“Begrijp me niet verkeerd: ook mijn vingers kriebelen, maar ik weet dat nog even geduld uitoefenen zal resulteren in een echt tomatenfestijn.” (foto's Angelo)

Tuinexpert Angelo Dorny weet: wie wil genieten van een tomatenspektakel in de zomer, mag pas zaaien vanaf maart

Hoe komt het toch dat iedereen altijd te vroeg wil starten met het zaaien van tomaten? Ik zie vaak al zaaibakjes klaar staan vanaf begin februari. Enthousiastelingen die echt niet meer kunnen wachten, beginnen zelfs een maand vroeger. Wie sterke planten wil, houdt echter beter rekening met de achtwekenregel.

Ik begrijp het: de vingers jeuken na een grijze en natte winter. En begrijp me niet verkeerd, ook ik moet me inhouden. Maar het wachten wordt uiteindelijk wel beloond. Ik hanteer voor mijn tomaten al jaren de achtwekenregel. Er zitten namelijk zeven tot acht weken tussen het zaaien en het planten in de tuin. Als je over een serre beschikt, kun je – afhankelijk van het weer – al vanaf begin mei planten. Buiten, in de openlucht, wacht je beter tot na de ijsheiligen – 15 mei. Dus als je plant in de serre, kun je zaaien vanaf begin maart, plant je in de openlucht, wacht je best tot na 15 maart.

Vroeger beginnen betekent immers dat de planten sneller klaar zullen zijn, ook al is er dan een tekort aan voldoende zonlicht en warmte. Meestal resulteert dit in langgerekte planten die erg fragiel zijn en zelfs opvallend gevoeliger zijn om later ziek te worden. Het hoeft trouwens allemaal niet zo strikt te zijn hoor, maar het geeft je wel een houvast als je straks weer kunt starten.

“Vroeger zaaien resulteert in langgerekte planten die erg fragiel zijn”

Zaaien doe je zo

Tomaten zaai je vooraf in bakjes of potjes, en niet meteen in vollegrond. Daarvoor is het buiten veel te koud. Let erop dat er in die bakjes of potjes kleine gaten zitten, want die zorgen voor een goede drainage. Het teveel aan water moet makkelijk een weg naar buiten kunnen vinden. Stilstaand water werkt immers schimmels en wortelrot in de hand.

Vul de bakjes met zaaigrond en leg er de zaden een voor een in, op een onderlinge afstand van gemiddeld 1 centimeter. Tomatenzaden worden het liefst bedekt met een dun laagje aarde. Druk die aarde lichtjes aan. Geef water met een plantenspuit en niet met een gieter. Die laatste kan leiden tot uitspoeling van de zaden. Of laat het bakje vocht opnemen via een met water gevulde schaal.

Zet het bakje of de potjes op een warme plek in de woonkamer of keuken en dek af met een plastic plaat of deksel om een microklimaat te creëren waar ook de luchtvochtigheid optimaal is. Door je zaaisels af te dekken, verdampt het water in de grond niet of nauwelijks. Dat resulteert in minder water geven en een betere luchtvochtigheid.

Na gemiddeld vijf tot zeven dagen kiemen de eerste exemplaren al, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een kamertemperatuur van 20°C is prima. Op dat moment worden er zaadlobben of kiemblaadjes gevormd en speelt zonlicht een belangrijke rol. Zet de zaailingen vanaf dat moment op een zonnige plek of geef ze bij goed weer overdag al een kans in de serre. Daar worden ze alleen maar sterker van.

Zelf zaaigrond maken of kant-en-klaar?

Een goede grond om in te zaaien is de start van alles. Het is de eerste groeiomgeving waar de jonge zaailingen mee in contact komen. En goed begonnen is half gewonnen, toch? Je kunt kant-en-klare zaaigrond kopen of je kunt hem zelf maken. Je zeeft dan goed verteerde (blad)compost en mengt die met zand. Hoe luchtiger zaaigrond is, hoe beter de jonge planten wortels zullen vormen. Zaaigrond bevat bij voorkeur nauwelijks meststoffen, al leert de ervaring dat tomaten zelfs kiemen in turfvrije potgrond (waaraan voedingsstoffen werden toegevoegd).

Volg mij op Instagram @Angelo_Dorny voor meer tuintips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier