Cath Luyten neemt het ‘laatste woord’ : onbetaalbare herinneringen (column)

Het ‘laatste woord’ geven we aan televisiepersoonlijkheid Cath Luyten. Met een schalkse knipoog op een actueel thema zorgt ze voor de perfecte afsluiter van de week.

Mijn verlovingsaanzoek was pas een week vers en er zat al een haar in de boter. Gezeten in het 60’s decor van een Antwerpse steakbistro, met linnen tafelgoed en zilveren bestek, ging het plots van gezellig naar gedoe. Aanleiding: veel te dure vliegtickets voor de nakende zomervakantie, besteld door het Vlaanderen Vakantielandmeisje van wie haar lang leven reizen plannen is.

Ik had mijn toekomstige summier op de hoogte gebracht van mijn ideale zomer. Twee weken rondhossen op een ander continent, om zo snel mogelijk onthaast te geraken. We zouden reizen met een puber die we binnenkort kwijt zijn en een baby. Het voorstel voor een autovakantie langs Italiaanse dorpen had ik afgewezen. Het gangpad van een 787 zou meer vluchtroutes bieden dan de Gotthardtunnel richting laars. Helaas ging de totaalprijs van de tickets naar Bangkok gelijk op met de te vliegen miles. Cheaptickets.be ten spijt, als we er geen tussenstop van negen uur op een plakkerig zeteltje in een extra luchthaven voor overhadden, gingen de prijzen ver over de schreef. En dat voor een plek met de benen in de nek en een peuter op de knieën.

Tussen de happen witblauw met bearnaise door, probeerde ik de discussie nog af te wenden door te opperen dat 14 dagen eten en slapen in het land van de glimlach goedkoper zou zijn dan twee weken Brunello’s ontkurken, maar het kwaad was geschied. Voor dat geld parkeerde je je hele kroost in First. Hij had gelijk, want ik heb mezelf die luxe ooit gegund. Ik vroeg een upgrade bij Qatar Airways, wat resulteerde in een seat zo groot als een bed waar de butler nog bij kon. Meer luxe onder het gat bestaat niet (de rit door Monaco in de Bentley van Tatjana Simic tijdens opnames voor Buurman niet meegerekend. ‘Geniet ervan meid ‘t is wellicht je eerste en je laatste keer’).

Ik heb van die service genoten, maar de echte luxe van deze veel te dure tickets voor een plaats op de achterste rij tussen andermans kinderen zit ‘m in de souvenirs. Ver van de bewoonde wereld sterren kijken en slapen in gammele drijvende hutten met mogelijk bedwantsen in de dekens. Bewonderend vaststellen dat mijn aanstaande een watervalwandeling met zwaar debiet trotseert, terwijl de jongste tegen hem aan hangt te snurken. Vervuld zijn van trots wanneer de oudste zijn billen ontbloot op een rooftopbar in Bangkok omdat die toevallig Moonbar heet.

Oké, voor dat geld hadden we twee weken in een topresort op onze luie krent kunnen liggen, maar de echte luxe hier zit ‘m in de onbetaalbare herinneringen met de mensen die me lief zijn. En mocht het ooit nodig zijn, kunnen we altijd nog die verlovingsring verkopen.

Tekst Cath Luyten | foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier