‘Voor wat hoort wat’: West-Vlaams is het nieuwe Antwerps

 ‘Voor wat hoort wat’ gaat over het leven bij bejaarden in serviceflats. Weliswaar steenrijke bejaarden die samen verblijven in een kasteelachtig domein. De makers van de reeks brachten een ijzersterke cast samen. Dat in combinatie met een origineel verhaal zal ongetwijfeld de komende donderdagavonden voor veel vertier zorgen op de kijkbuis.

Gisteren stond op Eén de nieuwe tragikomische reeks ‘Voor wat hoort wat’ geprogrammeerd. Een serie waar de zender vooraf niet te veel publiciteit (in vergelijking met bvb. ‘Het sterkste netwerk’) rond gemaakt heeft. Zo ontdekte ik gisteren dus een ‘verborgen’ pareltje.

Vier jongeren krijgen na criminele feiten een taakstraf in een luxebejaardentehuis aan de kust. Zowel voor hen als voor de bewoners is dat een grote schok. Het zijn twee werelden die botsen. Maar wanneer donkere wolken zich samenpakken boven de seniorie, hebben de senioren geen andere keuze: ze moeten de hulp van de jongeren inroepen. Tiny Bertels kruipt in de huid van de eigenares van het bejaardentehuis. Certitudes Chris Lomme, Peter Faber, Marilou Mermans, Jaak Van Assche en Tuur De Weert vertolken de rollen van de bejaarden. Lize Feryn, Sahin Avci, Jacob Ooghe en Maxime Vandommele nemen de jongerenrollen voor hun rekening.

Terug over de parking

Als West-Vlaming werd ik jarenlang geteisterd door televisieseries als ‘De Familie Backeljau’, ‘Nonkel Jef’ en ‘Chez Bompa Lawijt’, maar nu… Eureka! Na ‘Eigen kweek’ opnieuw een serie waar er veel West-Vlaams dialect in wordt gesproken. Het lijkt wel of de West-Vlamingen de Antwerpenaren terug over de parking verdreven hebben. En niet ondertiteld…Gerrit Callewaert uit Bavikhove lacht in zijn vuistje.

Een lach…

‘Voor wat hoort wat’ wordt omschreven als een tragikomedie, genre ‘Marsman’ (nog zo’n verborgen pareltje). Dat betekent dus een lach en een traan. En of we gelachen hebben. Zo was er gisteren een moment waarin Amber (de rol van Lize Ferryn) merkt dat één van de bejaarden haar broek vol gesch*ten heeft. Ze belt met de melding dat ze weigert het oude dametje te verversen, omdat ze een ‘shitfobie’ (bekijk het fragment) heeft. Hilarisch!

..en een traan.

Maar ook de mindere kanten van het leven werden aangetoond. Zo werd de Turkse jongemanNouri (Sahin Avci) geconfronteerd met racistische opmerkingen, woont Roxy (Maxime Vandommele) samen met haar ma en broertjes en zusjes in een caravan en wordt rijkeluiszoontje Sverre (Jacob Ooghe) totaal misbegrepen door zijn ouders.

‘Voor wat hoort wat’ gaat niet enkel over een generatieconflict, maar het is ook een originele clash van verschillende werelden: arm en rijk, autochtoon en allochtoon, status en marginaliteit.

Ik vermoed dat de makers willen aantonen dat een eerste indruk een foute indruk kan zijn. Oud is niet altijd saai en jong is niet altijd roekeloos. Vaak is het dus de moeite om iemand beter te leren kennen. Afspraak volgende donderdag dus!

Voor wat hoort wat: elke donderdag om 21.15 op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier