Een ontbijtje on the go? Dat is altijd duurder dan thuis ontbijten. Bereid je ochtend daarom als de avond voordien voor. (foto Getty Images) © Iryna Melnyk Getty Images/iStockphoto

Zonder moeite 30 euro winnen? Verander je gewoontes met de tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck

Wist je dat goede gewoontes aan de basis liggen van een gezond budget? Hoe meer goede (geld)gewoontes, hoe voller je portemonnee. Hoe werkt dat in de praktijk? Met deze situatieschets van onze budgetexperte, uit het leven gegrepen, win je morgen al zonder moeite 30 euro.

Je vertrekt thuis zonder te ontbijten en koopt bij het tankstation twee koffiekoeken waarvan je er later één in de vuilnisbak gooit – en een meeneemkoffie die je maar voor de helft opdrinkt. Uitgegeven: 6,50 euro, waarvan 2 euro letterlijk wordt weggegooid. Kostprijs van een gezond ontbijt thuis: 2,50 euro. Te veel uitgegeven: 4 euro.

TIP: Bereid je ochtend ’s avonds al voor. Leg je kleren klaar, dek de tafel. Zo win je ‘s ochtends tijd om te ontbijten en een lunchpakket klaar te maken.

Onderweg naar het werk tank je op de autosnelweg, waar de benzineprijs veel hoger is dan elders. Te veel uitgegeven: ongeveer 2 euro op een tank van 50 liter.

TIP: Plan je tankbeurten en ga via carbu.com zoek naar het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt.

Op kantoor koop je bij de automaat een chocoladereep en een frisdrank, om je ‘hongertje’ te stillen. Kostprijs: 3,50 euro.

TIP: Voor de prijs van een frisdrank en versnapering die je in de automaat koopt, heb je er twee van elk als je ze van thuis meebrengt. Neem thuis ook een stevig ontbijt, dan vermijd je (dure) ‘hongertjes’.

Als lunch koop je een belegd broodje met een drankje in de kantine. Dit kost je 5 euro.

TIP: Een lunchpakket dat je van thuis meebrengt, is voordeliger. Je winst: minstens 2 euro, per persoon, per dag – dit brengt je, met een gezin van vier, makkelijk 1.200 euro per jaar op.

De tussenstand: het is middag en je hebt al bijna 10 euro winst gemaakt! Wat brengt de namiddag?

Na het werk pik je je dochter op aan de school en ‘vlieg’ je naar de supermarkt. Je stopt er snel, snel, snel je kar vol. Dochterlief heeft ook nog een geschenk voor een verjaardagsfeestje nodig. Dat haal je – even vlug – in een veel te dure winkel. Je koopt er ook een duur handtasje dat je dochter zo graag wilde hebben. Zo kom je van je schuldgevoel af omdat je vindt dat je veel te weinig tijd met haar kunt doorbrengen. Resultaat: je honger en haast hebben je zeker 10 euro extra gekost. Je schuldgevoel verhoogde de rekening met nog eens 20 euro.

TIP: Zorg voor minder haast en stress in je leven, stel een boodschappenlijstje op, plan je aankopen. En maak tijd voor je prioriteiten. Zo kom je van dat (kostelijke) schuldgevoel af.

’s Avonds in de fitnessclub koop je twee flesjes water voor tijdens je work-outsessie, en drink je een biertje.

TIP: Misschien kan sporten ook in het bos of het park? Daar is het gratis. Vraag aan je vrienden om met je mee te gaan. Dat motiveert en is fun. Je winst: 20 euro per maand of 0,50 euro per dag. Voorzie ook alles voor je sportsessie, zoals water om je dorst te lessen. Maar een echte vrek hoef je uiteraard niet te worden: dat biertje erna heb je meer dan verdiend.

Tijd om je winst te tellen: meer dan 30 euro op één dag. En dat hoeft je niet veel moeite te kosten. Je gewoontes eventjes bijsturen is nog zo dom niet!

Volg Sara op Instagram @mijnportemonnee.be voor meer budgettips & schrijf in op www.mijnportemonnee.be voor haar gratis budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier