Duur kerstgerief aankopen? Neen. Ruil je kerstdecoratie met familie, vrienden of buren. Zo heeft iedereen een fris versierde kerstboom, helemaal gratis. (foto Getty) © Anastasiia Krivenok Getty Images

Een betaalbare decembermaand begint hier: 8 slimme bespaartips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck

December staat voor de deur. Voor veel gezinnen best een drukke en dure maand met de komst van Sinterklaas, de Kerstman en de feestdagen. Ik deel graag tips om deze decembermaand betaalbaar te houden, zonder te beknibbelen.

1. Bepaal een uitgavenlimiet

Wijs een vast budget toe aan de bijkomende kostenposten in december, zoals je uitgaven voor Sinterklaas- en kerstgeschenken, feestelijk eten, feestkledij en de kerstboom. Leg het bedrag vast dat je aan deze kostenposten maximaal wil (of kan) uitgeven. En, niet onbelangrijk, houd je ook aan dat budget. Zo kom je in januari niet voor verrassingen te staan.

2. Maak lijstjes

Ik ben een fan van lijstjes, want je kan er heel wat geld mee uitsparen àls je niet van je lijstje afwijkt. Vraag om verlanglijstjes op te stellen voor de geschenken, maak een boodschappenlijst voor je aankopen voor de feestdagen, zoals geschenken, feestkledij of voeding. Met een lijstje laat je je ook niet meeslepen door de kerstsfeer die vaak aanzet tot kopen.

3. Kies voor nieuwe tradities

Ga (samen met je gezin en familie) op zoek naar nieuwe decembertradities waarmee je geld kan uitsparen. Zullen de feestdagen minder gezellig zijn als je het vijfgangenmenu door een goedkoper alternatief vervangt? Maak ook een ‘traditie’ van lenen, delen en ruilen. Ruil bijvoorbeeld je kerstdecoratie met familie, vrienden of buren. Zo heeft iedereen een fris versierde kerstboom, helemaal gratis.

4. Je supermarktbezoek kan goedkoper

Doe je (kerst)inkopen altijd bij de goedkoopste winkel, uiteraard mét een boodschappenlijstje. Kijk eerst in je voorraadkasten en diepvriezer wat je nog kan opgebruiken. Kies voor de goedkopere seizoensproducten of diepvriesgroenten. Of doe eens vegetarisch, want met meer groenten op het menu spaar je altijd geld uit.

“Met een boodschappenlijstje zal je je niet laten meeslepen door de kerstsfeer die vaak aanzet om te kopen”

5. ‘Shop’ eerst binnen je vier muren

Ga eerst na wat je nog in huis hebt voor je weer iets nieuws koopt. Hergebruik de kerstdecoratie van vorig jaar. Ook feestkledij hoeft niet per se nieuw te zijn. Er hangt beslist nog een feestelijke outfit in je kleerkast.

6. Sinterklaas is creatief met (ge)schenken

Sinterklaas kan altijd (chocoladen) centen besparen als hij (online) prijzen vergelijkt. Hij kan ook een kijkje nemen in de tweedehandswinkel, want daar vindt hij voor een prikje speelgoed dat nog nieuw of zo goed als nieuw in de verpakking zit.

7. Wees creatief met geschenken

Koop niet voor iedereen een geschenk, maar laat een ‘onschuldige hand’ vooraf bepalen wie voor wie koopt en leg vast hoeveel het geschenk maximaal mag kosten. Of spreek af dat iedereen dit jaar enkel tweedehandsgeschenken koopt. Of maak je geschenken zelf, daar heb je nu nog ruim de tijd voor.

8. Ook de kerstboom kan goedkoper

Bespaar op je kerstboom door prijzen te vergelijken, je boom rechtstreeks bij de kweker te kopen, een goedkopere variëteit te kiezen of hem pas enkele dagen voor Kerstmis te kopen. Een namaak kerstboom kan je tweedehands of nà de feestdagen aanschaffen, dan heb je hem voor een prikje.

Volg mij op Instagram mijnportemonnee.be + schrijf nu in op http://www.mijnportemonnee.bevoor (gratis) budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier