Zo bescherm je je huid tegen luchtvervuiling

Luchtvervuiling kan je gezondheid beïnvloeden, maar ook je huid. Geen wonder dus dat de beautywereld met anti-pollutieproducten komt die haar daartegen moeten beschermen.

Ben je op huizenjacht? Dan kies je voor je huid beter een locatie met weinig verkeer. Volgens een Duitse wetenschappelijke studie uit 2010 hadden vrouwen die op minder dan honderd meter van een drukke weg woonden 35% meer pigmentvlekjes op hun voorhoofd en 15% meer op hun wangen dan vrouwen die elders woonden.

Volgens wetenschappelijke studies leiden verschillende vormen van luchtvervuiling (uitlaatgassen, fijnstof, uv-stralen…) tot rimpels, een gedehydrateerde en/of vale huid, roodheid, eczeem, een verhoogde talgproductie (die acne kan beïnvloeden) en hyperpigmentatie. Ze zorgen voornamelijk voor een verhoogde productie van vrije radicalen in de huid, die tot vroegtijdige huidveroudering leidt. Voorts beïnvloeden ze de barrière en het microbioom van de huid, die haar sterk en gezond helpen houden.

Pollutiedeeltjes bestrijden

“Pollutiedeeltjes nestelen zich op de huid, maar kunnen ook doordringen in de dermis, de diepere huidlagen”, zegt de Amerikaanse dermatoloog Andrea Suarez in haar YouTubevideo over vervuiling en de huid. “Daar kunnen ze zich ook systemisch opstapelen door de lucht die je inademt.”

Pollutiedeeltjes inademen is haast onoverkomelijk, maar aan die op je huid kan je volgens de beautywereld wél wat doen, van ze wegwassen tot hun gevolgen bestrijden met antioxidantrijke producten.

Reinig goed

Je huid elke avond grondig reinigen, ook wanneer je geen make-up draagt, haalt niet alleen je foundation en blush weg, maar ook pollutiedeeltjes, overtollige talg, zweet en zonnefilters (die ‘s nachts overbodig zijn). Zo help je voorkomen dat vervuiling je huid kan schaden. Pollutiedeeltjes kunnen twintig keer kleiner zijn dan poriën en dus ook in de huid dringen.

Volgens Andrea Suarez is elke avond je gezicht reinigen dan ook een must, ook al weten we nog niet “welke reinigers het best vervuiling weghalen en hoe goed ze dat doen.”

Clinique berekende alvast dat zijn Take the Day Off Charcoal Cleansing Balm gemiddeld meer dan 95% van de make-up, zonnefilters en vervuilende deeltjes van je huid haalt.

Take the Day Off Charcoal Cleansing Balm van Clinique – € 42

Leef gezond

Andrea Suarez tipt vooral een gezonde levensstijl om je huid (en lichaam) te beschermen tegen vervuiling. “Rook niet. Eet gebalanceerd met veel groenten en fruit die vol antioxidanten zitten zodat je lichaam vrije radicalen kan bestrijden.”

Ze haalt ook het belang van zonbescherming aan. “Bescherm je huid tegen uv met een breedspectrum-zonnefilter, draag een hoed en zonbeschermende kledij. Vermijd de outdoors wanneer de zon op haar sterkst is.”

Wil je toch een kleurtje, kunnen de D-Bronzi Anti-Pollution Sunshine Drops van Drunk Elephant helpen. Je mixt één druppel van de getinte formule met je dagcrème of serum om je gezicht een zonnige gloed te geven. Ze bevat bovendien antioxidanten en bestanddelen die de huidbarrière sterk helpen houden. (Franciska Bosmans)

D-Bronzi Anti-Pollution Sunshine Drops van Drunk Elephant – € 37,90 – bij Ici Paris XL

Leg een schildje

Verschillende merken creëerden producten die de huid van de urban consument dag in dag uit moeten beschermen tegen zowel uv (en andere schadelijke zonnestralen) als pollutie. De reden? “De combinatie van beide versterkt hun negatieve effecten op de huid”, zegt Jose Ginestar, hoofd van R&D bij Sisley. “De huid oogt daardoor dof en veroudert vroegtijdig.”

All Day All Year van Sisley vormt als laatste stap in je verzorgingsroutine een beschermende topcoat op je huid. Ingekapselde zonnefilters beloven tot acht uur op de huid te blijven liggen. Een mix van antioxidanten werkt in op vrijeradicalenschade. De formule helpt de huid ook goed gehydrateerd te houden en haar barrière te versterken zodat ze zichzelf kan blijven beschermen.

All Day All Year van Sisley – € 357

Versterk je huidbarrière

Een gezonde huid met een sterke barrière kan zichzelf beter beschermen tegen negatieve invloeden als vervuiling, die haar barrière en microbioom bovendien kunnen aantasten.

Andrea Suarez tipt daarom om ’s avonds, na het reinigen, een moisturizer te smeren. “Die helpt de barrière te herstellen en de huid gehydrateerd te houden. Die laatste vecht ’s nachts nog harder tegen vrije radicalen dan overdag en verliest in dat proces vocht.”

De Defense Nachtcrème van Paula’s Choice bevat naast barrièreversterkende en hydraterende bestanddelen als peptiden, ceramiden en hyaluronzuur ook antioxidanten waaronder wildekersextract die inspelen op vrije radicalen.

Defense Nachtcrème van Paula’s Choice – € 36 – op paulaschoice.nl

Smeer antioxidanten

“Zes soorten luchtvervuiling – uitlaatgassen, sigarettenrook, zonlicht, pollutiepartikeltjes, industriële uitstoot en, jawel, zuurstof – veroorzaken oxidatieve stress in de huid”, zegt cosmetica-expert Paula Begoun, oprichtster van Paula’s Choice.

“Je kan de schade die daardoor wordt veroorzaakt niet stoppen, wél kan je ze onderbreken door antioxidanten te smeren.”

Populair zijn vitamine C, resveratrol (uit druivelaars) en groene thee, maar ook veel andere natuurlijke extracten beschermen tegen vrije radicalen. Zo koos Yves Rocher voor de microalg Tetraselmis en aphloia-extract in zijn Elixir Botanique Fortifying Antipollution Daily Serum.

Dat belooft ook rimpeltjes te verminderen, goed te hydrateren en de huid weerbaarder te maken.

Elixir Botanique Fortifying Antipollution Daily Serum van Yves Rocher – € 45,90

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier