Wandelingen voor foodies: de 7 smakelijkste tochten in Vlaanderen

Al wandelend het landschap ontdekken en daarbij de smaakpapillen verwennen: het kan tijdens de vele culinaire wandelingen die Vlaanderen te bieden heeft. Proeven van Picon, koffie en pateekes, lambiek, Poolse worst? Foodies, laat jullie maar helemaal gaan!

Op de koffie met pateekes

Geniet in de Koekenstad van gebakjes en koekjes van befaamde patissiers in combinatie met een heerlijk geurend kopje koffie. Je bezoekt tijdens de wandeling ‘Op de koffie en pateekes’ ook enkele van de leukste koffiehuizen in hartje Antwerpen. De gids vertelt je meer over de geschiedenis van de patisserie, confiserie en koffie en laat je de smaakaroma’s van koffie en pateekes ontdekken.

Duur: 3,5 uur.

Info: www.culinairewandelingen.be

Proeven van alle culinaire windstreken

Op zoek naar een unieke ontmoeting tussen smaak en cultuur? In Beringen-Mijn kan je deelnemen aan een smakelijke reis door de mijncité om te proeven van alle culinaire windstreken … Je maakt er kennis met de vele nationaliteiten die zich door de steenkoolontginning in Beringen vestigden en proeft van hun gastvrijheid, lekkernijen en architectuur. Wat dacht je van een stevig Belgisch Koolputtersbier, Poolse worst, Turks gebak en Italiaanse pizza?

Duur: 5 uur.

Info: www.toerismeberingen.be

Brusselse proeverijen

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel ergens proeven in onze hoofdstad. Vissoep, moules parquées, escargots, wafels, pain à la grècque, confiserie, chocolade, pottekeis (plattekaas, red.) en bier. Op deze hapjeswandeling proef je allerlei Brusselse specialiteiten, wandel je voorbij marktpleintjes, delicatessenzaken en gezellige cafeetjes en sta je stil op locaties die eeuwenlang een rol hebben gespeeld in het verhandelen en het verkopen van voedingsmiddelen.

Duur: 3,5 uur. Info: www.culturamavzw.be

Brouwerijwandeling

Duik mee in de biergeschiedenis van Gent! In welke wijken waren de meeste brouwerijen geconcentreerd? Je komt erachter in de binnenstad van Gent, dat in zijn gevels, monumenten en straatpalen nog talrijke en soms verrassende sporen vertoont van een eens zo bloeiende brouw- en stooknijverheid.

Duur: 2u zonder proeverijen, 3,5u met proeverijen.

Info: www.gandante.be

Lunchpromenade

De kalletaart, de Kortrijkse Bil en de Kortrijkse beschuit. Heb je deze Kortrijkse specialiteiten al geproefd? Tijdens de lunchpromenade proef je van lekkernijen en hou je halt voor een originele lunch. Je flaneert langs Kortrijkse winkeltjes met elk hun specialiteiten.

Duur: 3 uur.

Info: www.kortrijk.be

Lambiekwandeling

De Zennevallei en het Pajottenland zijn gekend voor een typisch biertje: de lambiek. De bewegwijzerde lambiekwandeling brengt je doorheen Alsemberg, Dworp en Beersel. Je vertrekt aan het Bezoekerscentrum De Lambiek. Plan je bezoek door het bv. te combineren met een bezoek aan een van de geuzebrouwerijen die je onderweg tegenkomt.

Duur: 3,5 uur.

Info: www.delambiek.be

Smaakmakers

De Vlaamse Ardennen hebben naast een prachtig landschap ook heel wat te bieden op culinair vlak. Zak eens af naar Ronse en laat je begeleiden tijdens de smaakmakerswandeling langs historische gebouwen, een neo Barista koffiebar, een taartenhuis en de Passage – dé plaats voor foodies.

Duur: 3,5 uur.

Info: www.ontdekronse.be

 

(Mieke Vercruijsse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier