Zo word je bespaarkampioen

Oefening baart kunst. Dat weten ook de Rode Duivels die deze week aan het WK beginnen. Trainen om te scoren, daar is het hen om te doen. Onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck geeft je graag enkele nuttige voorzetten waarmee jij heel wat extra euro’s kan scoren.

Train je (positieve) geldmindset. Een echte kampioen gelooft in zijn overwinning en bant negatieve gedachten en overtuigingen, want die belemmeren je acties en het scoren. Wist je dat je mindset bepaalt hoe je met geld omgaat, en dat die zelfs een invloed heeft op de grootte van je loon, op je uitgaven en op hoeveel je spaart?

Denk strategisch. Zonder nadenken naar de goal lopen, zal in de meeste gevallen niet tot een doelpunt leiden. Wie minder wil uitgeven, denkt na voor hij een (dure) aankoop doet. Wil je iets echt heel graag? Loop dan eerst een blokje om of slaap er een nachtje over en vraag jezelf daarna of je het nog altijd echt nodig hebt.

De beste prijs is je dagelijks doel. Ga altijd op zoek naar de beste prijs. Waar kan je het nog goedkoper vinden? Stippel je tactiek uit: vergelijk prijzen, ga op zoek naar koopjes, kortingen en aanbiedingen. Of koop tweedehands. Maak je huiswerk, ga op onderzoek uit. Dat loont. Altijd.

Scoor extra euro’s door te onderhandelen over de prijs, of korting te vragen. Zet je schroom opzij en vraag korting als je meerdere exemplaren van iets koopt, of als een product of de verpakking beschadigd is. Onderhandel ook voor diensten. Doe het ook bij de verzekeraar of bij de bank, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheeklening.

Train je spaarspieren het hele jaar door. Spaar regelmatig, want elke dag of elke week of maand een (klein) bedrag opzijzetten, is veel makkelijker te realiseren dan het volledige bedrag in één keer opzij te zetten. Zet je 50 jaar lang, bijvoorbeeld van je 18de tot je 68ste, elke dag 1 euro opzij, dan heb je met deze eenvoudige budgetactie maar liefst 18.250 euro bij elkaar gespaard. Doe je met dit geld aan pensioensparen, dan brengt die ene dagelijkse euro nóg meer op.

Blijf in conditie. Regelmatig door de knieën gaan, levert euro’s op. Deze gezonde oefening doe je vooral in de supermarkt, want de goedkopere huis- en budgetmerken staan meestal onderaan in de rekken. Met deze work-out bespaar je zonder moeite 25 tot 30 procent op je winkelkar.

Volg me op mijnportemonnee.be voor dagelijkse bespaartips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier