Terug naar de natuur van de huid

Waarom naar de natuur grijpen, wanneer ons lichaam zichzelf kan herstellen? Dankzij verzorgingsproducten met stoffen die we ook in ons eigen lichaam terugvinden, kunnen we onze cellen wakker schudden en onze huid de boost geven die ze nodig heeft. Natuurlijk én effectief.

Willen of niet, we krijgen allemaal ooit te maken met huidveroudering. En die gaat van start van zodra biochemische processen in onze huid minder goed gaan werken.

De oorzaken daarvoor zijn zowel intrinsiek (binnenin ons lichaam) als extrinsiek (invloeden van buitenaf, zoals de zon, roken en stress).

Al vanaf de leeftijd van 25 jaar begint ons lichaam sommige stoffen minder aan te maken, wat onder andere leidt tot huidveroudering.

Het goede nieuws is dat heel wat huidverzorgingsproducten die lichaamseigen stoffen als (synthetische) ingrediënten bevatten.

Omdat ons lichaam die stoffen herkent als lichaams-eigen, treedt het immuunsysteem niet in actie en worden dus ook geen allergische reacties veroorzaakt. Dat maakt verzorgingsproducten met lichaamseigen ingrediënten geschikt voor elk huidtype.

Uit de zon

Omdat voorkomen beter dan genezen blijft, is het belangrijk om je huid te allen tijde te beschermen tegen de zon.

De zon is een van de grootste boosdoeners achter het afbraakproces van heel wat huideigen stoffen, waaronder collageen en hyaluronzuur. Maar liefst 80% van de huidveroudering – zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid – ontstaat door de zon.

Het beste geschenk voor je huid is om ‘s zomers én ‘s winters minstens SPF factor 15 te smeren. Want je kan nog zoveel de beste crèmes smeren of investeren in allerlei beautybehandelingen, als je jouw huid niet beschermt tegen de stralen van de zon, is het een beetje dweilen met de kraan open.

Collageen: zet je lichaam aan het werk

Collageen is een lichaamseigen stof die van nature voorkomt in zowat heel ons lichaam. In onze huid is dit eiwit de belangrijkste bouwsteen die alles samen houdt en instaat voor een stevige en strakke huid.

Maar vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de natuurlijke collageenproductie jaarlijks af met 1% en gedurende de menopauze nemen collageenniveaus zelfs met een derde af.

Crèmes met het eiwit zelf gaan de huidveroudering niet tegen. Collageen heeft een te grote structuur waardoor het niet door de bovenste huidlaag geraakt.

Om jouw collageenaanmaak te stimuleren, smeer je dan ook het best crèmes met actieve bestanddelen die op het collageenproces inwerken, zoals een crème met vitamine C of retinol.

Collageen kan ook via supplementen geslikt worden. Zorg hierbij dat het gaat om gehydrolyseerd viscollageen, en het liefst om wilde, duurzaam gevangen vis. Plantaardig collageen bestaat niet, maar in de plaats kan vitamine C helpen.

 

 

 

Viscollageen poeder MSC – Charlotte Labee (200 gr) – € 29,95 – www.shop.charlottelabee.com

Retinol: enorme boost voor je huidmetabolisme

Retinoïden zijn afgeleiden van vitamine A, een belangrijke lichaamseigen voedingsstof om celvernieuwing te ondersteunen. Ze hebben het krachtigste effect op collageen.

Retinoïden hebben hier namelijk een dubbele werking: ze helpen om de hoeveelheid collageenafbraak als gevolg van blootstelling aan de zon te verminderen en ze stimuleren de productie van nieuw collageen.

Afhankelijk van de formule helpt het ook verstopte poriën weer proper te maken en onzuiverheden te verminderen.

Wil je starten met het gebruik van retinol, doe dit dan geleidelijk aan. Het langzaam opbouwen van de tolerantie van de huid helpt irritatie te voorkomen en te verminderen.

Combineer ook áltijd met een SPF 50 overdag want retinoïden maken je huid extra gevoelig voor de zon. Kies tot slot een luchtdichte en donkere verpakking.

Belangrijk om te onthouden, is dat retinol niet geschikt is voor jongeren. Voor je 25ste is je huid van nature heel metabolisch actief. Wanneer je dan retinol gaat gebruiken, kan dit overstimulatie en inflammatie veroorzaken.

L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum – € 21,99 – www.loreal-paris.com

Hyaluronzuur: wellness voor je huid

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die de aanmaak van collageen en oliën in de huid stimuleert, wat – kort gezegd – rimpels tegengaat.

Bovendien kan hyaluronzuur tot dertig keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden, waardoor de huid haar vochtgehalte behoudt. Tenminste, áls je het correct gebruikt. Doe je dat niet, kan het namelijk een averechts effect hebben.

Het is van groot belang om een serum met hyaluronzuur áltijd op een vochtige huid te smeren, en het liefst ook in een vochtige omgeving. Want wanneer je al een droge huid hebt en/of de omgevingslucht droog is (zoals in de winter) zal je net vocht onttrekken uit de huid en dat is precies wat je wil vermijden!

Breng aansluitend een vochtinbrengende crème aan, zodat je de hyaluronlaag insluit.

KU2 Cosmetics Hyaluronzuurserum – € 39 – www.ku2-cosmetics.nl

Squaleen: zeer zuinig manusje-van-alles

Squaleen is een lichaamseigen vetzuur waarvan de concentratie het hoogst is wanneer we baby zijn. Squalaan is de bewerkte variant die we terugvinden in skincare.

De olie staat bekend om zijn hydraterende werking en herstelt daarnaast je huidbalans.

Droge huidjes worden gehydrateerd en vettere huidtypes ervaren een minder olierijke huid. Daarnaast biedt squalaan ook bescherming tegen vrije radicalen die de huid verouderen. Ook wie last heeft van een gevoelige huid, zoals acne, rosacea of andere irritaties, heeft baat bij deze olie.

Je hoeft er trouwens niet te veel van te smeren op je huid, maximaal 2 tot 3 druppeltjes volstaan. Als er een laagje olie op de huid blijft liggen, zijn je natuurlijke huidoliën te veel verdund. Als je dan gaat slapen, veeg je die kostbare natuurlijke beschermlaag af aan je kussen.

Voedende gezichtscrème van Witlof met o.a. squalaan (15 ml) – € 15,95 – www.witlofskincare.com

tekst Sabrina Bouzoumita

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier