Deze 5 ingrediënten vermijd je liever in je haarverzorging
A fabulous hairdo, but make it healthy. Makkelijker gezegd dan gedaan. Glanzende lokken aspireert elke vrouw (en man) en daar hebben we veel voor over. We zijn kind aan huis bij de lokale kapper, gebruiken diverse styling tools en spenderen een klein fortuin aan shampoos, conditioners en haarmaskers. Maar staan we ook stil bij de al dan niet efficiënte en/of schadelijke ingrediënten in al die producten?
Een goede shampoo vrij van schadelijke ingrediënten is een must voor gezonde loken. Door schadelijke ingrediënten in je haarverzorging te vermijden, bespaar je jezelf én je haar heel wat leed. Maar de ingrediëntenlijsten op verzorgingsproducten spreken weinig tot de verbeelding. Het is meer dan begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor welke ingrediënten moet je waakzaam zijn als je de ingrediëntenlijst afspeurt?
Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
Sodium Lauryl Sulfaat komt voor heel veel shampoos voor. Waarom? Het is een goedkoop ingrediënt dat je haar ontzettend goed reinigt. Te goed zelfs. Het chemische bestanddeel zorgt voor een goedschuimende shampoo en stript je haar niet alleen van vuil, maar ook van alle natuurlijke oliën. Bovendien tast het ook je hoofdhuid aan, waardoor de kans op een droge hoofdhuid – en dus schilfers – weer toeneemt. Weg ermee dus.
Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
Een ingrediënt dat praktisch dezelfde werking heeft als SLS. Het bevat net zoals Sodium Lauryl Sulfaat sulfaten en zorgt het voor een té grondige reiniging. Toch wordt ALS als milder gezien, omdat de moleculen groter zijn dan de moleculen in SLS. Hierdoor dringt ALS niet door de huidlaag heen. Toch heeft dit bestandsdeel ook een uitdrogende werking.
Siliconen
Al jaar en dag pronken siliconen op de ingrediëntenlijsten van menig verzorgingsproduct. Ontzettend logisch natuurlijk, want dit stofje geeft je haar een glossy look. Soliconen zorgen voor een beschermend laagje waardoor gespleten punten nauwelijks nog opvallen en je haar voorzien wordt van een schitterende glans. Maar datzelfde beschermende laagje zorgt er ook voor dat je haar afgesloten wordt voor zuurstof. Bovendien bouwen de siliconen op in je haar. Hoe vaker je een product gebruikt dat siliconen bevat, hoe meer ‘built up’ je krijgt. Alleen door shampoos met SLS of ALS te gebruiken, verwijder je deze built up weer. Et voilà: een vicieuze cirkel is geboren.
Siliconen zijn gemakkelijk te spotten, ze eindigen namelijk op -cone, -xane of -conol.
Alcohol
Do I need to say more? Alcohol maakt de huid onrustig, kan irritatie veroorzaken en je huid ontzettend uitdrogen. Toch mogen we niet alle vormen van alcohol over dezelfde kam scheren. Zo zouden panthenol en tocopherol zeer onschuldige ingrediënten zijn. Scan je shampoofles wel af op de volgende boosdoeners:
- Alcohol Denat
- Ethanol
- Isopropanol
- Isopropyl Alcohol
- Propanol
- Propyl Alcohol
- SD Alcohol (40)
DEA, MEA en TEA
Diethanolamine (DEA), MEA (Monoethanolamine) en TEA (Triethananolamine) zijn stoffen die voorkomen in shampoos, crèmes en andere verzorgingsproducten. Ze hebben een schuimend effect, fungeren als emulgatoren en hebben als hoofddoel je huid of haar te reinigen. Echter; deze bestandsdelen kunnen reageren op andere ingrediënten. En deze reactie kan schadelijk voor de lever en nieren zijn en zelfs kankerverwekkend zijn. Yikes!
Lijkt het nu alsof shampoo’s gevaarlijke goedjes zijn die je beter kunt vermijden? Verre van: er zijn meer dan voldoende haarwasmiddelen te verkrijgen die wel zacht en lief zijn voor je haren en je gezondheid. Gewoon even de ingrediëntenlijst checken. Succes.
Tekst: Yvonne Kuiken
Foto: unsplash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier