Lang haar? Met deze 5 tips laat je je haren groeien (en houd je ze lang)

Elke dag wakker worden met lange haren? Yes please! Of je haren nu al halverwege je rug komen of je je pas hebt voorgenomen om voor lang haar te sparen: met de juiste verzorging en enkele goede gewoontes kom je al een heel eind (letterlijk!). Spaar je haar van de schaar en ga deze zomer voor enkele extra centimeters. 

Eerlijk is eerlijk, je haar ‘sneller’ laten groeien, kan in principe niet. Wat wel kan, is je haar ‘beter’ laten groeien: door het sterker en gezonder te laten worden, waardoor het dus ook minder snel zal afbreken en je lokken bijgevolg langer dan gewoonlijk kunnen worden. Van gezond eten tot je haar minder wassen en juist drogen: zo zijn je lange haren van een lang leven verzekerd!

1. ZET JE HAAR OP DIEET

Gezond haar = sterk haar. En hoe sterker je haar is, hoe langer je haar kan worden. Om lang haar zo gezond mogelijk te houden, is wat je eet essentieel. Voorzie je haar van de nodige voedingsmiddelen die je terugvindt in je voeding: aminozuren, vitamine B5 en lipiden. De beste boosters? Ga voor avocado, granen, linzen, quinoa, eieren, zeevruchten, vette vis, gezonde oliën en noten. Een makkelijke bonus: besprenkel je salade met wat biergistschilfers, rijk aan vitamine B en een kleine smaakbom.
Uiteraard kun je ook voor voedingssupplementen kiezen, maar een gezond dieet blijft de basis. Vergeet ook zeker niet om dagelijks minstens 2 liter water te drinken: niet alleen je huid zal aangeven wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt, ook je haren zullen droger en doffer ogen en makkelijker afbreken.

2. KAM JE HAREN OP DE JUISTE MANIER

Dat doe je in eerste instantie door ze mee met de groeirichting te kammen. Op die manier verlucht je je haren: je verwijdert er stofdeeltjes en onzuiverheden mee, zoals het residu van stylingproducten én je stimuleert de microcirculatie van je hoofdhuid, waardoor je lang haar opnieuw sterker wordt. Begin steeds met de puntjes: hier zitten vaak het meeste knopen en breekt bijgevolg ook het meeste haar af als je in een beweging van aan je haarwortels begint te kammen.

Mission impossible? Gebruik dan een ontwarrende crème die voor jou het werk doet.

TIP: Kam je haren nooit als ze nat zijn: je haarvezels zijn dan opgezwollen door het vocht en dus extra kwetsbaar. Een uitzondering op deze haarregel: je mag ze wel kammen als ze nat zijn én er conditioner in je haren zit, maar gebruik ook dan een kam met ver uit elkaar staande tanden of zelfs gewoon je vingers.

3. WAS JE HAREN MINDER, MET DE JUISTE VERZORGING

Niets zo heerlijk als een uitgebreide, warme douche, toch? Helaas denken je lange lokken daar anders over. Door je haren (te) veel te wassen, ‘strip’ je namelijk de natuurlijke oliën van hoofdhuid en je haren. De natuurlijke beschermlaag wordt dus weg gewassen, waardoor je haren fragiel worden. Probeer daarom om maximum drie keer per week je haren te wassen en beperk ook je shampoo: een hoeveelheid ter grootte van een eurostuk volstaat.

Minstens zo belangrijk is om je lange haren de juist verzorging te geven. Kies voor een shampoo speciaal op ‘lange-haren-maat’ met ingrediënten als castorolie en plantaardige keratine die haarversterkend werken. Ook een ontwarrende en versterkende conditioner is een must.

Klaar met het wassen? Spoel je haren dan uit met koud water: zo kunnen je haarvezels het vocht beter vasthouden en de haarschubben beter sluiten. En dat zorgt dan weer voor sterker – en dus langer – haar.

4. VOORKOM KAPOTTE PUNTJES

Geef je haar wekelijks een extra intense voeding zodat het kan recupereren van de blootstelling aan je styling tools, maar even zeer ook aan de zon en andere (schadelijke) externe factoren. Voor een intensieve verzorging gebruik je daarom best 2 keer per week een voedend masker. Ook kun je je puntjes met een beschermde olie inwrijven.

5. DROOG EN STYL JE HAREN MET ZORG

Het grootste geheim voor lange haren? Dat is misschien wel een grote portie geduld. Ook als je net de uit de douche komt. Wikkel je haren eerst in een microvezelhanddoek (of oud katoenen T-shirt): deze fijne vezels zorgen voor minder frictie en absorberen het vocht geleidelijk zodat het niet ‘abrupt’ wordt onttrokken aan je haar. Laat je lange haren vervolgens zoveel mogelijk aan de lucht drogen en wrijf ze nooit – maar dan ook nooit – droog met een handdoek.

Nog op zoek naar de juiste verzorgingproducten? Ziehier onze tips:

Elsève bracht een nieuwe verzorgingslijn uit specifiek bedoeld voor lang haar. De No Haircut Cream van Elsève Dream Long is een conditioner die je niet hoeft uit te spoelen. De Dream Long Shampoo en de  Dream Long Conditioner ontwarren je haren en versterken het. Het Dream Long Steam Mask bevat niet alleen de belangrijkste voedingsingrediënten voor je haar, het zorgt er ook voor dat ze nog dieper in de haarvezel kunnen dringen.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Vanaf 3,99 euro – www.di.be, www.kruidvat.be en bij Delhaize, Carrefour en Colruyt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier