Paul D'Hoore: “Met de honderd euro die je op je spaarboekje zet, zal je morgen minder kunnen kopen dan vandaag. Een spaarboekje kan hoogstens nuttig zijn als een stockageplaats voor het geld dat je misschien op korte termijn zal nodig hebben.” (foto PN) © Gregory Van Gansen Photo News

Paul D’Hoore maakt je ‘Wegwijs in investeren’: “Het is altijd een goeie tijd om te beleggen”

ROESELARE/GENT/LEUVEN – Wat doe ik het best met mijn spaargeld? Een vraag waar heel veel mensen mee zitten. Het antwoord laat zich ongetwijfeld vinden tijdens ‘Wegwijs in investeren’, de gratis lezingen waar beleggingsexpert Paul D’Hoore op uitnodiging van De Zondag zijn toehoorders de weg wijst in de complexe wereld van het beleggen.

“Die lezingen richten zich tot een breed publiek”, stelt de bekende financieel journalist ons gerust. Hij geeft intussen al jaren op TVM in heel heldere en begrijpelijke bewoordingen commentaar bij de meest uiteenlopende geldzaken. Hij is ook uitgever van de wekelijkse beursbrief Beurssucces. In aanloop naar de sessies van ‘Wegwijs in investeren’ vroegen wij hem of het niet veiliger is om onze zuurverdiende centen op een spaarboekje te laten staan.

“Nee”, zegt hij resoluut. “De inflatie zal altijd hoger zijn dan het rendement op je spaarboekje. Dus met de honderd euro die je op je spaarboekje zet, zal je morgen minder kunnen kopen dan vandaag. Een spaarboekje kan hoogstens nuttig zijn als een stockageplaats voor het geld dat je misschien op korte termijn zal nodig hebben. Beleggen is iets anders. Beleggen is het spaargeld dat je al hebt in grotere of kleinere mate laten renderen. Als je dat geld niet meteen moet uitgeven, is het redelijk absurd om het op een spaarboekje te zetten dat in het beste geval 1% opbrengt, terwijl je gemakkelijk veilige aandelen kunt kopen die 3%, 4% of 5% netto opbrengen.”

Koerswinst

“Je kan voorzichtig beginnen. Je kan bijvoorbeeld aandelen kopen van Ageas, dat is de Belgische verzekeringsgroep, de moedermaatschappij van AG Insurance. Dan ben je zeker van 5% nettorendement. Toegegeven, de 100 euro die je op je spaarboekje zet, zal de hele tijd 100 euro blijven, terwijl je aandeel morgen 2% gezakt kan zijn. Die 2% ben je niet kwijt, dat is gewoon de prijs van de dag. Sowieso ga je op een jaar dat dividend krijgen en een jaar later weer 5%, enzovoort. En in het beste geval zal die koers nog stijgen ook. Dan heb je niet alleen een dividend van 5%, maar ook nog eens een koerswinst erbovenop. Dus je koopkracht zal zeker stijgen.”

Zelf begon Paul D’Hoore veertig jaar geleden met beleggen. “Ik ben in de vroege jaren tachtig begonnen met fondsen kopen van de Wet Cooreman-De Clercq. Het ging toen economisch niet zo goed en de Belgische regering nam de beslissing om het kopen van Belgische aandelen via een fiscaal voordeel aan te moedigen. De banken richtten toen speciale fondsen op, zodat je eigenlijk een aankoop kon doen zonder dat je op de hoogte moest zijn van de financiële markten.”

Beginnende belegger

Een investeringsfonds is het ideale opstapje voor de beginnende belegger, legt Paul D’Hoore uit. “Een van de bekendste fondsen is Berkshire Hathaway. Warren Buffett is daarmee begonnen in de jaren zestig. De man is intussen 93. Toentertijd kostte zijn aandeel 7,5 dollar, vandaag betaal je er 647.000 dollar voor. Goed, daar is een mensenleven over gegaan, maar wie destijds dat aandeel kocht en er nooit naar omkeek, is intussen wel 647.000 dollar rijker. Dankzij Warren Buffett. Hij probeert zijn fonds zo goed mogelijk te beheren om zijn eigen fortuin te beschermen. En daar kan je als belegger mee van profiteren. Maar even goed kan je terecht bij Belgische investeringsmaatschappijen zoals Ackermans & Vanhaaren, Brederode en Sofina, allemaal fondsen waar de beheerders het werk voor jou doen.”

“Ben je een beginnende belegger, dan is een investeringsfonds ideaal”

“Denk je na die eerste stappen: ik kan mijn eigen portefeuille beheren, mijn eigen fonds, dan kan je je eigen aandelen gaan kopen, je eigen accenten leggen. Dan ga je wel de bedrijven moeten volgen waarvan je aandelen gekocht hebt. Stel, je koopt een aandeel Kinepolis, dan ga je meer belangstelling moeten hebben voor wat er in de filmsector gebeurt, welke blockbusters zich aankondigen. Naarmate je actiever gaat beleggen, durf je ook al eens wat meer risico’s te nemen en ook eens aandelen te kopen van bedrijven die nog in volle ontwikkeling zijn, die misschien wel kunnen struikelen of grote winsten opleveren.”

Niet op één moment

“Is het een goeie tijd om te beleggen? Het is altijd een goeie tijd. Het ene moment is beter of nog beter, maar het is altijd het goeie moment. Het allerbeste moment van de laatste tijd was eind maart 2020. De beurzen waren naar beneden gedonderd. Dit was een kans die je maar één keer om de tien jaar krijgt. Maar er zijn altijd kansen. Nu is het wachten tot de centrale banken de rente verlagen. Als je wacht op dat moment dan kom je vast te laat. Beleggen doe je niet op één moment. Je kunt er beter nu instappen en binnen zes maanden bijkomend beleggen.”

Exclusieve avond met Paul D’Hoore

Op zoek naar meer informatie over de investsector? Paul D’Hoore is de spreker op ons evenement Wegwijs in investeren, dat zowel in Roeselare, Gent als Leuven plaatsvindt. Na de inspirerende keynote van Paul kan je er ook kennis maken met verschillende aanbieders uit de investsector.

‘Wegwijs in investeren’ vindt plaats op dinsdag 21 mei in Roeselare, woensdag 22 mei in Gent en donderdag 23 mei in Leuven. De deuren gaan telkens open om 19 uur, de keynote van Paul D’Hoore start telkens om 19.30 uur.

Inschrijven en meer info via www.wegwijsininvesteren.be. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier