Zeven dingen die mannen doen (en vrouwen tot waanzin drijven)

Het is volkomen normaal dat we ons af en toe een beetje ergeren aan het gedrag van onze mannen. En nu we vaker van thuis werken, valt het net ietsje meer op dat onze mannelijke huisgenoten wel heel vaak de wc-bril omhoog laten staan. Volgens onderzoekers Allan en Barbara Pease zijn dit alvast zeven dingen die mannen doen en die vrouwen tot waanzin drijven.

1. Waarom mannen altijd met (ongevraagd) advies en oplossingen komen aanzetten

Misschien is het jou ook al opgevallen: mannen stellen graag voor de kleinste dingetjes een oplossing. Dat komt omdat de hersenen van mannen nog altijd denken dat ze het menselijke ras in stand moeten houden en dat iedereen genoeg te eten krijgt. Vroeger, tijdens de jacht, hadden zij maar één opdracht: doelen raken en problemen oplossen. Hun succes hing af van de geleverde prestaties en van hun probleemoplossende vaardigheden. De man anno 2020 ontleent zijn status nog altijd aan die twee succesindicatoren. Het addertje onder het gras: als jij je man ongevraagd advies geeft, gaat hij er misschien van uit dat hij incompetent is. Wees dus gewaarschuwd

2. Waarom mannen van het ene kanaal naar het andere zappen

Mannen willen niet weten wat er op tv is, ze willen weten wat er nog méér is. Zijn probleemoplossend brein wil zo snel mogelijk tot de kern doordringen. Door alle kanalen te overlopen, brengt hij de problemen in kaart zodat hij een oplossing kan aanreiken. Ook vergeten mannen graag hun eigen zorgen door naar de problemen van iemand anders te kijken. Daarom is zappen een soort van ontspanning geworden. Een man die zich maar op één ding moet concentreren, vergeet zijn zorgen en voelt zich prettig. Vrouwen kunnen maar één ding doen: een eigen tv aanschaffen

3. Waarom mannen de wc-bril altijd omhoog laten staan

Tot het eind van de 19de eeuw gingen vrouwen om veiligheidsredenen nooit alleen naar het toilet (opvallend: ook nu nog gaan vrouwen bij voorkeur ‘in groep’ even plassen). Mannen plasten gewoon tegen een boom, zoals zij dat van hun voorvaderen hebben geleerd. Vrouwen plassen zittend, mannen doen dat staand. In feite doet de man de bril omhoog om deze niet nat te maken voor haar. Alleen hebben ze er de pest in dat ze die bril ook nog zelf terug naar beneden moeten doen. Beste vrouwen, vraag gewoon aan je man of hij zittend wil plassen. En als hij weigert, stel je nieuwe huisregels op: voortaan poetst hij het toilet.

4. Waarom mannen niet stoppen om de weg te vragen

Eeuwenlang hebben mannen hun gevoel voor richting ontwikkeld om prooien op te sporen. Ze verstaan de kunst om hun weg naar huis terug te vinden zonder fysieke hulpmiddelen. Zo kan één op de drie mannen bij het betreden van een kamer het noorden bepalen. Vrouwen navigeren dan weer aan de hand van oriëntatiepunten zoals een boom of een heuvel in plaats van richting te bepalen.

In elk geval, mannen vertrouwen blindelings op hun oriëntatiegevoel. En neen hoor, mannen verdwalen nooit, ze ‘ontdekken’ gewoon een andere bestemming. Heeft je man toch een probleem maar wil hij dit niet toegeven? Koop hem een navigatiesysteem voor zijn verjaardag.

5. Waarom mannen een hekel aan winkelen hebben

Jagers doodden snel hun prooi en keerden vervolgens huiswaarts. Dat is ook de manier waarop mannen naar winkelen kijken. Bovendien hebben ze een tunnelzicht ontwikkeld waardoor ze zich ongelooflijk ongemakkelijk voelen als ze tussen de zigzaggende mensen in een winkelstraat moeten laveren. Dat zorgt ervoor dat mannen in minder dan acht minuten twee pakken, drie overhemden, een riem, drie dassen en twee paar schoenen kopen. En dat moet hij maar om de negen jaar herhalen. Helaas denken de vrouwen anders over winkelen en moet hij dus ook al eens tegen zijn zin mee gaan shoppen. Tip: ben je in een supermarkt, laat je man dan altijd het winkelkarretje duwen. Hij houdt ervan om te sturen en zijn ruimtelijk inzicht te gebruiken.

6. Waarom hebben mannen zulke walgelijke gewoontes

Op de lijst van walgelijke gewoontes van mannen vind je zeker neuspeuteren, boeren, het dragen van versleten ondergoed, krabben in het kruis en als top of the bill: winden laten.
De prestatiedrang van mannen wordt al op 10-jarige leeftijd tentoongesteld als zij onder vrienden een schetenwedstrijd houden. In tegenstelling tot de mannen kunnen vrouwen hier vaak om lachen, tenzij zij daardoor zelf in een ongemakkelijke situatie terechtkomen. In elk geval: winden laten (en andere gênante gewoontes) heeft dus met ouderwetse prestatiedrang te maken.

7. Waarom mannen van schuine moppen houden

Waarom mannen van schuine moppen houden? Hiervoor zijn drie redenen: status ten opzichte van andere mannen, beter omgaan met een tragische gebeurtenis en laten weten dat hij op de hoogte is van actuele kwesties. Mannen hebben een obsessie voor grappen over gruwelijke gebeurtenissen of over vrouwelijke genitaliën. De humor van vrouwen heeft dan weer betrekking op mensen, relaties en op mannen. Geen wonder dus dat hij vaak niet om jouw mopjes kan lachen!

Bron: Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen van Allen en Barbara Pease – Uitgegeven bij Het Spectrum.

Allan en Barbara Pease deden dertig jaar onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Tijdens deze periode kregen zij tienduizenden vragen over waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen. In hun boek ‘Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen’ proberen zij een plausibel antwoord te geven op een 40-tal vragen. Het boekje is al enige tijd geleden verschenen, maar nog steeds actueel (en razend populair bij vrouwen op zoek naar een logische verklaring voor het mogelijk onlogische gedrag van hun mannelijke partner :)). 

(foto getty images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier