10 tips om je haren gezond te houden tijdens de zomer

Niet alleen je huid maar ook je haren vragen tijdens de zomer extra bescherming tegen de zon. Een dagje luieren aan het zwembad of aan zee is misschien wel leuk, maar slechter voor je haar dan je denkt. De zon zorgt er immers voor dat het haar droog wordt terwijl chloor- en zeewater de glans aantasten en de haren breekbaar maken.

1. Beschermen en verzorgen

Net zoals je huid nood heeft aan extra bescherming tegen schadelijke invloeden van de zon, vragen ook je haren om speciale voorzorgen tegen agressieve UV-stralen. Tijdens het zonnen, is een haarspray met beschermingsfactor onmisbaar. Aanbrengen voor en tijdens het zonnen. De nieuwe generaties zonnesprays voor de haren zorgen voor extra verfrissing en doen de haren lekker ruiken, alsof je een haarparfum gebruikt hebt.

Was je haar na het zonnen en breng een vochtinbrengende conditioner om extra te voeden en te hydrateren. Eventueel kun je tijdens de zomer overschakelen op shampoo’s en verzorgingsproducten die extra bescherming en verzorging bieden voor haren die blootgesteld werden aan de zon, vooral als je gekleurde haren hebt, is dit een aanrader.

2. Oliebadje

Oogt je kapsel ondanks een goede verzorging nog steeds heel droog en mist het glans? Gebruik dan wekelijks een voedend en hydraterend haarmaskertje of een aangepaste haarolie om je haren een boost te geven.

Wil je je haren écht eens in de watten leggen? Smeer ze dan goed in met olie (zodat je een wetlook krijgt, eventueel kun je je haren in een staartje dragen) en laat een paar uur (of zelfs een dag) inwerken en je lokken glanzen als nooit tevoren. Geen tijd om je haren een dagje in de olie te zetten? Smeer ze in met olijfolie, wikkel in folie en laat zo’n 30 minuten inwerken. Goed uitspoelen uiteraard!

3. Vermijd extra warmte van haartools

Tuurlijk wil je ook tijdens de zomer een flawless kapsel, maar gebruik liever geen haardroger of stijltang om je haren in model te brengen; de warmte van die toestellen veroorzaakt extra schade, en je haren zijn sowieso al wat fragiel vanwege de overvloed aan zon en chloor. Laat je haren gewoon eens aan de lucht drogen; breng in je handdoekdroge haren eventueel wat stylingwax of -gel aan en nijp zachtjes in je haren, zo bekom je die nonchalante beachlook die tijdens de zomer zo populair is. En wil je toch aan de slag met haardroger en steiltang, wacht dan tot je haren bijna volledig droog zijn. Gebruik ook steeds een beschermende spray tegen de hitte.

4. Hoedje op

Zomerhoedjes zijn niet alleen bijzonder fashionable , ze beschermen ook je haren tegen de gevaren van de zon. Bovendien ben je extra beschermd tegen een zonneslag. Hoedje op dus. Niet zo’n liefhebber van hoeden? Knoop een sjaaltje op je hoofd, heel erg boho chic.

5. Pluizig haar

Bezorgen zon en wind je pluizige lokken? Wrijf dan een heel klein beetje handcrème door je haren; werkt verzorgend én het pluizen is meteen een stuk minder.

6. Draag je haren in een staartje

Wanneer je een staartje, vlecht of knotje draagt, worden niet alle haren blootgesteld aan de UV-stralen en blijft je kapsel gespaard van overvloedige zonneschade. Let er wel op dat je je haren niet te strak aanspant, dat vinden de haarwortels dan weer niet leuk. En gebruik elastiekjes die je haren zo min mogelijk beschadigen.

7. Of toch liever los?

Ben je een waterrat en duik je tijdens je dagje aan het strand vaak het water in? Draag dan je haren dan toch liever los in plaats van in een staartje. Een elastiekje is sowieso (lichtjes) beschadigend voor het haar, maar in de zon brandt het bovendien een knikje in je lokken. En een elastiek uit natte haren halen? Geen goed idee: dat is meestal een heel gedoe waardoor je extra aan je haren trekt en sleurt, met knopen en klitten als gevolg.

8. Let op wat je eet

Schoonheid komt van binnenuit en dat bedoelen we letterlijk: je bent wat je eet. Laat af en toe die mierzoete cocktail eens staan en drink voldoende water (zo’n 1,5 liter per dag, als het extra warm is dien je uiteraard nog meer te drinken). Ook voldoende fruit en groenten zorgen voor de aanvoer van de nodige beautyvitamines.

9. Spoel je haar met proper water voor en na het zwemmen

Het is een goed idee om je haren voor het zwemmen even nat te maken met gewoon kraanwater. Op die manier kunnen de chloor (als je in een zwembad zwemt) of het zout (van het zeewater) niet zo snel in je haren dringen.Ook na het zwemmen spoel je je haren nog even met proper water.

10. Haren die verkleuren

Ben je blond en spendeer je veel tijd in het zwembad of de zee? Dan kan het best zijn dat je haar een gele of groene gloed krijgt. De gele schijn kun je behandelen met zilvershampoo, de groene schijn krijg je weg met wat ketchup! Even laten inwerken, goed uitspoelen en de groene kleur is geneutraliseerd.

Zocht je nog haarverzorgingsproducten die je mooi door de zomer loodsen? Ziehier de favorieten van de redactie:

 

* Leave in treatment van Rahua by Blooms & Blossoms, zorgt voor onmiddellijke glans en voorkomt breuken van het haar (www.bloomsandblossoms.eu)

* 8H Magic Night Serum van Kerastase: een serum om ‘s avonds aan te brengen en een volledige nacht te laten inwerken. (www.kerastase.com)

* Haarolie van Leonor Greyl, om voor het wassen aan te brengen, beschermt tegen de zon. (www.leonorgreyl.com)

* After Sun Masker Color Extend Sun van Redken, herstelt de glans van gekleurd haar na het zonnen (www.redken.com)

Fructis Hair Food Aloe Vera van Garnier voor normaal tot droog haar, te gebruiken als conditioner, als masker of als leave-in verzorging zonder uitspoelen (www.garnier-be.com)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier