, van donderdag 24 tot en met zondag 27 maart in Brussels Expo. Het Vakantiesalon, met 150 exposanten, richt ook de schijnwerpers op slow travel en kamperen. Info: www.vakantiesalon.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier