Dit is hoeveel je écht kunt afvallen op een week tijd (volgens de experts)

Wil je nog op een drafje extra kilo’s kwijtspelen? En vertrouw je daarbij op een dieet dat – 5 kilo op 7 dagen belooft? Niet dat we de pret (nou ja) willen bederven, maar wij vragen ons af: hoeveel kun je eigenlijk écht afvallen op een week tijd?

Volgens voedingsspecialiste Lauren Slayton, auteur van The Little Book of Thin, valt het nogal tegen met dat gewicht verliezen op korte tijd: “Over het algemeen en wanneer je echt heel hard je best doet, zal je waarschijnlijk maximum 1 tot 1,5 kilo afvallen op een week.”

Dat getal hangt af van een aantal factoren:

– je startgewicht: mensen met meer overgewicht gaan vlugger afvallen dan mensen met weinig overgewicht

– je levenswijze: grijp je elke dag naar junkfood en beperkt je lichaamsbeweging zich tot liggen op de sofa, dan zal je vlugger afvallen als je plots wél gezond eet en beweegt. Had je al voorbeeldige voedingsgewoontes en deed je al aan sport, dan zal het moeilijker zijn om bijkomend af te vallen

– sommige mensen beweren meer kilo’s te verliezen met een grondige detox, maar opgelet: die kilo’s zijn geen vet maar water. Je bent dus niet echt afgevallen.

Hoe zit het dan met blijvend gewichtsverlies?

Jezelf fixeren op snel afvallen, is trouwens geen goed idee: “Wanneer je blijvend wil afvallen, heeft het geen enkele zin om veel kilo’s op korte tijd af te vallen, vooral omdat deze er na het dieet meteen weer bijkomen.”

Een dieet kan een goede kickstart zijn om overgewicht aan te pakken, maar zal slechts voor een tijdelijk gewichtsverlies zorgen én houdt het gevaar in dat je metabolisme vertraagt.

Een permanent gewichtsverlies vraagt om een verandering in levenswijze:

– gevarieerd en gezond eten

– regelmatig bewegen en aan sport doen (vooral intervaltraining zou goed zijn om je gewicht beter te beheersen)

– een lange termijn visie: gewicht verliezen aan een wat trager tempo en de kilo’s ook voor altijd kwijtspelen. Mik op een halve kilo tot een maximum een kilo gewichtsverlies per week.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier