Voel jij je comfortabel in bikini of badpak? Bij een derde van de Belgen is dat niet het geval

Een op de drie Belgen voelt zich niet comfortabel in badkledij. Bij vrouwen gaat het zelfs om 42 %. Dat blijkt uit een rondvraag van PronoKal Group bij 1000 Belgen. Ook vinden zeven op de tien Belgen zich te dik. Volgens hun BMI is dat in meer dan de helft van de mensen ook effectief het geval.

52% van de Belgen kampt met overgewicht en 22% is zelfs zwaarlijvig. Dat laatste is een zeer verontrustend cijfer en een bedreiging voor de volksgezondheid”, zegt specialist Dr. Lenders. Het feit dat mensen zich omwille van hun gewicht fysiek en mentaal niet goed in hun vel voelen, is volgens haar minstens even zorgwekkend. “Of je nu overgewicht hebt of niet, een gezonde levensstijl helpt om je fitter, zelfzeker en gelukkiger te voelenTijd voor actie!”

Met de zomer voor de deur en de badkleding in de winkelrekken, voelen mensen zich nog onzekerder over hun lichaam: 37% durft zich niet in badkleding of ondergoed te vertonen aan anderen omdat ze zich schamen voor hun gewicht. Bij vrouwen loopt dit cijfer op tot 42%. De schaamte lijkt het grootste te zijn bij de groep van -34-jarigen en wordt groter met de mate van overgewicht, tot 50% bij mensen met obesitas.

7 op 10 Belgen vinden dat ze te veel wegen. Voor de helft blijkt dat effectief het geval.

Schaamte in badkleding of niet, maar liefst 7 op de 10 Belgen (68%) geven aan dat ze, in vergelijking met wat als een ‘normaal’ gewicht wordt beschouwd voor iemand van hun lengte, te veel wegen. Een vijfde (21%) denkt dat ze tussen de 1 en 5kg te veel wegen, een ander vijfde (22%) denkt dat ze tussen de 6 en 10kg te veel wegen en maar liefst een kwart denkt dat ze minstens 11kg te veel wegen. Wanneer het onderzoek kijkt naar het BMI van de respondenten, een internationaal gebruikte maatstaf die aangeeft hoe gezond je lichaamsgewicht is, blijkt iets meer dan de helft van de Belgen (52%) effectief te kampen met overgewicht of obesitas. En die cijfers zijn zorgwekkend volgens specialist én Pronokal-expert Dokter Lenders: “Ongeveer 8 op 10 Belgen zijn op de hoogte dat overgewicht en obesitas diabetes, hart- en vaatziekten en verhoogde cholesterol in de hand werken. Wat een pak minder Belgen (tot minder dan de helft) beseffen, is dat een ongezond gewicht ook aan de basis kan liggen van een verhoogde bloeddruk, gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen, slaapproblemen, kanker, depressie en mentale problemen. Overgewicht of obesitas is niets om je over te schamen, helaas wél iets om je zorgen over te maken. Het goede nieuws is, dat er oplossingen bestaan die de problematiek op een medisch verantwoorde manier aanpakken.”

Hoewel het voornamelijk mensen met overgewicht of obesitas zijn die denken dat ze gewicht moeten verliezen, is het opvallend dat 2 op 5 respondenten met een ‘normaal gewicht’ dat ook denken. Soms terecht, want een ‘normaal BMI’ blijkt geen garantie voor een gezond gewicht: “Een gezond gewicht heeft te maken met de samenstelling van je lichaam. Er zijn heel wat mensen die er slank uitzien, maar toch te veel lichaamsvet hebben. Zij lopen, net als mensen met overgewicht en obesitas, gelijkaardige gezondheidsrisico’s”, zegt Dr. Lenders.

Goed in je vel dankzij een gezonde levensstijl.

En niet alleen Dr. Lenders is de mening toegedaan dat overgewicht een negatieve impact heeft op de gezondheid van mensen. 4 op de 5 Belgen vinden dat overgewicht en obesitas een grote bedreiging vormen voor de volksgezondheid (82%) en meer specifiek ook voor de mentale gezondheid (76%). Het onderzoek bevestigt dat, want ten opzichte van mensen met een gezond gewicht voelen aanzienlijk meer Belgen met obesitas zich onvoldoende zelfzeker (42% van de mensen met obesitas versus 27% van de mensen met gezond gewicht), emotioneel minder sterk (43% versus 28%) en ontevreden over hun levenskwaliteit (33% versus 19%).

Bron: pronokal.com

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier