Volkswagen Tiguan Allspace met nieuwe snufjes en extra ruimte

De nieuwe Volkswagen Tiguan Allspace beleefde zijn Europese première op het jongste Autosalon van Genève.  De Allspace vult de leemte tussen de klassieke Tiguan en de hoger gepositioneerde suv Touareg.

Ten opzichte van de reguliere versie is de Tiguan Allspace niet enkel  21,5 cm in de lengte gegroeid tot 4,70 m, de wielbasis is eveneens met 10,9 cm toegenomen en bedraagt 2,79 m.  De Tiguan en nieuwe Tiguan Allspace werden parallel ontwikkeld.  De 2 koetswerkvarianten staan, volgens de constructeur, overtuigend en harmonieus op hun wielen van minstens 17-duim.

Specifieke karakterlijnen

“We hebben de achterportieren van de Tiguan Allspace langer getekend. Om de proporties aan die toegenomen lengte aan te passen, werd bovendien de motorkap ter hoogte van het radiatorrooster wat verhoogd. In zijaanzicht kenmerkt een specifieke karakterlijn dan weer de achter de C-stijlen oplopende zijruiten”, zegt VW-exterieurdesigner Marco Pavone. De motorkap en het silhouet doen daarbij bewust denken aan de enkel voor de Verenigde Staten ontwikkelde Atlas.

De motorkap van de VW Tiguan Allspace doet denken aan de voor de VS ontwikkelde VW Atlas.

In vooraanzicht slaat het nieuw getekende radiatorrooster met zijn deels in de koplampen doorlopende chroomlijsten daardoor een brug tussen de Tiguan Allspace en de Atlas. Opmerkelijk is eveneens de bovenste chroomlijst, die zich over de volledige wagenneus uitstrekt.

Van huis uit is de Tiguan Allspace voorzien van een granietgrijze bodembescherming.  Net zoals de klassieke Tiguan is ook de Tiguan Allspace leverbaar met een onroad- en een offroad-front. Dat laatste  verbetert de oploophoek vooraan met 7 graden. Standaard is de VW Tiguan Allspace uitgerust met dakrails, terwijl het dak zelf een nieuwe vormgeving kreeg. In plaats van een glad oppervlak heeft het opmerkelijke ‘ribben’. Die  lopen van voren naar achteren in lengterichting doorheen het dak.

Extra ruimte

Zowel de laadruimte als het passagierscompartiment profiteren van de grotere wielbasis en de langere achterpartij.  Dankzij de toegenomen wielbasis genieten de passagiers op de 2de zetelrij van maar liefst 5,4 cm extra beenruimte.  In  vijfzitsconfiguratie is het laadvolume ten opzichte van de reguliere Tiguan al met 145 liter toegenomen.  Indien de over 18 cm in de lengte verschuifbare achterbank helemaal naar voren wordt geschoven, biedt de Tiguan Allspace tot de bovenrand van de rugleuning zelfs een laadvolume van 760 liter.

Worden de rugleuningen van de 2de zetelrij neergeklapt , dan ontstaat een laadlengte van 1,92 m evenals een bagagevolume tot 1.920 liter. Dat laatste is een toename met 265 liter ten opzichte van de reguliere Tiguan. Tegen meerprijs is de Tiguan Allspace eveneens  te bekomen met een 3de zetelrij, waardoor dit VW-model kan worden omgetoverd tot een 5+2-zitter.

De tegen meerprijs te bekomen derde zetelrij bestaat uit 2 opvouwbare zeteltjes. Voor volwassenen is daar evenwel te weinig beenruimte. Zelfs in die configuratie biedt de koffer nog voldoende ruimte: 250 liter.  Indien niet gebruikt, kan de 3de zetelrij gelijk met de koffervloer worden neergeklapt, waardoor het laadvolume oploopt tot 700 liter. Het maximale laadvolume van de Tiguan Allspace 7-zitter bedraagt 1.775 liter bij een lading tot het dak en tot aan de rugleuning van de 1ste zetelrij.

Infotainment

Elke Tiguan Allspace met een navigatiesysteem aan boord, kan gebruikmaken van de onlinediensten Guide&Inform en Security&Service.  Optioneel hoort daarbij ook App-Connect om de infotainmentsystemen via MirrorLink (Android), Apple CarPlay en Google Android Auto met alle gangbare smartphones te verbinden.

Een voorbeeldig afgewerkt én van prima materialen voorzien interieur.

Met zijn innovatieve rijhulpsystemen biedt de VW Tiguan Allspace overigens al geautomatiseerde rijfuncties zoals onder meer automatische grootlichtregeling, semi-automatische parkeerhulp, een achteruitrijcamera evenals een rijstrookwisselassistent.

Gebarenbediening

De nieuwe VW Tiguan Allspace kan voorts rekenen op talrijke digitale weergave- en bedieningselementen zoals het Active Info Display (geheel digitaal instrumentarium) en het headupdisplay. Samen met de lancering van de Tiguan Allspace wordt eveneens een nieuwe generatie infotainmentsystemen aangeboden. Zo biedt het topsysteem Discover Pro, met een 9,2-duim groot display, voor het eerst in dit segment ook gebarenbediening.

Het  nieuwe infotainmentsysteem is trouwens geheel vrij van toetsen en bediening gebeurt via een tabletachtig glazen oppervlak dat qua design aansluit bij het Active Info Display.

Zes motoren

De VW Tiguan Allspace biedt keuze uit 6 motoren, alle vierpitters met directe injectie en drukvoeding.  De drie turbo-benzinemotoren ontwikkelen een vermogen van resp. 110 kW/150 pk, 132 kW/180 pk en 162 kW/220 pk. De drie oliestokers leveren resp. 110 kW/150 pk, 140 kW/190 pk en 170 kW/240 pk.  Alle TDI’s zijn uitgerust met een SCR-katalysator en een AdBlue-tank van 12 liter om de uitstoot van stikstofoxides tot een minimum te beperken.

Het dak kreeg een t.o.v. de reguliere Tiguan een gewijzigde vormgeving.

Kenmerkend voor de vierwielaangedreven Tiguan Allspace is de 4MOTION Active Control met rijprofielselectie, waarbij onder meer 4 rijmodi kunnen worden geactiveerd evenals twee wegprofielen (Onroad en Snow) worden ingeschakeld. De voorwielaangedreven versies kunnen afhankelijk van de motor lasten tot 2.200 kg trekken, bij de vierwielaangedreven versie loopt dat op tot 2.500 kg.

Aan de VW Tiguan Allspace  1.4 TSI Trendline hangt een prijskaartje van 32.050 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier