Zelf maken: natuurlijke cosmetica met ingrediënten… uit jouw keuken

De natuur is zo rijk en divers dat ze voor elke huid een schoonheidsbehandeling kan bieden. Wij zoeken deze maand de oplossing voor een gezonde huid- en haarverzorging in de eigen keukenkast. Weg twijfelachtige ingrediënten, welkom handige weetjes en homemade schoonheidsproducten.

Honing, ciderazijn, koffie, banaan, avocado, cacao, olijfolie, eieren, komkommer… Heel wat voedingsproducten die we in de keuken gebruiken, kunnen op een natuurlijke manier onze vertrouwde verzorgingsproducten vervangen. Het is belangrijk om kwalitatieve rauwe ingrediënten te gebruiken, die zo weinig mogelijk behandeld en bij voorkeur, biologisch gekweekt zijn. Want hoe rijker de voedingsstoffen aanwezig zijn, hoe actiever en doeltreffender je huisgemaakte cosmetica.

Kalmerend masker met groene thee

Agaragar is een natuurlijke alg die helpt om voedingsmiddelen op te laten stijven (het is trouwens een alternatief voor dierlijke gelatine). Het is rijk aan ijzer, magnesium, koper en calcium, waardoor het ontstekingsremmend werkt. Matchathee is dan weer een fantastische bron van antioxidanten, vooral van catechines, waardoor het ontstekingen verlicht en roodheid vermindert.

Bereiding

Los de agaragar op in een pan met het water. Breng dit aan de kook en laat 2 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg de andere ingrediënten toe en klop alles door elkaar met de garde. Laat afkoelen tot het masker een pasta wordt.

Gebruik

Breng een dunne laag aan op een schone huid en laat het masker minstens 10 minuten drogen. Spoel af.

Materiaal

1 schaaltje

1 koffielepel

1 eetlepel

1 garde

Ingrediënten

2 koffielepels agaragar (poeder)

250 ml water

½ koffielepel groene matchathee (poeder)

sap van ½ citroen

Bewaring

Onmiddellijk gebruiken.

Droogshampoo met cacao

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om zelf droogshampoo te maken. Zetmeel neemt het vet op, klei maakt gezond en cacao kleurt het poeder een beetje zodat het beter tussen je haar verdwijnt. Dit is een snelle noodoplossing om je haar een dag later te kunnen wassen, maar gebruik hem niet te vaak, want daardoor kan je hoofdhuid gaan uitdrogen en krijg je roos.

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in het schaaltje en roer even met de garde tot alle producten goed vermengd zijn. Doe het mengsel in een potje.

Gebruik

Breng met een grote make-upborstel (type kabuki) aan op je haarwortels. Laat het poeder even inwerken en borstel dan je haar om het overtollige poeder te verwijderen.

Materiaal

1 schaaltje

1 eetlepel

1 minigarde

1 potje van 100 ml

Ingrediënten

1 eetlepel ontvette cacao

2 eetlepels maiszetmeel

1 eetlepel witte klei (poeder)

optie: 2 druppels etherische olie van citroen (verfrissend)

Bewaring

12 maanden.

Lichaamspeeling met koffie

Gebruik je koffie voor een lichaamspeeling. Deze peeling is heel gemakkelijk te maken en werkt uitstekend. Koffiedik verwijdert de dode cellen van je huid en de kokosolie voedt je huid en beschermt hem tegen uitdroging.

Bereiding

Doe beide ingrediënten in een schaaltje en roer tot een homogene pasta.

Gebruik

Breng de lichaamspeeling voor het douchen aan door zachtjes te masseren met ronddraaiende bewegingen. Spoel nadien overvloedig.

Materiaal

1 schaaltje

1 koffielepel

1 eetlepel

1 minigarde

Ingrediënten

3 koffielepels koffiedik of gemalen koffie

3 eetlepels gesmolten kokosolie

Tip: vierge kokosolie geeft een zalige geur.

Bewaring

Onmiddellijk gebruiken.

Gezichtsreiniging met amandel

Dit middeltje is heel erg zacht en geschikt voor de meest gevoelige huid.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in het schaaltje en meng ze door elkaar tot een homogene pasta.

Gebruik

Breng aan op een vochtige huid en reinig die met draaiende bewegingen. Spoel nadien overvloedig.

Materiaal

1 schaaltje

1 koffielepel

Ingrediënten

1 koffielepel witte klei (poeder)

1 koffielepel amandelpoeder

1 koffielepel vloeibare honing

Bewaring

Onmiddellijk gebruiken.

Tip

Speciale peeling voor zwarte puntjes

Doe het sap van 1 citroen en een zakje bakpoeder (zonder fosfaten, ongeveer 10 g) in een schaaltje en roer tot een homogene pasta. Indien nodig kan je een paar druppels water toevoegen. Breng het mengsel aan op een schone huid en doe dan een peeling door draaiende bewegingen te maken, vooral in de T-zone. Laat 5 minuten rusten. Reinig je huid door hem goed nat te maken om het product op te lossen. Droog je gezicht vervolgens af met een schone handdoek.

tekst Goedele Verrecas | beeld Emilie Hébert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier