James Cooke over zijn gedrevenheid: “Ik ben wel iemand die vooruit wil in het leven, maar nooit ten koste van mijn mensen.” (foto SB)

James Cooke: “Mijn grootste drijfveer blijft mensen entertainen”

Afgelopen donderdag wist hij Tom Waes nog tot tranen te bewegen, over twee weken pinkt James Cooke misschien zelf een traantje weg als hij met zijn productiehuis Dedsit een Kastaar wint voor één van hun tv-producties. In ieder geval zijn het spannende tijden voor de sympathieke tv-maker, die tussen repetities en vergaderingen door gelukkig nog tijd had voor een uitgebreid ontbijt.

The hardest working man in show business, zo wordt James Cooke wel eens omschreven. Toch is de succesvolle tv- en theatermaker veel meer dan dat: sympathiek, helder, intelligent, gedreven en recht voor de raap. “Ik ben wel iemand die vooruit wil in het leven, maar nooit ten koste van de mensen rondom mij.” Daarmee bedoelt hij de creatievelingen van Dedsit, het productiehuis van Cooke en Verhulst (Gert, red.) dat verantwoordelijk is voor succesverhalen als De Verhulstjes, De Tafel van Gert, #Weetikveel en uiteraard ook James De Musical, dat net z’n derde seizoen is ingegaan tranen van Tom Waes inbegrepen.

Hoe ziet jouw zondagse routine eruit?

“Ik probeer in de weekends genoeg tijd te spenderen met mijn man, al beginnen we op zondag meestal met uitslapen. De zondag is bij ons echt een rustdag; we blijven lang in onze kamerjas rondlopen, kijken wat programma’s die we door de week gemist hebben, zetten Netflix op en durven ‘s avonds al eens een frietje te eten.”

Met wie zou jij graag eens een zondag doorbrengen?

“Met mijn man dus en mijn twee beesten. Al rij ik op zondag ook wel eens naar Gent om een bezoek te brengen aan mijn ma.”

Tijd voor de biechtstoel: ben jij vrij van zondes?

“Natuurlijk niet. Mijn grootste zonde is roken; ik ben de eeuwige stopper. Ik ben een keer twee jaar gestopt, dan twee maanden, dan weer eens een week. Ik zou heel graag definitief willen stoppen en heb ook al alles geprobeerd: pleisters, hypnose, cold turkey, … Ik heb het geluk dat mijn tanden nog mooi wit blijven, maar binnenkort waag ik toch een nieuwe poging. Als ik die slechte gewoonte nog onder controle krijg, dan zit het wel goed met mijn gezondheid en zondes, denk ik. Ik eet genoeg groentjes, ik drink genoeg water. Sporten? Nee, ik haat sport, maar met het aantal stappen dat ik op een dag zet, zit het ook wel snor.”

“Zit ik soms aan mijn limiet? Zeker en vast!”

Over naar je werk, in het bijzonder naar ‘James De Musical’, waarvan het derde seizoen net in schoonheid begonnen is. Had je een paar jaar geleden gedacht dat het zo’n succes zou worden?

“Ik hoopte het uiteraard wel, maar we wisten ook dat musical een heel moeilijk genre is om de huiskamers in te duwen. You love it or you hate it. We moesten de twijfelaars dus overtuigen. Of dat ging lukken was toen mijn grootste angst. Maar we hebben doorgeduwd omdat we er als team in geloofden. En nu zijn we heel trots op het resultaat. Een grote opluchting. Mag ik trouwens nog iemand bedanken in dit interview? Ik vergeet blijkbaar altijd de productieploeg te vermelden als onmisbare schakel in heel het proces. Bij dezen dus: Tine en Lente, jullie zijn fantastisch! (lacht)

Je weet met ‘James De Musical’ altijd een gevoelige snaar te raken, zo bleek afgelopen donderdag ook in de aflevering met Tom Waes.

“Die tranen zijn ergens logisch; je ziet je hele leven voorbijrazen op het podium. De BV’s kijken naar zichzelf uit een verleden, met diezelfde kleren, haardracht, muziek, … Dat komt wel binnen. Ik ben heel blij dat ze hun emoties tonen, dat ze zich veilig genoeg voelen in onze studio om dat te doen.”

Je maakt straks met ‘James De Musical’ kans op een Kastaar, vorig jaar won je de prijs voor mediapersoonlijkheid van het jaar. Niet slecht voor iemand die dit jaar 40 moet worden. Durf je al eens terug te blikken op je carrière?

“Laten we het niet te veel hebben over 40 worden. (lacht) Terugblikken doe ik niet zo vaak, ik kijk vooral vooruit. Wat gaan we met ons team nog maken? Op die vraag zoek ik altijd een antwoord. Mijn grootste drijfveer blijft namelijk mensen entertainen. Zestien jaar geleden was ons doel heel klein: schooltheater maken. Toen dat lukte, verschoof het doel naar avondvullend theater. Traag maar gestaag zijn we gegroeid, zonder ooit een stap over te slaan of ons te vergalloperen.”

Wat is dan de volgende stap?

“Twee jaar geleden hebben we ons voor het eerst aan een fictieproject voor televisie gewaagd: Assisen. Daar komt nog een tweede seizoen van. En ooit willen we een langspeelfilm draaien. Ik ben enorm leergierig en dat wil ik graag zo houden. Ik wil blijven leren; dat vind ik het belangrijkste.”

Je wordt wel eens omschreven als de hardst werkende man in showbizzland. Moet je niet af en toe op de rem trappen?

“Goh, ik ben wel iemand die luistert naar zijn lichaam. Dus af en toe trap ik wel op de rem. Zit ik soms aan mijn limiet? Zeker en vast! Reageer ik dan? Absoluut. Dat is het fijne aan je eigen baas zijn: je kunt het gaspedaal induwen wanneer je wil en af en toe ook eens afremmen. Al ben ik toch niet te veel met die rem bezig. Ik ben iemand die vooruit wil, op een gezonde manier.”

‘James De Musical’, elke donderdagavond om 21.15 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier