Zijn aardappelen echt dikmakers?

Tijdens de Week van de diëtist wil de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) enkele mythes ontkrachten. Dat aardappelen dikmakers zouden zijn, bijvoorbeeld. Diëtiste Nelle Devynck legt uit.

AardappelAardappelen zijn geen dikmakers! Een normale portie (200g) gekookte aardappelen brengt ongeveer 150kcal aan. De energetische waarde van aardappelen kan wel sterk toenemen door de bereidingswijze. Bijvoorbeeld gebakken aardappelen, frieten en kroketten brengen wel meer calorieën aan. Ook saus bij de aardappel of extra boter, margarine of room bij de aardappelpuree kunnen de calorieën snel doen toenemen.

Gezonde energieleveranciers

De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in knollen, die aardappelen worden genoemd. Aardappelen bestaan uit ongeveer 18% uit zetmeel. Dit zetmeel wordt slechts langzaam door het lichaam opgenomen. Dit hebben we nodig om dagelijkse inspanningen lange tijd vol te houden. Aardappelen leveren naast energie in de vorm van koolhydraten ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Aardappelen zijn een vaste waarde in onze keuken. Ze vormen samen met de graanproducten onze basisvoeding!

In een gezonde voeding, volgens de actieve voedingsdriehoek, dient meer dan de helft van de ingenomen energie afkomstig te zijn van koolhydraten. Deze koolhydraten vinden we in aardappelen en graanproducten. De aanbeveling varieert van 3 tot 5 gekookte aardappelen per dag (240 tot 350g).

Enkele aardappelweetjes

Wist je dat …

Different colors potatoes in a grocery store… er meer dan 100 variëteiten bestaan van de aardappel? Probeer verschillende variëteiten, er zit echt wel veel smaakverschil in.

… aardappelen ten opzichte van andere voedingsmiddelen met koolhydraten zoals pasta en rijst de voorkeur verdienen omdat ze minder energie, meer voedingsvezels, vitamine C en bovendien amper vet bevatten?

… zowel de schil als het binnenste van de aardappel rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen. In de schil vind je wel meer ijzer en vezels.

… je voor aardappelen kweken geen moestuin nodig hebt? Met een zwarte vuilniszak, potgrond en wat aardappelknollen kan je zelf aan de slag om aardappelen te kweken.

… Een amateur-tuinder uit Nottinghamshire, Peter Glazebrook, de zwaarste aardappel ter wereld geteeld heeft? Dat is bevestigd door het Guinness Book of Records. De aardappel weegt 4,99 kilo, een stuk meer dan de vorige zwaarste aardappel (3,8 kilo), die ook al op naam van Glazebrook stond (20-09-2011).

Recept

Geroosterde aardappelen met dragon en gember

Ingrediënten:

 • aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel honing
 • 2 takjes verse dragon
 • 2 eetlepels fijngesneden gember
 • zwarte peper

Bereiding:

 • Maak een marinade van sesamolie, honing, dragon en gember.
 • Doe de aardappelen in een schaal en giet de marinade erbij.
 • Dek de schaal af en laat de aardappelen 30-60 minuten marineren.
 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Doe de aardappelen in een licht ingevette (met olijfolie) ovenschaal en plaats in de oven.
 • Na 3-tal minuten schep je de aardappelen om en rooster gaar.
 • Breng op smaak met zwarte peper en bestrooi met verse dragon.

Nelle Devynck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier