Minder betalen in de supermarkt? Maak vooraf een boodschappenlijstje! (foto Getty) © Jonathan Kirn Getty Images

Financieel fit voor de lente met de tips van geldexperte Sara Van Wesenbeeck

De lente is in het land. Hoog tijd om ook je geldzaken uit hun winterstand te halen. Met deze tips kom je de lente financieel fit door.

1. Budgetcheck: lente-editie. Geef je geldzaken een lentefrisse update. Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven, schulden en spaargeld. Dit geeft je een duidelijk beeld van waar je staat en waar je eventueel verbeteringen kan aanbrengen.

2. Plan vooruit. Breng je grote uitgaven voor het komende seizoen in kaart, zoals een vakantie, een nieuwe wasmachine of communiefeest. Zet er nu al geld voor opzij.

3. Spijs je spaarrekening. Kan je extra sparen? Of kan je deze lente beginnen te sparen? Mijn tip, ga aan de slag met deze spaarchallenge: spaar elke week het bedrag dat overeenkomt met de week van het jaar. Deze week zet je dan 13 euro opzij, volgende week 14 euro… Bij de start van de zomer heb je dan al 247 euro bijeen gespaard. Houd je vol tot week 52, dan staat er op het einde van het jaar maar liefst 1.300 euro op je spaarboek.

“Verzamel het kleingeld dat sinds deze winter overal in huis rondslingert en doe er iets leuks mee”

4. Schrap wat te veel is. Ga met de stofdoek door al je abonnementen en schrap degene die je niet of nauwelijks gebruikt, of die je dubbel hebt. Ga na wat nog goedkoper kan: heb je nog altijd het goedkoopste tariefplan voor je gsm? Ben je misschien dubbel verzekerd en heb je voor je verzekeringen nog steeds de goedkoopste formule? Ook dat is het checken waard.

5. Maak winst met je energiecontract. Vergelijk tarieven voor je energiecontract (via vtest.vreg.be), want het loont weer om voor een andere contractformule of goedkopere leverancier te kiezen.

6. Stof je koopgewoontes af. Waar kan je nog geld winnen? Print de bankafschriften en kredietkaartrekeningen van de laatste twee tot drie maanden af en ga regel per regel na op welke uitgaven je nog kan besparen.

7. Maak winst op boodschappen. De uitgaven voor voeding wegen nog altijd zwaar door op ons gezinsbudget. Je bespaart deze lente door het aantal boodschappenbeurten te beperken en met een boodschappenlijst je inkopen te doen.

8. Organiseer je financiële documenten. Orden je papierwerk en breng het samen op één plek, in een eenvoudig archief. Zet een systeem op voor het verwerken van de post en het betalen van je rekeningen (bijvoorbeeld één keer per week). Ook dat draagt bij aan een gezond budget.

9. Vele kleintjes maken één grote. Verzamel het kleingeld dat overal in huis rondslingert en doe er iets leuks mee.

@mijnportemonnee.be voor meer lentefrisse budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier