De Zondagskijker over Taboe: “Een smakelijke mix van human interest en stand-up comedy”

Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Deze week: Taboe.

Sebastiaan Bedaux

“Je hebt een beperking, maar je bént ook een beperking.” De woorden van Manon, één van de vier Taboe-deelnemers, zinderen nog na. Ik heb de eerste aflevering nu drie keer gezien: een eerste keer op de persconferentie in het gezelschap van Philippe Geubels, de tweede keer op televisie met mijn vrouw en nog een derde keer om me ervan te vergewissen dat vier sterren een correct en verdiend verdict is. Taboe gaat over lachen met mensen waar je eigenlijk niet mee mag lachen. Mensen met een fysieke beperking bijvoorbeeld. Mensen zoals Ken, die verkeerd neerkwam op een trampoline en sindsdien verlamd is van de nek naar beneden. Of Thibault, die al slaapwandelend uit een raam sukkelde en van de zevende verdieping naar beneden viel om uiteindelijk met maar één been wakker te worden. Mensen die een zware tegenslag te verwerken kregen, maar nu met zoveel humor en gratie door het leven gaan.

Uitstekende mix

Dat aflevering 1 meer dan anderhalf miljoen kijkers trok, kwam met andere woorden niet als een verrassing. Alle lof voor productiehuis Panenka, dat met uitstekende ingrediënten als Philippe Geubels en documentairemaakster Kat Steppe een smakelijke mix van human interest en stand-up comedy bakte. Een vernieuwende hybride, die het ene moment een traan van ontroering en het andere eentje van de slappe lach ontlokte. Ook een pluim voor de persoon bij Panenka die verantwoordelijk is voor de muziek! Geubels zelf – die eigenlijk vreselijk is om te interviewen omdat hij zo weinig te vertellen heeft (en wellicht helemaal niet graag geïnterviewd wordt) – verrast met zijn tact, zijn inlevingsvermogen en zijn manier om zijn tijdelijke huisgenoten te laten schitteren. Taboe – of toch aflevering 1 – wordt nooit té emo, maar raakt zeker wel een aantal gevoelige snaren. Benieuwd of Philippe die lijn kan blijven doortrekken … Ik warm de lach- én huilspieren alvast op.

****

Taboe, elke zondag om 20u30 op één.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier