Zo is het ‘perfecte’ lichaam veranderd in 100 jaar
Wat is eigenlijk het ‘perfecte’ lichaam? Hoewel het belangrijkste is dat we ons allemaal goed voelen in ons lichaam zoals het is, spiegelen we ons vaak aan het ‘ideaalbeeld’. En dat beeld verandert heel vaak. Kijk zelf maar.
Een blik op de de geschiedenis van het ‘perfecte’ lichaam bewijst meteen hoe absurd het hele gegeven is. De ene keer waren vrouwen, volgens het zogezegde ideaalbeeld, op hun mooist als ze rondingen hadden, de andere keer moest alles net heel plat zijn.
In 1910…
‘De’ vrouw was lang en had rondingen. Ze vormde als het ware een S met haar grote boezem, brede heupen en een wel erg korset.
In 1920…
Enkele jaren later was zowat het tegenovergestelde ‘in’. De vrouw van de jaren twintig was klein en erg slank. De boezem werd zelfs ingezwachteld voor een nog platter figuur. Dat lichaam ging perfect samen met de befaamde flapper dress, een los recht jurkje.
In 1930…
In de jaren dertig waren rondingen weer ’toegelaten’. De natuurlijke vorm van het vrouwenlichaam werd omarmd door aansluitende jurken.
In 1940…
Terwijl de mannen aan het front waren, stonden de vrouwen op de werkvloer. Dat vertaalde zich ook in de look van de vrouwen. Hun lichaam werd hoekiger en ze zagen er krachtiger uit. Het harde werk dat ze deden, hield de vrouwen in shape.
In 1950…
De ‘agressievere’ look van de jaren veertig verdween in de jaren vijftig en maakte plaats voor -alweer- rondingen. Het ideale lichaam was een zandloperfiguur. Grote boezem, smalle taille en brede heupen, dat was hoe je eruit moest zien in die tijd. (Hallo, Marilyn Monroe) Vrouwen werden aangemoedigd ronder te worden en daar waren allerlei hulpmiddeltjes voor.
In 1960…
Je kan het waarschijnlijk al raden wat er in de jaren zestig gebeurde. Het ‘ideale’ lichaam werd weer slanker. Weight Watchers ontstond zelfs in die periode. Vrouwen streefden dus naar een slank figuur met een smalle boezem en heupen. Ook een klein gestalte werd als ‘het mooiste’ gezien. Twiggy is dan ook dé persoon waar je als eerste aan denkt bij de look.
In 1970…
Het ideaalbeeld schoof dit keer op naar een lichaam met iets meer rondingen. Al bleef de ‘ideale’ look nog steeds behoorlijk smal. Het ‘poppige’ uiterlijk van de jaren zestig maakte plaats voor de op discomuziek dansende dancingqueens.
In 1980…
In de jaren tachtig veranderde het ‘perfecte’ lichaam in de richting van dat van de supermodellen. Afgetrainde lichamen met benen waar geen einde aan lijkt te komen, dat was het beeld dat de vrouwen probeerden te bereiken. Het waren ook dé jaren van de ultrapopulaire gezondheidsgoeroe Jane Fonda.
In 1990…
Enter Kate Moss, de grungy en bleke look, maar ook androgyne modellen. Het perfecte lichaam was nog slanker dan ervoor. Als je terugdenkt aan de kleding van de jaren negentig… Dat was niet echt form fitting te noemen, niet?
In 2000…
In het begin van de 21ste eeuw werden de lichamen weer wat breder, al was dat in de richting van een erg afgetraindexemplaar. Het waren ook topjaren voor de spraytanindustrie. Denk maar aan Britney Spears met duidelijk zichtbare abs en gebruinde huid.
In 2010…
Het was even geleden, maar de rondingen zijn terug. Je ziet er ‘perfect’ uit als je een welgevormd figuur hebt. Het draait allemaal om de booties… Je weet heus wel aan wie je daarbij moet denken.
Je leest het, het ‘perfecte’ lichaam is niet te bereiken. Beter nog: je hebt het al. Wees jezelf en trots op hoe je eruitziet. Dát is perfectie.
(bron)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier