Het overzicht van 2016 volgens Google: dit hield ons dit jaar in de ban

Een bewogen jaar nadert z’n einde. Het moment voor Google om te kijken welke thema’s, gebeurtenissen en personen de Belgen in de ban hield. Uit de top zoekopdrachten en de trends van 2016 blijkt dat het EK Voetbal meer Belgen in de ban hield dan de Olympische Spelen, dat Eden Hazard de meest gegoogelde Rode Duivel is, dat er meer gezocht werd naar informatie over Pokémon Go dan over de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen en dat K3 een succesjaar afsluit bovenaan het lijstje van meest gezochte nationale persoonlijkheden.

Google maakt een onderscheid tussen 2 soorten lijstjes: ‘trending’ lijstjes die bestaan uit zoekopdrachten die dit jaar het meest en snelst aan populariteit wonnen. En ‘meest gezocht’ lijstjes bestaan uit de meest populaire zoekopdrachten dit jaar.

Dit was trending in 2016

Trending gebeurtenissen

De Pokémon Go hype deze zomer was kort maar krachtig. Het Japanse game dat de wereld veroverde staat bovenaan de trending zoekopdrachten, gevolgd door de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

1. Pokemon Go rage
2. Brexit
3. Amerikaanse verkiezingen
4. Aanslagen in Brussel
5. CETA-onderhandelingen
6. Aanslagen in Nice
7. Burkini-verbod
8. Panama Papers
9. Optima-affaire
10. Aanslagen in Orlando

Trending internationale politici

De top 3 trending politici dit jaar zijn Donald Trump, Hillary Clinton en Bernie Sanders. Op een vierde plaats staat de onlangs overleden Fidel Castro, gevolgd door een van de hoofdrolspelers van de Brexit, Boris Johnson.

1. Donald Trump
2. Hillary Clinton
3. Bernie Sanders
4. Fidel Castro
5. Boris Johnson

Trending sportgebeurtenis

Dit jaar vond een absolute topzomer plaats voor sportliefhebbers. De meest trending sportgebeurtenissen in 2016 waren het EK Voetbal, Rio 2016 en de Tour de France. Eden Hazard komt uit de bus als de meest gezochte Rode Duivel, terwijl tennisser David Goffin het lijstje van Olympische atleten aanvoert, gevolgd door gouden medaille-winnaars Greg Van Avermaet en Nafi Thiam.

1. Euro 2016
2. Rio 2016
3. Tour de France 2016
4. Wimbledon 2016
5. België – Italië
6. Roland Garros 2016
7. België – Gibraltar
8. Copa America 2016
9. België – Ierland
10. België – Hongarije

Meest gezochte Rode Duivels

1. Eden Hazard
2. Kevin De Bruyne
3. Thibaut Courtois
4. Romelu Lukaku
5. Yannick Ferreira Carrasco
6. Dries Mertens
7. Radja Nainggolan
8. Marouane Fellaini
9. Vincent Kompany
10. Axel Witsel
11. Thomas Vermaelen

Meest gezochte Olympische atleten

1. David Goffin
2. Greg Van Avermaet
3. Nafissatou Thiam
4. Philippe Gilbert
5. Pieter Timmers
6. Kirsten Flipkens
7. Thomas Pieters
8. Nicolas Colsaerts
9. Evi Van Acker
10. Yanina Wickmayer

Welke personen houden ons in de ban?

De pop-poll van de sterren: wie waren de snelst stijgende sterren van 2016 en wie staat er aan de top met het meeste zoekopdrachten in ons land achter zijn/haar naam?

Op Belgisch vlak gaat K3 met de eer lopen om de meest gezochte nationale persoonlijkheid van 2016 te zijn. Na hun verkiezing eind 2015 werd 2016 een topjaar voor Hanne, Marthe en Klaasje. De meidengroep steekt de immer populaire Jeroen Meus voorbij die op de tweede plaats staat, gevolgd door Rode Duivels, Eden Hazard en Kevin De Bruyne.

Ook de zoektocht naar en de figuur van Salah Abdeslam hield ons land in de ban, gevolgd door populaire persoonlijkheden zoals Laura Tesoro die ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival dit jaar, tennisser David Goffin, opkomende zangeres Emma Bale, creatieve duizendpoot Stromae en Pascale Naessens die ook dit jaar een aantal kookboeken uitbracht.

Het lijstje van trending Belgische persoonlijkheden staat steevast in het teken van actuele gebeurtenissen en overlijdens. Zo vinden we Toots Thielemans, Eddy Wally en Berre Bergen terug in het lijstje die ons dit jaar verlaten hebben. Er is ook een “Slimste Mens-effect” met Dagny Ros, Olga Leyers en Bieke Ilegems in de top 10.

Meest gezochte nationale persoonlijkheden

1. K3
2. Jeroen Meus
3. Eden Hazard
4. Kevin De Bruyne
5. Salah Abdeslam
6. Laura Tesoro
7. David Goffin
8. Emma Bale
9. Stromae
10. Pascale Naessens

Trending nationale persoonlijkheden

1. Salah Abdeslam
2. Laura Tesoro
3. Toots Thielemans
4. Eddy Wally
5. Michel Van Den Brande
6. Dagny Ros
7. Olga Leyers
8. Bieke Ilegems
9. Berre Bergen
10. Marc Wilmots

Op internationaal vlak is Kim Kardashian een vaste waarde geworden, en verwelkomen we Donald Trump op een tweede plaats, gevolgd door tieneridool Justin Bieber.

Verschillende getalenteerde persoonlijkheden verlieten ons dit jaar en dat zien we in het trending lijstje van internationale persoonlijkheden: David Bowie en Prince staan beiden in de top 3, maar ook de overleden acteur Alan Rickman, Celine Dion die haar echtgenoot verloor en de opkomende Amerikaanse zangeres Christina Grimmie die neergeschoten werd na een concert. Verder zien we de familie Trump opduiken alsook Meghan Markle die dit jaar de begeerde vrijgezel Prince Harry strikte.

Meest gezochte internationale persoonlijkheden

1. Kim Kardashian
2. Donald Trump
3. Justin Bieber
4. David Bowie
5. Cristiano Ronaldo
6. Selena Gomez
7. Messi
8. Prince
9. Ariana Grande
10. Celine Dion

Trending internationale persoonlijkheden

1. David Bowie
2. Donald Trump
3. Prince
4. Melania Trump
5. Leonard Cohen
6. Alan Rickman
7. Celine Dion
8. Hillary Clinton
9. Christina Grimmie
10. Meghan Markle

Welke informatie zoeken we online?

Het internet is voor miljarden mensen een bron van informatie. Maar welke informatie zochten we in 2016? Kijken we naar combinaties met ‘Wat is…’ zien we dat de Vlaming bezig is met zijn/haar loon. Ook de baardentrend valt op, met zoekopdrachten naar ‘wat is een barbier’ en de dating-app Bristlr voor mannen met baarden en vrouwen die van baarden houden.

Bij ‘Hoe werkt..’ duikt weer de Pokomon Go-hype op. We staan bekend om ons verwoed spaargedrag maar nu spaargeld steeds minder opbrengt, zoeken we informatie over turbo beleggen. De Mol keerde dit jaar terug naar ons scherm en hoe dat spelletje juist werkt, wilden we ook graag weten.

Trending Wat Is….

1. Je brutoloon deel 6
2. Een persoonsvorm
3. Narcisme
4. Nierfibrose
5. Bristlr
6. Nettoloon
7. Sofisme
8. Bicarbonaad
9. Een barbier
10. Een pictogram

Trending Hoe werkt…

1. Pokemon Go
2. Turbo beleggen
3. Amerikaanse verkiezingen
4. Garagepoort
5. De mol
6. Yelo tv
7. Een nas
8. Visa
9. Suikertest zwangerschap
10. Housepartt

(bron: google – foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier