Hooikoortsklachten kunnen flink vervelend zijn. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke middeltjes die je klachten kunnen verlichten. (foto's Manophotography/Getty)

Claudia Van Avermaet bindt de strijd aan met hooikoorts en geeft haar tips voor minder kriebelklachten

Meer en meer mensen hebben last van hooikoorts. Kriebelogen, niezen, lopende neus, weinig energie … Het is een hele uitdaging als je hooikoortsklachten hebt. Deze tips kunnen verlichting brengen.

Het zal misschien vreemd klinken, maar de kwaliteit van onze voeding heeft veel mee te maken met het stijgend aantal mensen dat last heeft van hooikoorts. De vele kunstmatige toevoegingen aan voeding maakt het voor ons lichaam steeds moeilijker om te herkennen welke stoffen gezond zijn en welke niet. Zo kan het dus dat ons immuunsysteem plots natuurlijke stoffen, zoals stuifmeel en pollen, gaat zien als indringers. Je lichaam reageert dan overdreven heftig, waarbij je immuunsysteem constant in actie-stand staat. Je lichaam reageert door het aanmaken van histamine, die vrijkomt uit zogenaamde mestcellen. Deze mestcellen kan je terugvinden in je huid, longen, maag en darmen. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen of beginnen je ogen te jeuken.

“Ga brandnetels plukken en maak zo je eigen antihooikoortsthee”

Heb je last van hooikoorts, dan is het belangrijk om de productie van je histamine af te remmen. Enkele tips:

Atlascederolie

1.Aromatherapie kan helpen om je mestcellen te stabiliseren, waardoor je histamine minder snel gaat vrijkomen en je de allergie gaat afremmen. Meng hiervoor 10 druppels essentiële olie van atlasceder en 5 druppels cipresolie. Doe van dit mengsel 1 of 2 druppels op een zakdoek en adem dit regelmatig krachtig in. Door deze aroma’s te inhaleren, kan de zwelling van je slijmvliezen verminderen.

2. Ook massage is een nuttige methode om hooikoortsklachten te verminderen, al is het niet altijd onmiddellijk een succes. Gebruik voor de massage een druppel essentiële olie van atlasceder in een theelepel met een basisolie. Masseer dit op je neusvleugels en voorhoofd.

3. Ook oraal kan atlascederolie helpen. Neem een à driemaal daags 1 druppel essentiële olie atlasceder in. Vermeng de druppel met een theelepel honing. Probeer deze zo lang mogelijk in je mond te houden en te mengen met je speeksel. Ceder vertraagt het vrijkomen van het histamine, werkt kalmerend en verlicht ook de jeuk.

Andere essentiële oliën

Naast essentiële olie van atlasceder kunnen essentiële olie van sandelhout, geranium of ravintsara helpen bij veelvuldig niezen en neusverstopping door hooikoorts. Pepermunt kan de zwelling van je slijmvliezen verminderen en zorgt er ook voor dat het histamine wordt afgeremd.

Een tip: wees kritisch en ga voor een goede essentiële olie als je deze wil kopen.

Bijenpollen en brandnetelthee

Bijenpollen zitten boordevol antioxidanten en bevatten veel vitamines en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je immuniteit versterkt wordt. Doordat bijenpollen veel quercetine bevatten, een stofje dat werkt als natuurlijke histamineremmer, kan je bij gebruik van pollen snel verlichting krijgen. Koop liefst bijenpollen bij je lokale imker en start altijd met kleine hoeveelheden. Dit is belangrijk! Bouw rustig op met een paar korrels per dag tot 1-2 theelepels per dag.

Een laatste trucje dat verlichting kan brengen bij hooikoorts, is het maken van je eigen brandnetelthee. Brandnetels zijn er genoeg in onze natuur en laat dit ook je histamine afremmen. Het is super simpel om zelf te maken: laat verse, jonge blaadjes 5 minuten trekken in kokend water en je antihooikoortsthee is al klaar. Neem wel handschoenen mee bij het plukken en pluk enkel op een plekje met weinig autogassen en hondenplasjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier