Versla je innerlijke criticus: 5 tips tegen het bedriegerscomplex

Je bent succesvol, je bazen zijn tevreden en je relatie zit goed. Met andere woorden: je doet het prima. Maar heb jij toch weleens het gevoel dat je de boel belazert en elk moment door de mand kunt vallen? Je bent niet alleen, er is zelfs een naam voor: het bedriegerscomplex. Het maakt je ongelukkig, onzeker en kan je succes in de weg staan. Dankzij deze tips wapen je jezelf tegen die innerlijke criticus.

 

1. Besef dat je negatieve gedachten onterecht zijn

Bedenk je even dat je iedereen voor de gek houdt en je eigenlijk helemaal niet goed bent in je job. Wees je bewust van het feit dat het helemaal niet zo evident is om succes na te bootsen. Bovendien wil dat zeggen dat je collega’s wel heel gemakkelijk in het ootje te nemen zijn. Ze zijn zelfs zo stom dat ze niet doorhebben dat je de boel de hele tijd belazert. Of het nu je collega’s zijn of je partner … Besef dat de negatieve gedachten die je hebt zowat altijd onterecht zijn.

2. Let op je woorden

‘Oh, dat grote dossier dat niemand lukte, stelde eigenlijk niet zoveel voor.’ Mensen die last hebben van het bedriegerscomplex gebruiken vaak woorden die prestaties minimaliseren. “Ik heb alleen maar…”, het was maar gewoon…”, of “het stelde niet veel voor”… Het mogen dan maar woorden zijn, maar ze bagatelliseren wat je hebt gedaan. Durf jezelf erkenning te geven voor de dingen die je goed doet en spreek die erkenning uit. Dat mag in strijd zijn met je innerlijke criticus, maar een goede manier om in jezelf te geloven en jezelf te overtuigen van je succes.

3. Omarm je imperfecties

Niemand is perfect, je hoorde het ondertussen al vaak. Maar als je last hebt van het bedriegerscomplex, ben je waarschijnlijk perfectionistisch. Je wilt alles tot in de puntjes in orde hebben en fouten schrikken je af. Besef dat je imperfect bent en wees daar tevreden mee. Anders zou de enige oplossing tegen het bedriegerscomplex zijn dat je alles moet weten, alles perfect doet en nooit nog fouten maakt. En je weet zelf hoe onrealistisch dat is.

4. Accepteer positieve feedback

Weinig dingen zo leuk als een mooi compliment. Toch slagen we er vaak in om het niet te accepteren. Krijg je positieve feedback, wuif die dan niet weg. Zeg gewoon ‘dankjewel’. En geef jezelf een schouderklopje. Schrijf je complimenten op in een klein notitieboekje. Op die manier kun je ze nog eens nalezen wanneer je het moeilijk hebt.

5. Kies wijs met wie je omgaat

Maak een lijstje van de mensen met wie je omgaat. Schrijf achter de namen welk gevoel deze mensen je geven. Je mag dan wel voor een stuk verantwoordelijk zijn voor hoe je je voelt, de mensen uit je omgeving hebben er zeker ook een invloed op. Ze kunnen je een vervelend gevoel bezorgen. Natuurlijk hoef je niet meteen al die mensen uit je leven te bannen. Maar stel jezelf wel drie belangrijke vragen: hoe kan ik dit gemakkelijker maken voor mezelf? Waar moet ik mijn grenzen stellen? Met welke mensen moet ik minder tijd doorbrengen? Je zult snel merken dat je omgeving je meteen veel beter kan doen voelen.

 

(tekst: Goele Tielens – foto: getty images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier