Als je een hoger loon wil, zal je daar in de meeste gevallen actief om moeten vragen. (foto Getty) © LaylaBird Getty Images

In 7 stappen naar een hoger loon

De meeste mensen vinden het moeilijk om over geld te praten. Toch kom je in je carrière wel eens op een punt dat je graag een hoger salaris wil. Het levert je niet enkel meer ruimte in je budget op, maar het draagt ook bij aan je werktevredenheid, want je voelt je gewaardeerd. In 7 stappen begeleid ik je bij dit belangrijke en winstgevende gesprek.

Als je een hoger loon wil, zal je daar in de meeste gevallen actief om moeten vragen. Met een goede voorbereiding heb je de grootste kans op slagen. Ga eerst na wat je doelen en verwachtingen zijn en wat je in het gesprek wil bereiken.

2. Denk na over je loon

Wat zou je willen verdienen? Houd het niet te vaag. Ga op onderzoek uit. Zoek vacatures voor functies die vergelijkbaar zijn met die van jou en vraag rond wat anderen in een gelijkaardige functie verdienen. Baseer je gewenste loon hierop. Als je huidige salaris onder de marktwaarde ligt, zal je werkgever goede redenen moeten geven om opslag te weigeren.

3. Weet wat je waard bent

Ken je troeven en je meerwaarde voor het bedrijf. Verzamel feiten, je realisaties en argumenten zodat je precies kan uitleggen waarom jouw werk nu meer (geld) waard is. Ken je (meer)waarde voor het bedrijf. Noteer je professionele successen. Hebben je inzet, projecten of vaardigheden geleid tot meer omzet voor het bedrijf? Neem je meer taken op jou dan van jou verwacht wordt? Lijst dit op.

“Als je huidige salaris onder de marktwaarde ligt, zal je werkgever goede redenen moeten geven om opslag te weigeren”

4. Kies het juiste moment

Timing is cruciaal als je opslag wil vragen. Wacht niet tot het jaarlijkse beoordelingsgesprek plaatsvindt, maar zoek naar een geschikt moment waarop je recente (positieve) prestaties of realisaties kan bespreken. Dat kan bijvoorbeeld na het succesvol afronden van een belangrijk project, nadat je een uitzonderlijke bijdrage hebt geleverd aan het team. Vraag het zeker bij het opnemen van meer taken of bij een promotie.

5. Wees bereid om te onderhandelen

Vergeet niet dat dit een tweerichtingsgesprek is. Het kan dus zijn dat je werkgever niet meteen akkoord gaat met jouw verzoek om loonsverhoging. Sta ervoor open om te onderhandelen. Misschien kan je een tegenvoorstel doen, of kunnen er andere vormen van compensatie worden besproken, zoals extra vakantiedagen, flexibele werktijden of een bonussysteem. Je kan ook samen een plan opstellen met loonsverhogingen voor de toekomst. Dit zal je helpen om je gewenste salaris ook op lange termijn te bereiken.

6. Wees zelfverzekerd en respectvol

Blijf rustig en professioneel, zelfs als het gesprek niet de gewenste kant uit gaat. Toon waardering voor de kansen die je tot nu toe hebt gehad en benadruk dat je graag wil blijven bijdragen aan het succes van het bedrijf.

7. Leg het vast

Ben je geslaagd in je opzet? Vergeet dan niet om de mondelinge afspraken op papier te zetten en ze te laten ondertekenen. Zo ben je echt zeker van je loonsverhoging. Dan is het nu tijd om een doel te bepalen voor het extra geld dat voortaan maandelijks op je rekening staat.

Volg Sara op mijnportemonnee.be + schrijf in op www.mijnportemonnee.be voor haar (gratis) budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier