Ontbijtbabbel met zanger Walter Grootaers: “Die heesheid in mijn stem zal nooit meer verdwijnen”

Tien jaar geleden ontvingen ze al een Lifetime Achievement Award op de MIA’s, toch is het einde van ‘De Kreuners’ nog lang niet in zicht. Sterker nog, 2022 wordt een topjaar voor frontman Walter Grootaers en de zijnen, met meer dan 40 optredens op de grootste festivalpodia en in de clubs.

Dat Walter Grootaers een graag geziene gast is, wordt al snel duidelijk in Grillax Steakhouse, een gloednieuw grilrestaurant in Lier dat – speciaal voor Walter – een paar uur eerder dan normaal opengaat om ons van een wel zeer uitgebreid en smakelijk Amerikaans ontbijt te voorzien. Tussen de Amerikaanse pannenkoeken en het spek door vertelt de frontman van De Kreuners over hun eerste optreden in de reeks Zomerkreun 22 . “Waanzin was het! Na twee try-outs was dit ons eerste grote concert in lange tijd. Ik vreesde vooraf dat het publiek gereserveerd zou reageren na twee jaar zonder optredens. Dat wij zouden moeten sleuren om hen mee te krijgen. Maar dat was absoluut niet nodig. De sfeer was geweldig. En ook voor ons was het een ontlading na twee jaar zonder optredens – of nauwelijks optredens. Al ging het na de show toch al snel over wat er nog beter kon. Want zo zitten wij in mekaar: nooit 100 procent tevreden. Na 44 jaar willen we het publiek nog altijd het beste van onszelf geven.”

Jullie staan nu voor een flinke reeks optredens, zowel op festivals als in theaters. Is dat niet dodelijk vermoeiend?

“Goh, je moet je daar wel op voorbereiden. Ik ben geen twintiger meer, dus moet ik mezelf goed verzorgen. Al voor corona had ik wat stemproblemen en door die ziekte zelf zo keihard mee te maken, zijn die problemen verergerd. Maar door rust en heel veel oefeningen zijn ze nu onder controle. Ik probeer een echte professional te zijn, omdat ik weet dat ik het me niet kan permitteren om me te laten gaan. Als ik elke dag in het café hang, hou ik zo’n concertreeks niet vol. Dus train ik elke dag en doe ik mijn stemoefeningen. Dat ben ik aan het publiek verplicht, vind ik. Zelfs toen we 44 jaar geleden voor 10 Belgische frank optraden, vond ik dat die paar man en een paardenkop in dat zaaltje of café recht hadden op een goed concert. Dat vind ik nu nog altijd.”

Je was twee jaar geleden de eerste Lierenaar die covid-19 opliep. En je hebt daar flink van afgezien.

“Klopt. Al heb ik dat geen seconde gedramatiseerd. Toen ik wakker werd op de afdeling intensieve zorgen, stond er een specialist aan mijn bed – ingepakt zoals in een sciencefictionfilm – die me geruststelde. Ik moest niet aan de beademing, wel aan de zuurstof. Maar toen kreeg ik ook nog een longontsteking. Afschuwelijk! Daar heeft mijn stem flink van afgezien. Het heeft me heel veel tijd gekost om daardoor te komen. Nu nog steeds ben ik een beetje hees en die heesheid zal nooit meer verdwijnen. Uiteindelijk heeft het me toch anderhalf jaar gekost om van alle naweeën van corona verlost te raken. Maar nu ben ik weer helemaal de oude.”

Om eerlijk te zijn is er niks dat ik zou willen presenteren. Al jarenlang niet”

Je brengt tegenwoordig ook weer nieuwe – eigenlijk moet ik ‘hernieuwde’ zeggen – muziek uit. Smaakt dat naar meer? Mogen we binnenkort een nieuw album verwachten?

“Voorlopig is de single Geen Zonde Van De Tijd een eenmalig iets. Vorig jaar hadden we dat nummertje gerepeteerd voor onze clubtour, al hadden we het helemaal herwerkt. We waren zo tevreden met het resultaat dat we het hebben opgenomen in dit nieuwe jasje. Misschien zitten er in ons repertoire nog wel een aantal van deze parels, die we onder handen zouden kunnen nemen. Maar dat is momenteel ons doel niet. Aan nieuw materiaal denken we nog niet, we concentreren ons nu op de optredens.

Heel Vlaanderen kent jou natuurlijk ook van televisie. Heb je daar nog ambities in?

“Om eerlijk te zijn is er niks dat ik zou willen presenteren. Al jarenlang niet. Ik word nog wel eens gevraagd, maar ik zeg altijd nee. Toch zou ik erover nadenken als ze echt met een mooi voorstel komen. Want ik heb wel goede herinneringen aan mijn tv-carrière. Met Big Brother destijds waren we dag en nacht bezig. En eigenlijk vond ik De Verraders , onlangs op VTM, wat gelijkaardig qua opbouw, personages, montage. Het was lang geleden dat ik nog eens zo’n goed tv-programma had gezien.”

Je bent anderhalf jaar geleden uit de politiek gestapt na een loopbaan van een kwarteeuw. Mis je dat niet?

“Nee. Toen we in 2012 met De Kreuners gestopt waren, heb ik daar ook geen last van gehad. Toen ik in 2020 stopte met politiek, miste ik dat geen seconde. Voor het eerst in mijn leven hoef ik nu geen twee of drie jobs te combineren. Ik hoef me enkel maar te concentreren op De Kreuners . En daarmee is een rust over me gekomen. Heerlijk.”

Meer info over de ‘Zomerkreun 22’-concerten van De Kreuners op www.dekreuners.be of www.greenhousetalent.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier